karp

Artykuły - Karp (101)

  • Polska największym producentem karpia w UE

    Polska największym producentem karpia w UE

    Polska stała się największym producentem karpia w Unii Europejskiej, krajowa produkcja stanowi około 30 proc. produkcji unijnej. Znaczącymi producentami karpi są także Czechy i Węgry - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
  • Polacy nadal chcą karpia na święta

    Polacy nadal chcą karpia na święta

    Polacy nadal preferują karpia z polskich hodowli, a aż 87 proc. rodzin zamierza podać przynajmniej jedną potrawę rybną podczas Świąt Bożego Narodzenia. Takie wnioski płyną z najświeższego ogólnopolskiego badania konsumentów. W tym roku dystrybucja świątecznej ryby będzie nieco inna, m.in. ze względu na pandemię koronawirusa.
  • 34-kilogramowy karp z UK. Brać rekord czy nie?

    34-kilogramowy karp z UK. Brać rekord czy nie?

    Kilka dni temu Wayne Mansford prawdopodobnie wyłowił największego karpia, jakiego kiedykolwiek złapano w wodach Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie, bo 34 kilogramów ryby zapewne pobiłoby dotychczasowy rekord, figurujący w rejestrze, czyli niecałe 31 kilogramów. 38-letni dekarz bije się jednak z myślami i nie chce zgłaszać oficjalnie swojej zdobyczy.
  • Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Z najnowszego badania ABR SESTA i SYNO Polska wynika, że 46 proc. konsumentów chce kupić w tym roku żywego karpia, a 49 proc. nie przewiduje tego. Ci, którzy to planują, w większości nabędą go na targowiskach lub bezpośrednio u hodowców - łącznie 44 proc. Tylko 35 proc. rozpatruje dokonanie takiego zakupu w dużych sieciach handlowych.
  • Dzwonka karpia w migdałach

    Dzwonka karpia w migdałach

    Karp wigilijny to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Co powiecie na taką wersję?
  • Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest rybą ekologiczną i trzeba promować wśród Polaków jego spożywanie - mówił minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, który uczestniczył w odławianiu karpia w gospodarstwie rybackim w Opolu Lubelskim.
  • Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sieci handlowe, które dotąd nie oferowały żywych karpi, trzymają się swoich dotychczasowych strategii. Pozostałe w większości zaczynają stawiać wyłącznie na artykuły chłodzone i mrożone. Tłumaczą, że nie chcą eskalować cierpienia zwierząt. Z tego trendu wyłamuje się tylko Carrefour, który wciąż będzie sprzedawać żywe ryby. Wyjaśnia to potrzebami swoich klientów. Tymczasem karp staje się coraz mniej istotnym zakupem dla Polaków. W niektórych sklepach śledź i łosoś szybciej schodzą przed świętami.
  • Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce - przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.

Filmy - Karp (17)

  • "Wędkowanie od kuchni": Karp po niemiecku

    W dzisiejszym odcinku "Wędkowania od kuchni" Olin Gutowski przygotował karpia po niemiecku. Kucharz i miłośnik wędkowania zachęca tym samym, by jeść tę rybę przez cały rok.
  • „Ewa gotuje”: Awanturka z wędzonym karpiem

    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wymieszać z kawałkami ryby. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić pokrojoną gruszkę. Wymieszać. Podlać winem i dusić tak długo, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia. Chleb pokroić. Na kromki nałożyć awanturkę. Udekorować karmelizowaną gruszką oraz szczypiorkiem. SKŁADNIKI • wędzony filet z karpia • 250 g - sera białego półtłustego • 2 łyżki - śmietany 18% • pęczek szczypiorku • sól • pieprz DO PODANIA • chleb wiejski GRUSZKA W KARMELU • 1 - gruszka • 1 łyżka - miodu • 100 ml - wina białego wytrawnego
  • Wędkowanie od kuchni - Karpioburger

    Olin Gutowski, doświadczony wędkarz, z wykształcenia aktor, wędkujący od czwartego roku życia. Jest pasjonatem kulinarnym, posiadającym nietuzinkową wiedzę na temat potraw z ryb. Wspólnie z Iplą zaprasza na kulinarną podróż po rybnej Polsce. W tym odcinku Olin przygotuje karpioburgera.
  • "Król wigilijnego stołu". "Raport" o karpiach w polskiej tradycji.

    Polska jest największym producentem karpia w Europie. Co roku na krajowy i unijny rynek trafia ponad 20 tysięcy ton tej ryby. Zatem kolacja wigilijna z karpiem czy bez? Reportaż Marcina Piotra Wrony z programu "Raport" Polsatu News. "Raport" codziennie od poniedziałku do piątku o 20:50 w Polsat News.