fasola

Artykuły - Fasola (45)

  • Fasola – więcej niż białko

    Fasola – więcej niż białko

    Coraz odważniej powtarzane jest zalecenie, by dla dobrego odżywienia organizmu i wzmocnienia odporności ograniczyć mięso i wypełnić talerze warzywami. Fasola jest doskonałym rozwiązaniem. Nie tylko należy do czołówki produktów wysokoodżywczych, ale też dzięki zawartości witamin z grupy B wspiera pracę systemu nerwowego, co w obliczu trwającej kwarantanny ma kluczowe znaczenie dla nas samych i naszego otoczenia.
  • Cenne źródło białka

    Cenne źródło białka

    ​Fasola to roślina występująca w kilkudziesięciu odmianach. Jest jednym z warzyw o największej ilości wartości odżywczych. Jest jednak pewien haczyk - nie można jej jeść na surowo.
  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
  • Nie bój się fasoli

    Nie bój się fasoli

    Fasola, jedno z niewielu warzyw, którego nie warto próbować na surowo. Zawiera fazynę – białko, powodujące w organizmie ludzkim sklejanie erytrocytów – czerwonych ciałek krwi.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Warzywa i owoce  jak leki

    Warzywa i owoce jak leki

    Są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania zdrowia i w terapii różnych schorzeń. By służyły zdrowiu, powinny być myte pod bieżącą wodą, która spłucze z nich chorobotwórcze drobnoustroje. Nie wolno jeść tych, na których jest choćby mała plamka zgnilizny, bo rozwija się w nich pleśń i inne toksyczne substancje, które mogą być przyczyną zatruć.
  • Co jeść, by schudnąć?

    Co jeść, by schudnąć?

    Seler, marchew, pomidory, fasola, oliwa z oliwek... Nie dość, że pomogą ci schudnąć, to jeszcze oczyszczą twój organizm z toksyn.
  • Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Jedno z najsłynniejszych dań kuchni toskańskiej.
  • Serbska zupa fasolowa

    Serbska zupa fasolowa

    Słynny przepis z serbskiej kuchni.
  • Marynowana fasolka z papryką

    Marynowana fasolka z papryką

    Doskonały dodatek do mięs.

Filmy - Fasola (13)

  • Jan Kuroń i jego fasolowe przepisy

    Fasola to bardzo pożywny i tani strączek. W kuchni programu "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń pokazał, jak zrobić między innymi wegańską zupę fasolową. Opowiedział również o właściwościach rośliny i przyprawach, które do niej pasują. (Dzień dobry TVN/x-news)
  • Fasola i ciecierzyca w nowej odsłonie Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski zdradził przepisy na dania z fasolą i ciecierzycą. Choć wyglądają one niepozornie, można z nich wyczarować prawdziwe i czasami zaskakujące smakowitości. Jak zrobić pieczone ziemniaki z fasolą, a jak zupę z ciecierzycy? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Placki moong dal dosa – jak je zrobić?

    Zastanawiasz się, jak zrobić idealne placki moong dal dosa? Już dziś możesz to restauracyjne danie wykonać we własnym domu. Placki moong dal dosa doskonale zastępują naleśniki. Spraw domownikom niespodziankę i zrób nieznane im danie. Przyrządź na obiad indyjskie placki moong dal dosa.
  • Jak zrobić smalec z fasoli z jabłkiem?

    Wegetariańskie smalczyki to doskonały sposób na przygotowanie prostego smarowidła do kanapek o nietypowym, intensywnym smaku, który polubią również "mięsożercy"! Fasola to doskonały składnik na smalczyk, a dodatek jabłka nadaje całości delikatnego, lekko kwaśnego i słodkiego posmaku. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić smalec z fasoli - wystarczy parę chwil!