gulasz

Artykuły - Gulasz (55)

  • Gulasz piwny

    Gulasz piwny

    Czeskie piwo, to flagowy produkt naszych sąsiadów. Doskonale smakuje z ociekającego pianą kufla, świetnie podkręca też smak mięsnego sosu.
  • Gulasz wieprzowy z kopytkami

    Gulasz wieprzowy z kopytkami

    To jedno z dań, które często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Kopytka podane z gęstym sosem i rozpływającym się w ustach mięsem. Ta pozycja w menu skusi niejednego niejadka!
  • Sycący kociołek

    Sycący kociołek

    Tradycja jednogarnkowych potraw trzyma się mocno. Mięsny kociołek z dodatkiem ziemniaków i papryki, to świetny sposób na pożywny i łatwy obiad.
  • Danie jednogarnkowe

    Danie jednogarnkowe

    Zrobisz je raz i masz obiad z głowy na trzy dni! Możesz podawać gulasz z ziemniakami albo pieczywem.
  • Gulasz z ciecierzycy i batatów

    Gulasz z ciecierzycy i batatów

    Słodkie ziemniaki to jedna z najbardziej odżywczych warzyw. Zawierają spore ilości prowitaminy A, a na dodatek mają dość niski indeks glikemiczny. Połączone z bogatą w żelazo i białko ciecierzycą stanowią wspaniały i doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch.
  • Rozgrzewający gulasz

    Rozgrzewający gulasz

    Idealne danie, które pomaga się rozgrzać! Zrobisz go bez wysiłku i masz z głowy obiad na dwa dni.
  • Delikatny gulasz

    Delikatny gulasz

    Jest smaczny i delikatny - taki gulasz będzie przysmakiem całej rodziny!
  • Pyszny żołnierski gulasz

    Pyszny żołnierski gulasz

    Gdyby zrobić sondę uliczną w Stambule i zapytać, czy kul aşı to danie kuchni tureckiej, czy węgierskiej, głosy rozłożyłyby się pół na pół. Węgrzy mówią, że gulasz to jedzenie pasterzy, bo gulya to stado bydła. Turcy na to, że kul aşı znaczy posiłek poddanego, sługi, i że wywodzi się z kuchni żołnierskiej.
  • Gulasz wieprzowy z bakłażanem

    Gulasz wieprzowy z bakłażanem

    Prawdziwa gratka dla miłośników dań jednogarnkowych! Zanurzone w pysznym sosie kawałki kruchego mięsa wprost rozpływają się w ustach. Dodatek bakłażana sprawia, że to klasyczne danie zyskuje zupełnie nowy smak.
  • Gulasze z młodą kapustą

    Gulasze z młodą kapustą

    Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

Filmy - Gulasz (14)

  • Śródziemnomorski gulasz!

    Składniki: • 650 g udźca jagnięcego • czerwona cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • litr bulionu warzywnego • 150 ml czerwonego wytrawnego wina • 200 g fasolki szparagowej • czerwona papryka • bakłażan • 100 g suszonych pomidorów • cukinia • 100 g czarnych oliwek Sposób przygotowania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy jagnięcinę na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy przez 5 min i dodajemy czerwone wino. Całość podgrzewamy, aż wino odparuje. Następnie dorzucamy pozostałą część warzyw, całość smażymy przez kolejne 5 min i zalewamy bulionem. Dusimy wszystko razem do momentu aż mięso będzie miękkie – ok. 45 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie dekorujemy listkami natki pietruszki. Smacznego!
  • Kasza jęczmienna z imbirowym gulaszem – szybki przepis

    Imbirowy gulasz z kaszą jęczmienną to niezwykle prosta do przygotowania potrawa. Wyśmienicie sprawdzi się jako danie obiadowe, przypadnie do gustu także dzieciom. Kasza jęczmienna w połączeniu z delikatnym imbirowym gulaszem tworzą kompozycję niemal doskonałą.
  • Przepis na duszonego bakłażana z kurczakiem

    Szukasz pomysłu na mięsny obiad? Nudzą cię już zwykłe udka? W takim razie pokochasz duszony bakłażan z kurczakiem. To warzywne danie co prawda długo się gotuje, ale ma zachwycająco świeży smak. Duszony bakłażan z kurczakiem przypomina nieco leczo, jednak jest daniem bardziej wykwintnym. Spokojnie możesz je podać w trakcie rodzinnej uroczystości. Dowiedz się, jak przygotować duszony bakłażan z kurczakiem.
  • Gulasz z dynią - przepis nie tylko na jesień

    Chcesz, by jesień zawitała również w twojej kuchni? Wystarczy, że do ulubionego dania dodasz dynię! Doskonałe połączenie smakowe tworzy gulasz z dynią. Ta węgierska potrawa już dawno zdobyła serca Polaków, ale smak gulaszu ze słodką dynią zapadnie w twoją pamięć na tyle, by ten eksperyment kulinarny zagości w twoim menu na stałe. Choć przyrządzenie dobrego gulaszu stanowi pracochłonne zadanie, to wspomnienie słodkiego smaku dyni zmotywuje cię do gotowania w deszczowe jesienne popołudnia.