grzyby

Artykuły - Grzyby (322)

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.
  • Uwaga na inwazyjne gatunki w Polsce

    Uwaga na inwazyjne gatunki w Polsce

    Inwazyjne gatunki najczęściej trafiają do środowiska wypuszczane przez ludzi. Trzeba z nimi walczyć, nim się rozprzestrzenią - dlatego ważne jest stworzenie azylów, w których takie zwierzęta mogłyby żyć, nie powodując szkód - mówią eksperci w rozmowie z PAP.
  • Sezon na grzyby w pełni. Jakie są objawy zatrucia?

    Sezon na grzyby w pełni. Jakie są objawy zatrucia?

    Sezon na grzybobranie i piesze wycieczki do lasów w pełni. W Polsce ten sposób spędzania wolnego czasu jest bardzo popularny.
  • BZ WBK: Branża produkcji pieczarek ma wyzwania

    BZ WBK: Branża produkcji pieczarek ma wyzwania

    Krajowa produkcja pieczarek od wielu lat stabilnie się rozwija. Jak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w latach 2010-2017 jej wartość wzrosła o 41%. W tym samym czasie eksport, wraz z przetworami, podskoczył w ujęciu wartościowym aż o 50%. Rozwoju branży nie zahamowało nawet rosyjskie embargo czy duża konkurencja ze strony takich agropotęg jak np. Holandia. Eksperci BZ WBK prognozują, że eksport branży nadal będzie się zwiększać, jednak nie obędzie się bez wyzwań.
  • Europejskie lasy w niebezpieczeństwie

    Europejskie lasy w niebezpieczeństwie

    Naukowcy ostrzegają, że zanieczyszczenia mogą pozbawiać europejskie drzewa ważnych składników odżywczych, uszkadzając cenne grzyby, które żyją na korzeniach drzew.
  • Grzyby chorobotwórcze coraz bardziej oporne na leczenie

    Grzyby chorobotwórcze coraz bardziej oporne na leczenie

    Oporność na antybiotyki wśród bakterii chorobotwórczych to coraz większy problem na całym świecie. Okazuje się jednak, że równie dużym zagrożeniem jest oporność wykazywana przez grzyby.
  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!
  • Grzyby - smak jesieni

    Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.
  • Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką

    Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką

    Grzyby są smaczne, ale mogą być też śmiertelnie trujące. Ważne jest, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Poznaj zasady bezpiecznego grzybobrania.
  • Epidemia grzybów w brytyjskich szpitalach

    Epidemia grzybów w brytyjskich szpitalach

    Ponad 200 angielskich pacjentów zostało zakażonych lekoopornymi grzybami pochodzącymi z Japonii. Szpitale stopniowo wprowadzają środki, które mają pomóc kontrolować dalsze rozprzestrzenianie się gatunku Candida auris.

Filmy - Grzyby (21)

  • Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach

    Tak długo powtarzano, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i są ciężkostrawne, że większość uważa je za niezdrowe. Skąd wzięło się to złe zdanie na temat grzybów kapeluszowych? Zapewne ich niska kaloryczność sugeruje, że nie są odżywcze, a obecność chityny, która działa tak samo jak błonnik, sprawia, że stają się ciężkostrawne dla osób z problemami żołądkowymi i wątrobowymi. Smażone grzyby, z dodatkiem mięsa albo polane ciężkostrawnym sosem też nie są najlepszym pomysłem. Jak wszystkie potrawy – zdrowsze są gotowane i duszone. Ale czas, aby przywrócić grzybom dobrą opinię, na którą jak najbardziej zasługują...
  • Przepis na naleśniki z grzybami, cebulą i serem pleśniowym

    Naleśniki to doskonałe danie, które przyrządza się w parę chwil! Znakomicie smakują i na słodko, i w wytrawnych wersjach. Tym razem mamy dla was przepis na przepyszne naleśniki z wyjątkowym nadzieniem - farsz z grzybów, cebulą i serem pleśniowym to znakomite połączenie, które zachwyci każdego!
  • Doskonały krem z kurek

    Zupy-kremy zwykle kojarzą się nam z warzywami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować krem z kurek. To niezwykle sycący krem idealny na rozgrzewający obiad. Kurki czynią tę potrawę daniem sezonowym, dlatego nie warto zwlekać z przygotowaniami!
  • Kasza gryczana z grzybami i boczkiem

    Kasza gryczana z grzybami i boczkiem to doskonała propozycja na obiad. Ugotowanie kaszy gryczanej i przyrządzenie grzybów, boczku i innych dodatków nie zajmuje wiele czasu, dlatego bez problemu wykonasz tę potrawę w ekspresowym tempie.