jak jeść ślimaki

Filmy - Jak jeść ślimaki (3)

  • Ślimaki na dwa sposoby: Po burgundzku i po sierakowsku

    - Ślimaki gotuje się dwa razy. Pierwszy raz 10 minut, aby wyciągnąć go z muszli, a drugi raz ten proces trwa już 3 godziny z dodatkiem czosnku, goździków, pieprzu i soli – tłumaczy Janusz Fic, szef kuchni. Mikołaj Rey i jego gość zdradzają przepis na ślimaki po burgundzku i po sierakowsku. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Mikołaj Rey: Ślimak ma mnóstwo białka, przy tym jest mało tłusty

    Mikołaj Rey tłumaczy, dlaczego warto jeść ślimaki. – Może nie są zbyt urodziwe, ale za to posiadają mnóstwo białka i niewiele tłuszczu. Mają bardzo dobry wpływ na organizm, dodają siły i nie tuczą – zachwala znawca smaku. Osoby, które ćwiczą kulturystykę, preferują dietę ślimakową właśnie ze względu na dużą ilość białka. Pamiętajmy jednak, że ślimaki muszą być wystarczająco długo gotowane przed spożyciem, ponieważ źle przyrządzone mogą przenosić pasożyty. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • "Poradnik Savoir-Vivre": Jak jeść ślimaki

    O etykiecie i dobrych manierach w filmowym "Poradniku Savoir-Vivre" opowiada Ambasador Tomasz Orłowski - polski historyk i dyplomata, wykładowca stosunków międzynarodowych i dyplomacji na Uniwersytecie Wrocławskim, Akademii Dyplomatycznej i w Krajowej Szkole Administracji Publicznej. W latach 2001-2004 pełnił funkcję sekretarza generalnego Polskiego Komitetu do spraw UNESCO, a od 2004 - 2005 zastępcy dyrektora Departamentu Systemu Narodów Zjednoczonych i Problemów Globalnych. Autor licznych publikacji naukowych, w tym podręcznika „Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał i etykieta" (2010 r.). Od 2007 roku pełni funkcję ambasadora RP we Francji i w Księstwie Monako. Cykl "Poradnik Savoir-Vivre" liczy 10 odcinków. Kolejne publikowane są co piątek na portalu MSZ.