jedzenie

Artykuły - Jedzenie (410)

  • Elżbieta II: Królowa zakochana w czekoladzie

    Elżbieta II: Królowa zakochana w czekoladzie

    Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa muszą być tej samej wielkości, a jeśli ma ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana je nożem i widelcem. Co jeszcze wiemy o kulinarnych upodobaniach królowej? Poniżej publikujemy fragment książki Wiki Filipowicz pt. "Przy stole z królem", w którym znajdziemy obszerną odpowiedź na to pytanie.
  • Jedzenie jak narkotyk

    Jedzenie jak narkotyk

    Jemy by poprawić sobie humor i odreagować stres. Później głodzimy się, żeby odpokutować? Traktowanie jedzenia w kategoriach nagrody i kary jest koszmarną pułapką. Czyni z pokarmu substancję tożsamą z narkotykiem. A wyjście z tego błędnego koła nie jest proste. Tej substancji uzależniającej nie da się bowiem odstawić, bo żywność jest niezbędne do życia.
  • Zero Waste - jak nie marnować jedzenia?

    Zero Waste - jak nie marnować jedzenia?

    Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa rocznie wyrzuca się na świecie około 1,3 miliarda ton żywności. Taka ilość wystarczyłaby, aby nakarmić 3 miliardy ludzi. Wyrzuca się resztki z obiadów, przeterminowane produkty, nieświeże owoce i warzywa… W ten sposób marnuje się bardzo dużo żywności. Jak to zmienić? Rozwiązaniem jest kuchnia Zero Waste! Poznaj zasady kuchni Zero Waste i dowiedz się, jak nie marnować jedzenia!
  • Olej sojowy jest niebezpieczny

    Olej sojowy jest niebezpieczny

    ​Użycie oleju sojowego znacznie wzrosło w ciągu ostatnich dekad - w Stanach Zjednoczonych jest to najczęściej spożywany olej jadalny. To zdarzenie zbiegło się w czasie z alarmującym wzrostem wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca czy otyłość. Nowe wyniki badań sugerują, że mogą za to odpowiadać zmiany genetyczne wywoływane przez olej sojowy.
  • Gotowanie dla smyka alergika

    Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.
  • Dziecko może pokochać warzywa!

    Dziecko może pokochać warzywa!

    Skorzystaj z naszych rad, a twój smyk nie będzie się krzywił na widok dyni czy fasolki.
  • ​Uwielbiasz brzegi od pizzy? W tej restauracji zamówisz je... bez pizzy

    ​Uwielbiasz brzegi od pizzy? W tej restauracji zamówisz je... bez pizzy

    Na świecie są dwa rodzaje ludzi - ci, którzy zjadają pizzę w całości i ci, którzy zostawiają jej brzegi. Jeśli przepadacie za "niejadalną" częścią włoskiego przysmaku, to z pewnością zaciekawi was pomysł, na jaki wpadła amerykańska sieć pizzerii Villa Italian Kitchen.
  • 235 kg rocznie na osobę - tyle jedzenia marnują Polacy

    235 kg rocznie na osobę - tyle jedzenia marnują Polacy

    Polska znalazła się na piątym miejscu w UE w rankingu marnowania żywności. Statystyczny Polak wyrzuca aż 235 kg jedzenia rocznie.
  • Najsłynniejsze restauracyjne sceny w historii kina

    Najsłynniejsze restauracyjne sceny w historii kina

    Restauracja to sceneria, którą filmowcy wprost uwielbiają. Ileż inscenizacyjnego potencjału kryje się w takiej przestrzeń! Jasna, wypełniona gośćmi sala, szykowne stroje, gwar rozmów, kelnerzy przeciskający się między stolikami – kilka prostych chwytów i już mamy olśniewający plan, w którym każdy chciałby się znaleźć i od którego widzowie nie potrafią oderwać oczu.
  • Pięć zaskakujących przyczyn ataków głodu

    Pięć zaskakujących przyczyn ataków głodu

    Każdej z nas zdarza się ulec jedzeniowym zachciankom. Nie ma co obwiniać się o brak silnej woli, bo… powody nasilania się takich pokus wcale nie muszą być związane z jedzeniem.

Filmy - Jedzenie (1379)