hummus

Artykuły - Hummus (8)

  • Hummus z wędzoną śliwką

    Hummus z wędzoną śliwką

    Gorzkawy smak wędzonego dymem owocu, doda głębi kanapkowej paście z cieciorki.
  • Dietetyczka podpowiada, jak prawidłowo przyrządzić hummus

    Dietetyczka podpowiada, jak prawidłowo przyrządzić hummus

    Przepis na klasyczną, wywodzącą się z kuchni bliskowschodniej pastę z ciecierzycy doczekał się na przestrzeni lat wielu modyfikacji. Jeśli zależy ci na uzyskaniu idealnie zbalansowanego smaku, wypróbuj przepis, którym podzieliła się dietetyczka Viola Urban. Tajników przyrządzania tego wytrawnego smakołyku nauczyli ją lokalni sprzedawcy z Izraela.
  • Hummus do kanapek

    Hummus do kanapek

    Ciecierzycę znają od dawna wegetarianie. Można zrobić z niej hummus i smarować nim kanapki.
  • Kanapki z hummusem z bobu

    Kanapki z hummusem z bobu

    Wykorzystajmy sezon na bób. Oto przepis na pyszny hummus.
  • Hummus – nie tylko dla wegetarian

    Hummus – nie tylko dla wegetarian

    Często idziemy na łatwiznę. W sklepie, czy na targu odruchowo sięgamy po te same produkty. To, co znajome zawsze wydaje się najbardziej bezpieczne.
  • Hummus

    Hummus

    Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.
  • Przepis na hummus i kotlety z ciecierzycy

    Przepis na hummus i kotlety z ciecierzycy

    Ciecierzyca jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Sprawdź pyszne i zdrowe przepisy na potrawy z niej!
  • Liban wygrał bitwę w kulinarnej wojnie z Izraelem

    250 libańskich kucharzy wraz z pomocnikami przygotowało w sobotę w centrum Bejrutu ponad dwie tony hummusu, ustanawiając tym samym rekord Guinnessa w tej kategorii i przypominając światu, skąd pochodzi ta popularna na Bliskim Wschodzie potrawa.

Filmy - Hummus (5)

  • Pyszne i zdrowe zamienniki masła. Warto spróbować

    Niezależnie od ciągle pojawiających się kolejnych modnych diet, najważniejszą zaletą zdrowego odżywiania pozostaje różnorodność produktów. Zawsze warto spróbować czegoś nowego. Oto kilka pomysłów na zastąpienie masła na kanapkach. Wielka loteria na 20-lecie Interii! ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych kliknij Zapraszamy do udziału w wielkiej loterii. W tym roku świętujemy swoje 20-lecie i mamy dla ciebie niespodziankę. Możesz wygrać gotówkę! Z okazji 20-lecia Interii zapraszamy do Multiloterii. Codziennie do wygrania minimum 20 000 złotych, a w finale nagroda, która z każdym Waszym zgłoszeniem rośnie! Zawalcz o duże pieniądze już teraz!
  • Wojna o hummus. Kto ma do niego prawa?

    Fatima Kadumy, mieszkanka Nablusu, organizuje oryginalne kursy kulinarne dla turystów, którzy chcą poznać tajniki palestyńskiej kuchni. Nie ukrywa, że to jej osobista walka o sprawę palestyńską. – Żyjemy pod okupacją. Siłą rzeczy większość z nas myśli o wojnie, jako jedynym sposobie na odzyskanie niepodległości. Ale od kiedy zainteresowałam się tą pracą, widzę, że są inne metody walki, bez odwoływania się do przemocy. To walka o naszą kulturę, nasz byt, dorobek i historię, bo to jest sedno konfliktu z Izraelem – podkreśla Fatima. Izraelczycy i Palestyńczycy walczą na wielu frontach. Jednym z nich jest spór kulinarny o prawa do potraw, takich jak hummus czy falafel. Która ze stron była pierwsza? A może, zamiast podsycać konflikt, Palestyńczycy i Izraelczycy usiądą przy jednym stole suto zastawionym tradycyjnymi przesmykami i to właśnie hummus, który uwielbiają wszyscy, połączy te dwa narody?
  • Zmysłowe smaki: Hummus z bobu

    Hummus to popularna pasta, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. W tradycyjnej kuchni libańskiej podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, ale z powodzeniem można ją zastąpić innymi składnikami. My proponujemy pyszny hummus z bobem. Smacznego! Hummus z bobu – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!
  • To prawdopodobnie najzdrowsze smarowidło do chleba!

    Hummus to tradycyjna bliskowschodnia pasta z ugotowanej i utartej ciecierzycy, z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, sezamowej pasty tahini, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Mieszkańcy krajów arabskich i Izraela spożywają ją z tradycyjnym chlebem pita, ale hummus z powodzeniem może zastąpić masło, margarynę i inne smarowidła, których używamy na co dzień do pieczywa. Tym bardziej, że jego podstawowy składnik, czyli wspomniana ciecierzyca, jest niezwykle zdrowy. Jest bogata w białko, fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik. Obniża też cholesterol i wzmacnia odporność. Znawcy kuchni bliskowschodniej twierdzą, że najlepszy hummus powstaje w niewielkim miasteczku Abu Gosz, oddalonym od Jerozolimy o zaledwie 10 km i zamieszkanym przez społeczność arabską. Hummus z Abu Gosz jest tak pyszny, że Izraelczycy i Arabowie, nie bacząc na dzielące ich historyczne zaszłości, chętnie dzielą się nim przy wspólnym stole. Zobacz więcej przepisów na orientalne przysmaki!