imbir

Artykuły - Imbir (38)

  • Najlepszy na jesień

    Najlepszy na jesień

    Pomaga zwalczyć przeziębienie, znakomicie wzmacnia smak potraw i łagodzi ból gardła. Imbir wspomaga nasze zdrowie, ale nie każdy powinien go spożywać.
  • Imbir może łagodzić choroby zapalne jelit

    Imbir może łagodzić choroby zapalne jelit

    Nanocząsteczki uzyskane z korzenia imbiru zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego i przyczyniają się do regeneracji warstwy wyścielającej jelita – zawiadamiają naukowcy z Atlanta Veterans Affairs Medical Center i Georgia State University (USA).
  • Jesień imbirem rozgrzana

    Jesień imbirem rozgrzana

    Na początek dobra wiadomość zarówno dla zwolenników żywności ekologicznej, jak i dla osób sceptycznie do niej nastawionych: imbir nie należy do roślin, które szczególnie mocno chłoną pestycydy i inne chemiczne substancje stosowane w uprawie. Jest relatywnie odporny na ich wpływ.
  • Imbir może łagodzić choroby zapalne jelit

    Imbir może łagodzić choroby zapalne jelit

    Nanocząsteczki uzyskane z korzenia imbiru zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego.
  • Imbir: Poznaj jego leczniczą i odchudzającą moc

    Imbir: Poznaj jego leczniczą i odchudzającą moc

    Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
  • Zupa kalafiorowa z imbirem

    Zupa kalafiorowa z imbirem

    Świetna, rozgrzewająca zupa
  • Męczy cię astma? Sięgnij po imbir!

    Męczy cię astma? Sięgnij po imbir!

    Cudowne właściwości imbiru opisywane są w najstarszych chińskich księgach medycznych, ale wciąż odkrywane są jego nowe prozdrowotne korzyści. Ostatnie badania wykazały, że korzeń imbiru może być naturalnym lekiem na astmę.
  • Kurczak w imbirowo-miodowej glazurze

    Kurczak w imbirowo-miodowej glazurze

    Z warzywami.
  • Przepis na drink Grand ginger

    Przepis na drink Grand ginger

    Imbirowo- pomarańczowy drink z nutą limonki.
  • Krewetki z imbirem

    Krewetki z imbirem

    Afrodyzjak.

Filmy - Imbir (8)

  • Dlaczego warto pokochać imbir?

    Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać? Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytryny

    Kaszel to jedna z najbardziej przykrych dolegliwości, która utrudnia normalne funkcjonowanie. Może być też początkiem poważnych powikłań, zwykle kaszel zwiastuje rozwijającą się przykrą przypadłość, o którą nie trudno podczas jesieni czy zimą, a nawet wczesną wiosną. Złagodzić objawy uciążliwego kaszlu pomaga domowy syrop, który samodzielnie zrobicie z imbiru i cytryny! Przepis jest dziecinnie prosty!
  • Kasza jęczmienna z imbirowym gulaszem – szybki przepis

    Imbirowy gulasz z kaszą jęczmienną to niezwykle prosta do przygotowania potrawa. Wyśmienicie sprawdzi się jako danie obiadowe, przypadnie do gustu także dzieciom. Kasza jęczmienna w połączeniu z delikatnym imbirowym gulaszem tworzą kompozycję niemal doskonałą.
  • Imbirowy napój na poprawę trawienia

    Problemy z trawieniem to przykre przypadłości, które dosięgają coraz więcej z nas - zwłaszcza po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach możemy przeżywać dolegliwości związane z trawieniem, których trudno się pozbyć. Zamiast faszerować się kolejnymi tabletkami ze sklepu - spróbujcie użyć nasz napój na poprawę trawienia! Sekretem w tym przepisie jest imbir, który pomoże każdemu!