glutaminian sodu

Artykuły - Glutaminian sodu (3)

  • Glutaminian sodu. Czy naprawdę szkodzi?

    Glutaminian sodu. Czy naprawdę szkodzi?

    ​Wokół glutaminianu sodu narosło wiele mitów. Uznawany za szkodliwy, tak naprawdę jest jednym z najbardziej naturalnych dodatków do żywności.
  • ​Wcale nie jest groźny

    ​Wcale nie jest groźny

    Glutaminian sodu jest jedną z najbardziej zniesławionych substancji chemicznych na świecie. Używany od wieków, jako wzmacniacz smaku, zaczął być traktowany, jako źródło wielu problemów zdrowotnych. Prawda jest jednak nieco inna.
  • PB: Wzmacniacz smaku na cenzurowanym

    - W imię walki z "chemią w żywności" coraz więcej producentów żywności skłania się do wycofywania lub ograniczania użycia glutaminianu sodu, popularnego wzmacniacza smaku - informuje "Puls Biznesu"

Filmy - Glutaminian sodu (5)

  • Fakty i mity na temat glutaminianu sodu

    Glutaminian sodu kryje się pod oznaczeniem E621. To substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Kwas glutaminowy występuje m.in. w mięsie, serach, wodorostach, wielu warzywach i owocach, orzechach i grzybach. Po raz pierwszy wyizolowano go w 1908 r. z wodorostu – listownicy japońskiej. Dokonał tego chemik, Kikunae Ikeda, który jako pierwszy opisał smak umami. Wkrótce potem japoński naukowiec rozpoczął produkcję przyprawy będącej oczyszczonym glutaminianem sodu. Jako wzmacniacz smaku glutaminian sodu występuje w żywności wysoko przetworzonej, np. w zupkach z proszku, kostkach rosołowych, konserwach czy żywności typu fast food. Nie ma pewności, czy sam w sobie odpowiada za otyłość. Co to jest syndrom chińskiej restauracji, gdzie dokładnie spotkamy glutaminian sodu i czym grozi nadmierne jego spożywanie? Tego m.in. dowiesz się w linku poniżej: ZOBACZ WIĘCEJ.
  • Co to jest glutaminian sodu i dlaczego tak źle o nim myślimy?

    Glutaminian sodu to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności. Najpopularniejszy i... podobno najgorszy. Podejrzewa się go o wywoływanie alergii i otyłości, zaostrzenie astmy, niestrawność i bóle głowy. Tymczasem okazuje się, że nie ma wiarygodnych badań potwierdzających te zarzuty, a naukowcy i dietetycy są w swoich opiniach bardzo podzieleni. O wyjaśnienie poprosiliśmy dietetyczkę Joannę Skoczylas z poradni "Mój Dietetyk".
  • Jak powstaje glutaminian sodu?

    Jak powstaje glutaminian sodu? – Na początku XX wieku z wodorostów kombu został wyizolowany kwas glutaminowy, który nadaje bardzo charakterystyczny smak potrawom. Do niego został dodany sód, działający jak wzmacniacz smaku i zapachu. Wówczas był całkowicie naturalny, obecnie jednak jest poddany obróbce chemicznej. Dodawany jest do wielu potraw, które niestety są niskiej jakości. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Aneta Łańcuchowska: Glutaminian sodu nie jest substancją szkodliwą

    Glutaminian sodu powoduje otyłość, nudności, drętwienie nóg. Niektórzy wręcz twierdzą, że może być przyczyną stwardnienia rozsianego. Czy rzeczywiście jest tak bardzo szkodliwy dla naszego organizmu? - Jest mnóstwo badań naukowych, które nam mówią o tym, że glutaminian sodu sam w sobie nie jest substancją szkodliwą i nie powoduje tak wielu chorób, jak mogłoby się wydawać – podkreśla dietetyk. – Najbardziej szkodliwe są inne dodatki, które znajdują się w żywności mocno zmodyfikowanej. W parówkach, fast foodach, sosach znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników - dodaje specjalistka. Dietetyk Aneta Łańcuchowska zauważa również, że glutaminian sodu jest bardzo często stosowany w kuchni azjatyckiej. Zdarza się, że po wyjściu z restauracji, serwującej taką kuchnię, źle się czujemy, ale to nie musi wynikać z obecności glutaminianu sodu w jedzeniu, a raczej z faktu, że spożywamy potrawy, do których nasz organizm nie jest przyzwyczajony. To oczywiście nie oznacza, że sami powinniśmy używać tego składnika w naszej kuchni, ale nie panikujmy, kiedy zobaczymy go na etykiecie. (Dzień Dobry TVN/x-news)