karczek z rusztu w musztardowej marynacie

Filmy - Karczek z rusztu w musztardowej marynacie (2)

  • "Ewa gotuje": Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

    Ewa Wachowicz w 331. odcinku programu przygotowuje karczek z rusztu w musztardowej marynacie. Dodatkowo poznamy przepis na pyszną sałatkę, więc warto zobaczyć tę ciekawą propozycję!Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z olejem, powidłami i syropem klonowym. Dorzucić pokrojony czosnek i rozgniecione ziarenka jałowca.Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem).Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie.Z awokado usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić na plasterki. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne i też pokroić. Owoce przełożyć do miski, zalać winem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstawić na kilkanaście minut.Sałaty przełożyć do miski, wymieszać. Dodać odcedzone owoce oraz pokruszony ser pleśniowy. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać), udekorować liśćmi mięty i od razu podawać.SKŁADNIKI • 700 g - karczku wieprzowego • sól • pieprz kolorowy • 7 łyżek - musztardy francuskiej • 3 łyżki - oleju arachidowego • 3 łyżki - powideł • 3 łyżeczki - syropu klonowego • 6 ząbków - czosnku • 5 ziarenek - jałowca • gałązka rozmarynu SAŁATKA • mieszanka sałat • 1 - awokado • 2 - gruszki • 100 g - sera z niebieską pleśnią • 250 ml - białego wina wytrawnego • sok z limonki • listki mięty do dekoracji SOS • 4 łyżki - wina z sokiem z limonki • 4 łyżki - oleju • 1 łyżka - syropu z agawy • kawałek papryczki chili • szczypta soli
  • "Ewa gotuje": Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

    Znakomita propozycja "grillowego" posiłku, gdy za oknem chłody od Ewy Wachowicz w 331. odcinku programu "Ewa gotuje". Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z olejem, powidłami i syropem klonowym. Dorzucić pokrojony czosnek i rozgniecione ziarenka jałowca. Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem). Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie. Z awokado usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić na plasterki. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne i też pokroić. Owoce przełożyć do miski, zalać winem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstawić na kilkanaście minut. Sałaty przełożyć do miski, wymieszać. Dodać odcedzone owoce oraz pokruszony ser pleśniowy. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać), udekorować liśćmi mięty i od razu podawać. Składniki: • 700 g - karczku wieprzowego • sól • pieprz kolorowy • 7 łyżek - musztardy francuskiej • 3 łyżki - oleju arachidowego • 3 łyżki - powideł • 3 łyżeczki - syropu klonowego • 6 ząbków - czosnku • 5 ziarenek - jałowca • gałązka rozmarynu Sałatka: • mieszanka sałat • 1 - awokado • 2 - gruszki • 100 g - sera z niebieską pleśnią • 250 ml - białego wina wytrawnego • sok z limonki • listki mięty do dekoracji Sos: • 4 łyżki - wina z sokiem z limonki • 4 łyżki - oleju • 1 łyżka - syropu z agawy • kawałek papryczki chili • szczypta soli