gotowanie

Artykuły - Gotowanie (147)

  • Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Domowe posiłki to nie tylko oszczędność, ale i znacznie zdrowsza alternatywa niż jedzenie na mieście. Aby zdrowo i smacznie jeść nie trzeba ani posiadać umiejętności na poziomie profesjonalnego kucharza, ani poświęcać całego dnia na stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na proste i sycące dania, które wykonasz w mniej niż pół godziny.
  • Szybkie, pyszne i tanie: przyrządzamy dania z kabanosami

    Szybkie, pyszne i tanie: przyrządzamy dania z kabanosami

    Wyjątkowy smak, wygoda użytkowania oraz długi termin przydatności do spożycia – kabanosy to idealna przekąska w podróży, na biegowej trasie czy podczas imprezy. Warto także wiedzieć, że te cienkie kiełbaski mogą stanowić bazę dań obiadowych czy lunchowych.
  • Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Kabanosy możemy dodawać nie tylko do sałatek, past kanapkowych, używać ich do koreczków czy podawać jako dodatek do serów. Te cienkie kiełbaski są równie dobre, gdy zaserwujemy je na ciepło. Upieczone w cieście francuskim mogą służyć za przystawkę lub imprezową przekąskę, a dodane do zapiekanki fantastycznie podkreślą jej smak. Podpowiadamy jak można przyrządzić kabanosy na gorąco.
  • Gotowanie dla smyka alergika

    Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.
  • Zabawa w gotowanie

    Zabawa w gotowanie

    Masz już dość jedzenia na mieście? Budżet się nie dopina, a dostępne opcje zwyczajnie się przejadły? Weź sprawy w swoje ręce. Wrześniowe wieczory są coraz dłuższe, pobawmy się w gotowanie.
  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

Filmy - Gotowanie (1342)

  • Ewa gotuje: Chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki w ostatnim odcinku przed wakacjami

    W sobotę 29 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprasza na ostatni przed wakacjami premierowy odcinek „Ewa gotuje“! Pierwszym przygotowanym daniem będzie chłodnik bazyliowy na mleku migdałowym. Potem Ewa zrobi mielone szaszłyki z sałatką z pora, marchewki i jabłka. Z kolei do deseru trafią owoce zwiastujące szybkie nadejście lata! Dlatego na koniec powstaną rogaliki drożdżowe z truskawkami i budyniem czekoladowym. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.
  • "Bułka z masłem": Sałatka z młodych ziemniaków

    Do wykonania tej prostej i smacznej sałatki potrzebujemy: 0,5 kg młodych, małych okrągłych ziemniaczków, 2 dymki ze szczypiorkiem, 0,5 czerwonej cebuli, 75 ml oliwy, 2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą, łyżeczkę miodu, sól, pieprz, łyżeczkę białego octu winnego lub jabłkowego. Ziemniaki szorujemy i gotujemy do miękkości ze skórką. Kroimy je na pół lub w ćwiartki. Siekamy dymkę i szczypiorek, następnie mieszamy z ziemniakami. Przygotowujemy dressing z musztardą i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Sałatkę posypujemy szczypiorkiem i ... zjadamy ze smakiem :)
  • "Gotuję nie marnuję": Pizza na ziemniaczanym spodzie

    Prowadzące Sylwia Majcher i Ela Sawerska postawiły sobie poprzeczkę wysoko i w każdym z odcinków udowadniają, że nie ma takiego składnika w kuchni, z którego nie da się wyczarować świetnego dania. Pokazują również, że niemal każdy produkt można uratować przed śmietnikiem. Tytuł mówi sam za siebie, ale... nie zdradza wszystkiego! Poza przepisami na błyskawiczne i kreatywne dania dzielą się porcją wiedzy o danym składniku, jego walorach odżywczych i smakowych, dorzucają garść kulinarnych porad i ciekawostek... Oglądajcie "Gotuję nie marnuję", powtarzajcie przepisy w swoich kuchniach i smakujcie dania godne najwyższych odznaczeń przyrządzone ze składników, które macie w lodówce! Co tydzień, w każdy poniedziałek, środę i piątek nowy odcinek "Gotuję nie marnuję"!
  • "Gotuję nie marnuję": Liście sałaty w tempurze

    Prowadzące Sylwia Majcher i Ela Sawerska postawiły sobie poprzeczkę wysoko i w każdym z odcinków udowadniają, że nie ma takiego składnika w kuchni, z którego nie da się wyczarować świetnego dania. Pokazują również, że niemal każdy produkt można uratować przed śmietnikiem. Tytuł mówi sam za siebie, ale... nie zdradza wszystkiego! Poza przepisami na błyskawiczne i kreatywne dania dzielą się porcją wiedzy o danym składniku, jego walorach odżywczych i smakowych, dorzucają garść kulinarnych porad i ciekawostek... Oglądajcie "Gotuję nie marnuję", powtarzajcie przepisy w swoich kuchniach i smakujcie dania godne najwyższych odznaczeń przyrządzone ze składników, które macie w lodówce! Co tydzień, w każdy poniedziałek, środę i piątek nowy odcinek "Gotuję nie marnuję"!