jeżyny

Artykuły - Jeżyny (7)

  • Jeżyny: W trosce o serce

    Jeżyny: W trosce o serce

    Owocują, niestety, krótko, a do tego pojawiają się w szczycie polskiego sezonu na tyle innych pyszności, że czasem są pomijane i niedoceniane. Warto to zmienić. Zdecydowanie zasługują na naszą uwagę i włączenie do menu. Walory smakowe to dopiero początek. Jeżyny mogą mieć niebagatelny wpływ na stan naszego serca i wiele innych aspektów zdrowia organizmu.
  • Lato smakuje owocowo

    Lato smakuje owocowo

    Maliny i jeżyny należą do tej samej rodziny – roślin różowatych. Różnią się kolorem i smakiem – to oczywiste. A co z wartościami odżywczymi? Kiedy warto sięgać po pierwszą, a kiedy więcej korzyści otrzymamy z drugiej opcji?
  • ​Jeżyny - naturalnie dla zdrowia

    ​Jeżyny - naturalnie dla zdrowia

    Zapewne nie bez powodu pojawiają się u schyłku wakacji. Przełom sierpnia i września jest dla naszego organizmu bardzo wymagającym czasem. Skrzętnie kolekcjonujemy piękne letnie wspomnienia i jednocześnie "szykujemy tornister". Nie mówimy tu tylko o uczniach, bo wrzesień wiąże się z większą ilością obowiązków nawet u osób nie posiadających dzieci. Czas zakończyć letnie rozprężenie i wracać do rzeczywistości. Jeżynowa porcja witamin i minerałów pomoże nam wzmocnić system immunologiczny i uodpornić organizm - na zmiany, stres i jesienne wirusy.
  • Wspaniały leśny owoc

    Wspaniały leśny owoc

    ​Lada chwila rozpocznie się sezon na jeżyny. Te leśne owoce coraz częściej goszczą też w przydomowych ogrodach. Nie bez powodu, mają bowiem wiele zalet.
  • Ciasto z jeżynami - bez pieczenia

    Ciasto z jeżynami - bez pieczenia

    Ciasto z jeżynami możesz jeść bez większych wyrzutów sumienia. Te pyszne owoce zawierają sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
  • Likier jeżynowy

    Likier jeżynowy

    Leśne smaki.
  • Konfitura jeżynowa z morelami

    Konfitura jeżynowa z morelami

    Z dodatkiem cynamonu.

Filmy - Jeżyny (1)

  • Jeżyny na każdą okazję. Jak zrobić z nich... masło?

    W dzisiejszej kuchni programu David Gaboriaud postanowił wziąć na warsztat jeżyny i pokazać, co pysznego możemy z nich wyczarować. Jak przygotować masło z dodatkiem tych owoców? (Dzień Dobry TVN/x-news)