karp

Artykuły - Karp (98)

  • Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Z najnowszego badania ABR SESTA i SYNO Polska wynika, że 46 proc. konsumentów chce kupić w tym roku żywego karpia, a 49 proc. nie przewiduje tego. Ci, którzy to planują, w większości nabędą go na targowiskach lub bezpośrednio u hodowców - łącznie 44 proc. Tylko 35 proc. rozpatruje dokonanie takiego zakupu w dużych sieciach handlowych.
  • Dzwonka karpia w migdałach

    Dzwonka karpia w migdałach

    Karp wigilijny to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Co powiecie na taką wersję?
  • Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest rybą ekologiczną i trzeba promować wśród Polaków jego spożywanie - mówił minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, który uczestniczył w odławianiu karpia w gospodarstwie rybackim w Opolu Lubelskim.
  • Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sieci handlowe, które dotąd nie oferowały żywych karpi, trzymają się swoich dotychczasowych strategii. Pozostałe w większości zaczynają stawiać wyłącznie na artykuły chłodzone i mrożone. Tłumaczą, że nie chcą eskalować cierpienia zwierząt. Z tego trendu wyłamuje się tylko Carrefour, który wciąż będzie sprzedawać żywe ryby. Wyjaśnia to potrzebami swoich klientów. Tymczasem karp staje się coraz mniej istotnym zakupem dla Polaków. W niektórych sklepach śledź i łosoś szybciej schodzą przed świętami.
  • Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce - przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Jak wybrać dobrego karpia?

    Jak wybrać dobrego karpia?

    Karp - król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.
  • Nie kupuj karpia w worku. Sprawdź, czy jest świeży

    Nie samym karpiem żyje człowiek. Coraz więcej Polaków oprócz typowych świątecznych potraw przygotowuje na święta coś nietradycyjnego. Na naszych stołach zaczynają pojawiać się np. owoce morza.
  • Pieczony karp z miodem

    Pieczony karp z miodem

    Proste składniki, wyjątkowy smak.
  • Karp – król jednego wieczoru

    Karp – król jednego wieczoru

    Nie ulega wątpliwości, że kolacja wigilijna rządzi się własnymi prawami. Nawet jeśli trudno doszukać się w nich logiki, chyba nikt nie ma potrzeby dyskutować ze świąteczną tradycją. Wieczerza poprzedzająca Boże Narodzenie to niepowtarzalna okazja, aby w gronie najbliższych zjeść dwanaście potraw i nie robić sobie z tego powodu żadnych wyrzutów.
  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.

Filmy - Karp (12)

  • Oryginalne potrawy z karpia. Jak je przygotować?

    W kuchni programu "Dzień Dobry TVN" podróżnik kulinarny, Mikołaj Rey, wraz ze swoim synem przygotowali z pyszne potrawy wigilijne z karpia. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Buldożka obsypuje karpia całusami. Urocze

    Buldog francuski o imieniu Daisy uwielbia spędzać czas w przydomowej sadzawce pełnej karpi koi, gdzie pływa jej kumpel Frank. Za każdym razem, gdy tam jest obsypują się całusami. Zobaczcie sami.
  • Jak zrobić karpia po żydowsku?

    Karp po żydowsku to tradycyjna, postna potrawa polskich Żydów, którą chrześcijanie zaadaptowali również w swoich kuchniach - to przecież jedno z tradycyjnych dań wigilijnych! Karp po żydowsku to faszerowana ryba przyrządzana na słodko, z dodatkiem rodzynek, migdałów, zalewany - niekiedy z marchewką czy gotowanym jajkiem - galaretką. Podawany na zimno, jest znakomitym pomysłem na wyborny obiad, który posmakuje każdemu. Zobaczcie nasz pomysł na karpia po żydowsku!
  • Klasyczny przepis na karpia wigilijnego

    Tradycyjna polska wigilia nie może obejść się bez karpia! Kiedyś była jedną z niewielu ryb, którą można było dostać w sklepie, dziś - z przyzwyczajenia - nadal cieszy się popularnością. Królewski karp to smaczna ryba, która - odpowiednio przygotowana - idealnie nadaje się do przyrządzania w wersji smażonej. Wigilijny karp to dosyć proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut - zobaczcie nasz przepis.