gotowanie

Artykuły - Gotowanie (132)

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.
  • Zabawa w gotowanie

    Zabawa w gotowanie

    Masz już dość jedzenia na mieście? Budżet się nie dopina, a dostępne opcje zwyczajnie się przejadły? Weź sprawy w swoje ręce. Wrześniowe wieczory są coraz dłuższe, pobawmy się w gotowanie.
  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.
  • Crazy Chef Cooking: Pierogi z krewetkami

    Crazy Chef Cooking: Pierogi z krewetkami

    Jeśli myślimy o pierogach, najczęściej przychodzą nam na myśl te klasyczne, babcine: wypełnione zwyczajowo kapustą bądź serem.
  • Jak zostać mistrzem sushi? Podążaj drogą samuraja

    Jak zostać mistrzem sushi? Podążaj drogą samuraja

    Przygotowanie sushi może się wydać prostym zadaniem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w Japonii istnieją specjalne szkoły uczące przez 10 lat jak odpowiednio płukać ryż i kroić rybę, aby ta nie odebrała klientowi życia.
  • Kuchenka mikrofalowa - korzystać czy unikać?


    Kuchenka mikrofalowa - korzystać czy unikać?


    Kuchenka mikrofalowa jest niezwykle popularnym urządzeniem, spotkamy ją w większości gospodarstw domowych. Wciąż jednak krążą sprzeczne opinie na jej temat. Zwolennicy twierdzą, że jest bezpieczną, praktyczną i zdrową metodą obróbki cieplnej, przeciwnicy taktują ją jako największe zło, które pozbawia żywność witamin, minerałów, a dodatkowo może być niebezpieczna dla zdrowia. Gdzie leży prawa?


  • Monika Mrozowska: Gotowanie to moje życie

    Monika Mrozowska: Gotowanie to moje życie

    Monika Mrozowska, znana z serialu "Rodzina zastępcza", chciałaby wrócić do grania. Aktorka, która spodziewa się obecnie trzeciego dziecka, zaangażowała się ostatnio w promocję zdrowego żywienia i gotowania.
  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni.
  • Ewa Wachowicz: Moda na gotowanie

    Ewa Wachowicz: Moda na gotowanie

    Polacy pokochali gotowanie. W sklepach można do woli przebierać w produktach spożywczych nawet z najdalszych krańców świata, w telewizji programy kulinarne są w najlepszych czasach antenowych, a w internecie jest już ponad 3,5 tys. blogów kulinarnych.

Filmy - Gotowanie (1329)

  • "Ewa gotuje": Prosty, ale wykwintny obiad oraz idealne do herbaty bułeczki z rodzynkami

    W sobotę 21 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluskami z kaszy manny. Potem usmaży filety z kurczaka owinięte plastrami boczku. A do popołudniowej herbaty upiecze szkockie bułeczki scones. Pokaże też, jak przygotować gruszki w syropie. Sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw podzieli się w programie „Ewa gotuje”.
  • "Ewa gotuje": Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

    Ewa Wachowicz w 318. odcinku programu przygotowuje tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym. Sprawdź to zaskakujące danie! Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii. SKŁADNIKI • 4 - średniej wielkości cukinie • 400 g - pomidorów z puszki • 4 ząbki - czosnku • 1 - papryczka peperoncino • 1 łyżka - oliwy • 1 łyżeczka - oregano • sól • pieprz DO PODANIA • oliwa • parmezan • listki bazylii
  • "Ewa gotuje": Pierś kacza w kompocie śliwkowym

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu przygotowuje kaczą pierś w kompocie śliwkowym. Zobaczcie jak przygotować to pyszne danie! Do moździerza wsypać cynamon, dorzucić goździki, kardamon, kolendrę i anyż. Przyprawić pieprzem, majerankiem oraz solą. Rozetrzeć. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. Skórę na filetach naciąć w kratkę. Mięso oprószyć z obu stron suchą marynatą. Trochę wsypać też do jabłek z cebulą, i ułożyć na nich kacze filety. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Zwiększyć ogień i powoli wytopić tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obsmażyć z drugiej strony. Jabłka z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kacze piersi – skórą do góry. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C i piec przez ok. 12 minut. Po tym czasie mięso przełozyć na deskę, by odpoczęło. Przykryć folią. Po 2-3 minutach przysmażyć od strony skórki na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Na dno głębokiego talerza wlać trochę kompotu (ugotować z podanych składników). Nałożyć pokrojone na kawałki kacze piersi. Udekorowac śliwkami z kompotu oraz kolendrą. SKŁADNIKI • 2 - piersi kaczki ze skórą • 2 - cebule • 2 - jabłka • KOMPOT Z SUSZONYCH ŚLIWEK • 12 - śliwek suszonych bez pestek • kawałek kory cynamonu • 1 strączek - kardamonu • 1 gwiazdka - anyżu • 2 - goździki • szczypta ziaren kolendry • świeżego imbiru • 2 łyżki - miodu • ½ l - wody • sok z limonki • szczypta soli SUCHA MARYNATA • 1 łyżeczka - cynamonu • 2 - goździki • 2 strączki - kardamonu • kilka ziaren kolendry • 1 gwiazdka - anyżu • szczypta soli • pieprz • 1 łyżka - majeranku
  • "Ewa gotuje": Żurek na króliku

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu gotuje żurek na króliku. Sprawdźcie tę smaczną i niesamowicie aromatyczną zupę! Przygotować zakwas. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do kamionki lub słoika. Wodę z gotowania ziemniaków wystudzić i zalać nią czosnek. Dodać mąkę i wymieszać. Wrzucić piętkę chleba, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Dodać sparzony wrzątkiem skok królika. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut). Po tym czasie dodać drugi skok królika, lecz tym razem upieczony. Przykryć i gotować przez ½ godziny (w szybkowarze 5 minut). Wywar przecedzić, mięso wyłowić, oddzielić od kości, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu. Identycznie postąpić z wędzonką. Wlać zakwas na żur – ilość wedle uznznia. Doprawić otartym w dłoniach majerankiem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Podawać z jajkiem przepiórczym. Udekorować natką pietruszki. SKŁADNIKI • DO PODANIA • 4 - jajka przepiórcze • natka pietruszki ZAKWAS • 6 ząbków - czosnku • 1½ l - zimnej wody z gotowania ziemniaków • 1 łyżka - mąki żytniej • ew. piętka żytniego chleba na zakwasie ŻUREK • 2 - skoki królika • 200 g - wędzonki, np. boczku • 200 ml - zakwasu na żurek • 4 kapelusze - suszonych borowików • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • ¼ - selera • 1 - cebula • 2 ząbki - czosnku • 1 - liść laurowy • 2 ziarenka - ziela angielskiego • 1 łyżka - majeranku • sól