grzyby

Artykuły - Grzyby (317)

  • Europejskie lasy w niebezpieczeństwie

    Europejskie lasy w niebezpieczeństwie

    Naukowcy ostrzegają, że zanieczyszczenia mogą pozbawiać europejskie drzewa ważnych składników odżywczych, uszkadzając cenne grzyby, które żyją na korzeniach drzew.
  • Grzyby chorobotwórcze coraz bardziej oporne na leczenie

    Grzyby chorobotwórcze coraz bardziej oporne na leczenie

    Oporność na antybiotyki wśród bakterii chorobotwórczych to coraz większy problem na całym świecie. Okazuje się jednak, że równie dużym zagrożeniem jest oporność wykazywana przez grzyby.
  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!
  • Grzyby - smak jesieni

    Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.
  • Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką

    Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką

    Grzyby są smaczne, ale mogą być też śmiertelnie trujące. Ważne jest, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Poznaj zasady bezpiecznego grzybobrania.
  • Epidemia grzybów w brytyjskich szpitalach

    Epidemia grzybów w brytyjskich szpitalach

    Ponad 200 angielskich pacjentów zostało zakażonych lekoopornymi grzybami pochodzącymi z Japonii. Szpitale stopniowo wprowadzają środki, które mają pomóc kontrolować dalsze rozprzestrzenianie się gatunku Candida auris.
  • Awantura o grzyby

    Awantura o grzyby

    Mnożą się opinie dotyczące wyjątkowych darów lasu. Awantura o grzyby to chyba właściwy temat na wrześniową rozprawkę. Często zajmujemy bowiem skrajne stanowiska i nie chcemy przyjąć, a nawet wysłuchać argumentów drugiej strony w sprawie spożywania ich jadalnych odmian.
  • Czy za 10 lat nie będzie już bananów?

    Czy za 10 lat nie będzie już bananów?

    Banany są jednym z pięciu podstawowych produktów żywnościowych na świecie. Rocznie prawie 120 krajów produkuje ponad 100 mln ton bananów. Ale te popularne owoce mają poważny problem - groźne grzyby.
  • Na ISS będą hodowane grzyby z Czarnobyla

    Na ISS będą hodowane grzyby z Czarnobyla

    Na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) dotarł kolejny cenny ładunek. Tym razem zawiera on grzyby zebrane ze strefy skażonej podczas katastrofy w Czarnobylu. Zostaną one wykorzystane do eksperymentów nad promieniowaniem.

Filmy - Grzyby (20)

  • Przepis na naleśniki z grzybami, cebulą i serem pleśniowym

    Naleśniki to doskonałe danie, które przyrządza się w parę chwil! Znakomicie smakują i na słodko, i w wytrawnych wersjach. Tym razem mamy dla was przepis na przepyszne naleśniki z wyjątkowym nadzieniem - farsz z grzybów, cebulą i serem pleśniowym to znakomite połączenie, które zachwyci każdego!
  • Doskonały krem z kurek

    Zupy-kremy zwykle kojarzą się nam z warzywami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować krem z kurek. To niezwykle sycący krem idealny na rozgrzewający obiad. Kurki czynią tę potrawę daniem sezonowym, dlatego nie warto zwlekać z przygotowaniami!
  • Kasza gryczana z grzybami i boczkiem

    Kasza gryczana z grzybami i boczkiem to doskonała propozycja na obiad. Ugotowanie kaszy gryczanej i przyrządzenie grzybów, boczku i innych dodatków nie zajmuje wiele czasu, dlatego bez problemu wykonasz tę potrawę w ekspresowym tempie.
  • Paszteciki z grzybami – szybki przepis

    Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego to danie niemal uniwersalne. Można je podać jako lekki obiad czy dodatek po zupy. Paszteciki wyśmienicie sprawdzą się również w roli ciepłej przekąski zaserwowanej z ostrymi sosami. Przygotowanie ich nie jest pracochłonne, dzięki zastosowaniu w przepisie ciasta francuskiego. Zależnie od upodobań można użyć różnych mieszanek grzybów.