jaja

Synonimy:
jajka, jajko jajo
Inne znaczenia:
brak

Artykuły - Jaja (773)

  • Jedzmy na zdrowie

    Jedzmy na zdrowie

    Nie bez racji uważamy, że jest produktem idealnym. Jajko na stałe powinno zagościć w naszej codziennej diecie.
  • Jajo w roli główniej

    Jajo w roli główniej

    Jajka – niemal idealny produkt spożywczy. Są skarbnicą wzorcowego, pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko jaj obfituje z kolei w cenną dla oczu luteinę i ważny dla prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych beta-karoten. Znudziła ci się klasyczna jajecznica i jajka na miękko - mamy kilka banalnie prostych sposobów na urozmaicenie potraw na bazie jaj.
  • Zapiekane talarki

    Zapiekane talarki

    Efektowne danie z ziemniaków.
  • Jadłaś już śniadanie?

    Jadłaś już śniadanie?

    Nie bez powodu dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dziś trzy sposoby na śniadanie szybkie i zdrowe.
  • Dobre jajko

    Dobre jajko

    Jajka od wieków uznawane są za symbol życia. Nic dziwnego. W swoim składzie mają mnóstwo potrzebnych dla zdrowia składników.
  • Jajka napoleońskie

    Jajka napoleońskie

    Kto raz spróbuje, często będzie do nich wracał. Nie tylko wyglądają znakomicie, ale też doskonale smakują. Cebula i czosnek podsmażone na maśle, do tego chrupiące grzanki, trochę mozzarelli i papryki, a na koniec całe jajko - zapieczone w ten sposób danie to znakomity sposób na rozpoczęcie dnia!
  • Im bardziej żółte żółtko, tym lepsze jajko?

    Im bardziej żółte żółtko, tym lepsze jajko?

    Czasem powtarzamy zasłyszane od babć i mam zdania, które nie są prawdziwe. Warto wiedzieć, co podawać dziecku do jedzenia, by było jak najbardziej dla niego wartościowe. Wiele mitów dotyczy np. jajek, jak choćby ten, że żółtko i intensywnym kolorze jest zdrowsze od tego o bledszej barwie.
  • Sposób na tęczowe jajka

    Sposób na tęczowe jajka

    Nie tylko dzieci kolorują i barwią jajka na różne odcienie. Zamiłowanie oka do kunsztownie zdobionych jaj ma się do końca życia. Jest kilka prostych i starych jak świat sposobów, by jajka były kolorowe jak wiosna.
  • Jajka – korzystne nie tylko dla serca i mózgu

    Jajka – korzystne nie tylko dla serca i mózgu

    Są symbolem życia, skarbnicą pełnowartościowego białka, szeregu witamin, regulującej poziom cukru we krwi niacyny oraz niezbędnej dla dobrej kondycji serca i mózgu lecytyny. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
  • Jajko na twardo czy na miękko? Wiemy, jakie jest najzdrowsze!

    Jajko na twardo czy na miękko? Wiemy, jakie jest najzdrowsze!

    Polacy uwielbiają jajka. Jemy je na miękko, na twardo, sadzone, w koszulkach i pod postacią jajecznicy. Okazuje się, że produkt ten nie w każdej formy jest tak samo zdrowy. Jak więc w 100 proc. wykorzystać cenne właściwości jajek?

Filmy - Jaja (85)

  • Otworzył wytłaczankę, a tam...

    Wyruszając na zakupy spożywcze w Los Angeles w Kalifornii, Kyle Levonian upewnił się, że ma przy sobie swoje ulubione oczy Googly. Wędrując po sklepie, Kyle skierował gigantyczne oczy na różne produkty. Zabawne?
  • Zamienniki jajek. Łatwo dostępne i zdrowe

    W czasie pandemii mamy więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Jajek w sklepach nie brakuje, ale mamy ciekawe propozycje, czym można je zastąpić. Koniecznie zobaczcie!
  • Zdrowie na widelcu - Jajka

    Jajko uważane jest za idealny produkt pochodzenia zwierzęcego. Aczkolwiek ostatnio nie cieszy się zbyt dobrą sławą m.in. ze względu na warunki, w których są przetrzymywane kury. W tym odcinku Ania Guzik opowie Wam co kryje się pod skorupką.
  • "Ewa Gotuje", odcinek 359

    Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek. Podobnie jest z mazurkiem, o którym śmiało można powiedzieć, że jest jednym z najczęściej wypiekanych, wielkanocnych ciast. A ponieważ mazurki robiła już wielokrotnie, postanowiła przygotować wytrawną tartę w stylu tego ciasta – z wędliną i gotowanym jajem. Wielkanoc to również czas na wszelkiego rodzaju szynki oraz pieczenie – najczęściej z mięsa wieprzowego, rzadziej z wołowego. Aby było nieco inaczej Ewa, wstawi do piecyka pierś indyka, nadziewaną suszonymi morelami oraz orzechami włoskimi. Na deser przyrządzi jaja sadzone! Tak – to nie pomyłka, tyle tylko, że będą na słodko, bowiem autorka programu upiecze bezy do złudzenia przypominające jajka z patelni.