gruszki

Artykuły - Gruszki (105)

Filmy - Gruszki (5)

  • Gruszki w kuchni Anny Starmach

    W kuchni programu Anna Starmach przygotowała dania z jesiennymi gruszkami w roli głównej. Przygotowała takie pyszności, jak jaglanka z gruszkami na mleku kokosowym i francuska tarta Tatin. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Przepis na szybkie powidła gruszkowe

    Gruszkowe powidła to klasyka, łatwo je przygotować, zaś zamknięte w słoiczku jako nieliczne przechowają przepyszny smak i aromat, który w mig przypomni wam lato i świeże owoce! Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, ważne, by wybrać odpowiedni rodzaj gruszek - najlepsze są te gładkie, zwarte, bez drobnych kamyczków, które mają niektóre rodzaje tych wybornych, soczystych owoców. Poznajcie nasz przepis, jak szybko zrobić powidła gruszkowe!
  • Smażone gruszki w miodzie z serem pleśniowym

    Gruszki to przepyszne owoce, których kulinarna sława lekko przygasła w ostatnich latach. A szkoda! Są zdrowe i można z nich przygotować przepyszne dania - nie tylko ciasta i desery! Nasz przepis na smażone gruszki w miodzie to przepyszny sposób na przygotowanie wykwintnego posiłku, który będzie doskonale łamał różne smaki - wszystko dzięki dodatkowi sera pleśniowego, który wydobędzie z całości niesamowity smak i aromat. Zobaczcie, jak prosto je zrobić!
  • Gruszka może być bardziej szkodliwa niż myślisz

    Gruszka to ulubiony owoc wielu Polaków. Jest słodka, orzeźwiająca i zdrowa, ale przede wszystkim - może być bardzo trująca. Bądźmy ostrożni przed jej zjedzeniem! Zwracajmy szczególną uwagę na wygląd gruszki. Jeśli zauważymy lekko sine plamy na skórze, pod żadnym pozorem nie jedzmy takiego owocu. Niektóre plamy mogą być rakotwórcze. - Na szczęście większość odmian, które są teraz w sprzedaży nie posiadają takich plam - mówi Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny. Co równie ważne, należy wybierać nieco twarde gruszki. Te miękkie mają bardzo dużą zawartość cukru. Pamiętajmy również o tym, by nie przechowywać gruszek razem z jabłkami. Posłuchajcie dlaczego!(Dzień Dobry TVN/x-news)