gotowanie

Artykuły - Gotowanie (147)

  • Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Domowe posiłki to nie tylko oszczędność, ale i znacznie zdrowsza alternatywa niż jedzenie na mieście. Aby zdrowo i smacznie jeść nie trzeba ani posiadać umiejętności na poziomie profesjonalnego kucharza, ani poświęcać całego dnia na stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na proste i sycące dania, które wykonasz w mniej niż pół godziny.
  • Szybkie, pyszne i tanie: przyrządzamy dania z kabanosami

    Szybkie, pyszne i tanie: przyrządzamy dania z kabanosami

    Wyjątkowy smak, wygoda użytkowania oraz długi termin przydatności do spożycia – kabanosy to idealna przekąska w podróży, na biegowej trasie czy podczas imprezy. Warto także wiedzieć, że te cienkie kiełbaski mogą stanowić bazę dań obiadowych czy lunchowych.
  • Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Kabanosy możemy dodawać nie tylko do sałatek, past kanapkowych, używać ich do koreczków czy podawać jako dodatek do serów. Te cienkie kiełbaski są równie dobre, gdy zaserwujemy je na ciepło. Upieczone w cieście francuskim mogą służyć za przystawkę lub imprezową przekąskę, a dodane do zapiekanki fantastycznie podkreślą jej smak. Podpowiadamy jak można przyrządzić kabanosy na gorąco.
  • Gotowanie dla smyka alergika

    Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.
  • Zabawa w gotowanie

    Zabawa w gotowanie

    Masz już dość jedzenia na mieście? Budżet się nie dopina, a dostępne opcje zwyczajnie się przejadły? Weź sprawy w swoje ręce. Wrześniowe wieczory są coraz dłuższe, pobawmy się w gotowanie.
  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

Filmy - Gotowanie (1334)

  • "Ewa gotuje": Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz

    W sobotę 20 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo dostępnych składników. Ale żeby było ciekawiej, to połączy je w dość nietypowy sposób! Zacznie od błyskawicznej sałatki kalafiorowej. Później zrobi domowy chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami w kształcie wieńca. Danie główne będzie nie mniej pomysłowe, ponieważ Ewa upiecze ziemniaki z rozmarynem i poda je z sosem pomidorowym. Natomiast na deser poda bezglutenowy chlebek szpinakowy. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. Nabierzcie chęci na jedzenie i gotowanie z Ewą Wachowicz!
  • „Ewa gotuje” wraca od 6 marca z nowym sezonem na antenę Polsatu!

    Jest tylko jeden taki program o gotowaniu, który nauczy widza wszystkiego oraz tego, że zdrowe równa się pyszne! W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest szybko, smacznie i zdrowo. Ale bywa też gorąco i nie brakuje niespodzianek! Poznajcie pomysły, triki i sekrety kulinarne Ewy Wachowicz. Nowy sezon programu „Ewa gotuje” w sobotnie poranki już od 6 marca w Polsacie. A tymczasem zobaczcie zwiastun nowego sezonu!
  • "Ewa gotuje": Świąteczne dania Ewy Wachowicz – sałatka śledziowa z domowym majonezem, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

    Zdarza się, że w święta Bożego Narodzenia zabraknie nam majonezu. Dlatego w sobotę 26 grudnia o godzinie 8:30 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak łatwo i szybko przygotować ten sos w domu. Następnie przyrządzi sałatkę warstwową ze śledziem. Później ugotuje zupę orzechową oraz upiecze schab. Z kolei po obiedzie zaprosi na tort makowy z masą śmietankową i brzoskwiniami.
  • "Ewa gotuje": Filet z indyka z warzywami na parze

    Ewa Wachowicz w 349. odcinku programu przygotowuje filet z indyka z warzywami na parze. Poznajcie tą smaczną i bardzo zdrową potrawę!Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Do woreczka wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i „powtórzyć” wszystkie jarzyny. Worek szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości.Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.SKŁADNIKI • 1 kg - piersi z indyka • oliwa • 1 łyżeczka - tymianku • 1 łyżeczka - majeranku • 1 łyżeczka - rozmarynu • 4 ząbki - czosnku • sól • 1 - brokuł • 1 - mały kalafior • garść groszku cukrowego • 1 - cebula • 2 - marchewki • 1 - ostra papryka DO PODANIA • oliwa pietruszkowa