jedzenie

Artykuły - Jedzenie (662)

  • Najsłynniejsze restauracyjne sceny w historii kina

    Najsłynniejsze restauracyjne sceny w historii kina

    Restauracja to sceneria, którą filmowcy wprost uwielbiają. Ileż inscenizacyjnego potencjału kryje się w takiej przestrzeń! Jasna, wypełniona gośćmi sala, szykowne stroje, gwar rozmów, kelnerzy przeciskający się między stolikami – kilka prostych chwytów i już mamy olśniewający plan, w którym każdy chciałby się znaleźć i od którego widzowie nie potrafią oderwać oczu.
  • Pięć zaskakujących przyczyn ataków głodu

    Pięć zaskakujących przyczyn ataków głodu

    Każdej z nas zdarza się ulec jedzeniowym zachciankom. Nie ma co obwiniać się o brak silnej woli, bo… powody nasilania się takich pokus wcale nie muszą być związane z jedzeniem.
  • ​Przed światem coraz większe widmo głodu. Pomogą zdjęcia z satelitów?

    ​Przed światem coraz większe widmo głodu. Pomogą zdjęcia z satelitów?

    Jednym z większych wyzwań, z jakimi przyjdzie się zmierzyć człowiekowi w najbliższych dekadach, będzie wytworzenie wystarczającej ilości żywności. Groźne są nie tylko zmiany klimatyczne i związane z tym migracje ludności. Zgodnie z przewidywaniami ONZ, liczba ludności może do 2050 roku zbliżyć się do 10 miliardów. To wpłynie na zwiększenie globalnego zapotrzebowania na żywność, ale jest też szansą dla Europy, dla której rolnictwo oparte o nowe technologie może być ważnym źródłem przychodów.
  • Stworzono genetycznie modyfikowany maniok

    Stworzono genetycznie modyfikowany maniok

    Naukowcy stworzyli genetycznie zmodyfikowany maniok, znacznie bogatszy w żelazo i cynk od roślin występujących naturalnie. To może pomóc rozwiązać problemy niedoborów pokarmowych w Afryce.
  • Dziewięć produktów, które powinnaś jeść po czterdziestce

    Dziewięć produktów, które powinnaś jeść po czterdziestce

    Sprawią, że twoja skóra będzie gładsza i bardziej błyszcząca. Mają też bardzo korzystny wpływ na zdrowie!
  • Milion dolarów na szkolenia dla pracowników McDonald's

    Milion dolarów na szkolenia dla pracowników McDonald's

    Aż milion dolarów powiększy wkrótce budżet na inicjatywy edukacyjne McDonald's. Polski oddział sieci zdobył go w międzynarodowym wewnętrznym programie grantowym tej globalnej organizacji.
  • Publiczna pomoc dla strategicznego sektora spożywczego

    Publiczna pomoc dla strategicznego sektora spożywczego

    Przemysł spożywczy został uznany za jeden z dwunastu strategicznych dla polskiej gospodarki. Dlatego może liczyć na wsparcie publiczne przede wszystkim z unijnych funduszy. Obejmuje ono zwłaszcza mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa, które chcą eksportować na pozaeuropejskie rynki i zbudować tam markę dla swoich produktów.
  • Pomarańcze zmieniły kolor na fioletowy

    Pomarańcze zmieniły kolor na fioletowy

    Pewna Australijka podczas codziennych obowiązków zauważyła coś nietypowego. Resztki pomarańczy, które wyciągnęła dla jej 2-letniego syna dzień wcześniej, zmieniły kolor na fioletowy. Zaskoczona tym faktem postanowiła sprawdzić także obierki po owocu, które także zmieniły zabarwienie. Jak to możliwe?
  • Sprawdzony sposób na niejadka

    Sprawdzony sposób na niejadka

    Dzieci lubią, aby jedzenie podawać im w konkretny sposób. Dzięki temu jedzą chętniej oraz więcej - wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • ​Pizza - burrito waży ponad 3 kilogramy. Dałbyś radę?

    ​Pizza - burrito waży ponad 3 kilogramy. Dałbyś radę?

    Są tacy, których kręcą kulinarne wyzwania. Kto nie lubi zjeść dużo i dobrze? Ale czy dalibyście radę zjeść takie monstrum? Tych dwóch gości się tego podjęło. I nagrali o tym filmik.

Filmy - Jedzenie (1302)