gołąbki

Artykuły - Gołąbki (43)

  • Gołąbki jaglane

    Gołąbki jaglane

    Znane danie w nowej odsłonie - dodatek kaszy jaglanej znacząco zwiększa wartość odżywczą ulubionej potrawy wielu Polaków.
  • Nietypowe gołąbki

    Nietypowe gołąbki

    Robisz gołąbki zawsze w ten sam sposób? Cieszymy się, że masz sprawdzony przepis, ale jednocześnie zachęcamy wypróbowania smacznej ich odmiany. Taka będzie, jeśli dodacie do gołąbków... ser.
  • Modre gołąbki - palce lizać!

    Modre gołąbki - palce lizać!

    Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, by otrzymać wyjątkowe danie. Wypróbuj nasz przepis!
  • Pyszne gołąbki

    Pyszne gołąbki

    Możesz zrobić je w sosie pomidorowym, grzybowym, albo takim jak lubisz. Te gołąbki posmakują każdemu!
  • Nowy przepis na gołąbki

    Nowy przepis na gołąbki

    Gołąbki możesz zrobić na wiele sposobów. Dziś wyjątkowy przepis z kaszą jaglaną.
  • Smakowite gołąbki z mielonką

    Smakowite gołąbki z mielonką

    Znudziły ci się klasyczne gołąbki? W prosty sposób odmienisz ich smak! Wystarczy zamiast mięsa mielonego dodać... mielonkę z puszki. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że często będziesz do niego wracać.
  • Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    Idealny przepis dla wszystkich, którzy kochają gołąbki, a zawijanie farszu w liście kapusty ich przerasta. Są równie smaczne, a o wiele łatwiejsze do przygotowania.
  • Zapiekanka gołąbkowa

    Zapiekanka gołąbkowa

    Oryginalny pomysł na gołąbki w nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujesz doskonałą zapiekankę, którą zaskoczysz wszystkich domowników.
  • Gołąbki w papryce

    Gołąbki w papryce

    Znudziły ci się tradycyjne gołąbki? Przyrządź je w papryce! To o wiele prostsze, niż mozolne zawijanie farszu w liście kapusty. Wystarczy nadziać paprykę i wstawić je do piekarnika. Smakują wyśmienicie!
  • Delikatne gołąbki

    Delikatne gołąbki

    Fakt, że są pracochłonne, ale gdy je zrobisz, obiad z głowy na dwa, albo nawet trzy dni!

Filmy - Gołąbki (6)

  • Wędkowanie od kuchni - Gołąbki z sandacza w sosie curry

    Olin Gutowski, doświadczony wędkarz, z wykształcenia aktor, wędkujący od 4. roku życia. Jest pasjonatem kulinarnym, posiadającym nietuzinkową wiedzę na temat potraw z ryb. Wspólnie z Iplą zaprasza na kulinarną podróż po rybnej Polsce. W tym odcinku Olin przygotuje gołąbki z sandacza w sosie curry.
  • "Ewa gotuje": Gołąbki z kaszanką

    Ewa Wachowicz w 338. odcinku programu przygotowuje gołąbki z kaszanką. Zobaczcie ten ciekawy przepis na tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie!Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).SKŁADNIKI • główka kapusty włoskiej • ½ kg - kaszanki • 100 g - boczku • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • pieprz DO PODANIA • kapusta kiszona DODATKOWO • bulion do podlania gołąbków
  • Doskonałe gołąbki z bakłażanem

    Jeśli masz już dość tradycyjnych gołąbków, nadeszła pora na gołąbki z bakłażanem. Bałkańska wersja tego prostego, polskiego dania idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie rodzinnego obiadu. Gołąbki z bakłażanem są dużo prostsze do zrobienia, a ich przygotowanie trwa znacznie krócej.
  • Przepis na gołąbki w papryce

    Znudziły ci się tradycyjne gołąbki? Przyrządź farsz w papryce! Gołąbki w papryce robi się dużo prościej niż te tradycyjne, gdyż nie trzeba ich zawijać w rwące się liście kapusty. Wystarczy nafaszerować paprykę i całość wstawić do piekarnika. Nic prostszego! Gołąbki w papryce mają szansę zagościć na stałe w twoim menu.