InteriaTV - kapusta

Filmy - Kapusta (14)

  • To jedyny taki miesiąc! Nie przegap młodej kapusty

    Maj to naturalny sezon na botwinkę, cebulę dymkę, zielony groszek, sałatę, szczaw, szpinak, szczypiorek, rzodkiewkę, natkę pietruszki, szparagi, a od połowy miesiąca mamy szpinak i właśnie… młodą kapustę.Kapusta ma mało kalorii, a dużo cennych składników odżywczych. Wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, krwionośnego i odpornościowego.Kapusta jest jednym z warzyw najbardziej docenianych w medycynie naturalnej. Starożytni medycy i uczeni gorąco ją polecali, a faktem jest, że ratowała tysiące żeglarzy przed wyniszczającym ich szkorbutem. Młoda zasmażana kapusta. Zobacz przepis! Gołąbki z młodej kapusty. Zobacz przepis!
  • Bigos i kapusta wigilijna, czyli świąteczne przepisy

    Bigos to jedno z dań, które najczęściej gości na świątecznym stole. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Katarzyna Bukowska pokazała swój przepis na idealny bigos. – Tradycyjnie to danie bardzo mięsne, więc zaczynamy od boczku – wyjaśniła. Jakie przyprawy należy dodać? Blogerka podzieliła się również swoim przepisem na kapustę wigilijną i paszteciki z bigosem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Samo zdrowie w jednej szklance soku. Sposób znany od wieków

    Kapusta jest jednym z warzyw najbardziej docenianych w medycynie naturalnej. Ponoć starożytni medycy i uczeni, w tym sam Pitagoras, gorąco ją polecali, a faktem jest, że ratowała tysiące żeglarzy przed wyniszczającym ich szkorbutem. Lecznicze właściwości mają liście kapusty białej, czerwonej i włoskiej pod każdą postacią: świeże, gotowane, duszone, kiszone oraz wyciśnięty z nich sok w wersji kiszonej i świeżej. Dlaczego warto pić sok z kapusty?
  • Pieczeń z mielonego indyka z kapustą

    Pieczeń z mielonego indyka z kapustą to tradycyjny przepis na specjalne okazje, który na pewno umili każdy duży, rodzinny obiad czy wizytę gości. Mielone mięso indycze doskonale nadaje się do przygotowania pieczeni, a dodatek kapusty sprawia, że danie jest niezwykle syte.
  • Kapitalna zapiekanka gołąbkowa

    Przepis na zapiekankę gołąbkową to doskonały sposób na przygotowanie klasycznych gołąbków, ale w innej, nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujecie doskonałą zapiekankę, którą zaskoczycie wszystkich swoich gości. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę gołąbkową!
  • Przepis na kapuśniak z frankfurterkami

    Kapuśniak to jedna z najprostszych i najzdrowszych zup kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak - intensywny, lekko pikantny i kwaśny, z dodatkiem mocnego mięsnego wywaru - na długo pozostaje na podniebieniu! Kapuśniak z młodej kapusty nie wymaga specjalnych przygotowań - wystarczy parę godzin, by cieszyć się tą wyborną zupą. U nas prosty przepis na kapuśniak, którego smak urozmaicą frankfurterki - będziecie zaskoczeni tym smakiem!
  • Klasyczna surówka z kapusty i marchewki

    Surówka z kapusty i marchewki to jeden z najprostszych przepisów na domową, szybką surówkę, która świetnie sprawdzi się z większością dań obiadowych. Wyrazisty smak kapusty w połączeniu z delikatną, lekko słodką marchewką - to doskonały smak, który wielu przypomni dzieciństwo. Oprócz pysznego smaku, sama surówka jest też niebywale zdrowa - to kolejna porcja witamin i mikroelementów, których nie może zabraknąć w czyjejkolwiek diecie!
  • Wyborne roladki z kapusty

    Roladki z kapusty to sposób na przepyszną potrawkę, która z powodzeniem sprawdzi się jako sycący obiad na gorąco! Połączenie delikatnych liści białej kapusty z mielonym mięsem (najlepiej sprawdzają się mieszane rodzaje - u nas z cielęciną i wieprzowiną) i warzywnym sosem daje niesamowity efekt zarówno wizualny, jak i smakowy. Wyrazisty smak zapewniają również aromatyczne dodatki - marchewka, passata, chudy bekon i starty seler. Poznajcie nasz szybki sposób na wyborne roladki z kapusty!
  • Przepis na ziemniaczane gołąbki

    Przepis na gołąbki ziemniaczane to prosty sposób na odmianę obiadowego menu - w parę chwil można przygotować przepyszne gołąbki w nietypowym wydaniu! Delikatna, puszysta masa z ziemniaków, jajka, mąki i soczystej cebulki w aromatycznych liściach kapusty - to idealna propozycja na sycący obiad bez mięsa! Zobaczcie, jak je zrobić.
  • Jak zrobić zapiekankę z kapustą?

    Zapiekanka z białą kapustą to nietypowy sposób na przygotowanie przepysznego, ciepłego dania w formie, które będzie nie tylko smaczne, ale i niezwykle sycące - z powodzeniem nadaje się na pożywny obiad! To połączenie klasycznego smaku mięsa podsmażonego z kapustą i pachnących pomidorów, czosnku, pieczarek i serów, a wszystko zmieszane z delikatnym makaronem - w naszej wersji ze świderkami. Zobaczcie, jak w parę chwil przygotować przepyszną zapiekankę z kapustą!