fasola

Artykuły - Fasola (85)

  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
  • Nie bój się fasoli

    Nie bój się fasoli

    Fasola, jedno z niewielu warzyw, którego nie warto próbować na surowo. Zawiera fazynę – białko, powodujące w organizmie ludzkim sklejanie erytrocytów – czerwonych ciałek krwi.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Warzywa i owoce  jak leki

    Warzywa i owoce jak leki

    Są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania zdrowia i w terapii różnych schorzeń. By służyły zdrowiu, powinny być myte pod bieżącą wodą, która spłucze z nich chorobotwórcze drobnoustroje. Nie wolno jeść tych, na których jest choćby mała plamka zgnilizny, bo rozwija się w nich pleśń i inne toksyczne substancje, które mogą być przyczyną zatruć.
  • Co jeść, by schudnąć?

    Co jeść, by schudnąć?

    Seler, marchew, pomidory, fasola, oliwa z oliwek... Nie dość, że pomogą ci schudnąć, to jeszcze oczyszczą twój organizm z toksyn.
  • "Fasola niepodległości" serwowana 11 listopada

    "Fasola niepodległości" - biała fasolka z bordowym rytem przypominającym orła w koronie, której uprawa zaczyna odradzać się w Polsce - będzie w Święto Niepodległości serwowana w wybranych restauracjach w uzdrowisku Szczawnica w Pieninach.
  • Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Jedno z najsłynniejszych dań kuchni toskańskiej.
  • Serbska zupa fasolowa

    Serbska zupa fasolowa

    Słynny przepis z serbskiej kuchni.
  • Marynowana fasolka z papryką

    Marynowana fasolka z papryką

    Doskonały dodatek do mięs.

Filmy - Fasola (11)

  • Placki moong dal dosa – jak je zrobić?

    Zastanawiasz się, jak zrobić idealne placki moong dal dosa? Już dziś możesz to restauracyjne danie wykonać we własnym domu. Placki moong dal dosa doskonale zastępują naleśniki. Spraw domownikom niespodziankę i zrób nieznane im danie. Przyrządź na obiad indyjskie placki moong dal dosa.
  • Jak zrobić smalec z fasoli z jabłkiem?

    Wegetariańskie smalczyki to doskonały sposób na przygotowanie prostego smarowidła do kanapek o nietypowym, intensywnym smaku, który polubią również "mięsożercy"! Fasola to doskonały składnik na smalczyk, a dodatek jabłka nadaje całości delikatnego, lekko kwaśnego i słodkiego posmaku. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić smalec z fasoli - wystarczy parę chwil!
  • Jak zrobić makaron z pastą z czarnej fasoli?

    Przepis na makaron z pastą z czarnej fasoli to bardzo prosty sposób na przyrządzenie znakomitego w smaku, sycącego posiłku, który zajmie wam ledwie parę chwil! Soczysta karkówka - którą możecie zamienić na mięso drobiowe - w połączeniu z nietypową pastą z czarnej fasoli wraz z wyrazistą w smaku białą rzodkwią, a do tego odrobinę przypraw - i gotowe! Będziecie zachwyceni tym smakiem!
  • Włoska zupa z fasolą i boczkiem - przepis

    Przepis na włoską zupę z fasolą i boczkiem to szybki i prosty sposób, by odmienić oblicze zup podawanych na obiad! Ta będzie nie tylko sycąca, pozostawiająca przyjemne uczucie nasycenia na długo, ale przede wszystkim wyborna w smaku - wszystko dzięki soczystym pomidorom, wędzonemu boczku, a w końcu warzywnym dodatkom, które nadadzą całości wyjątkowego posmaku i aromatu, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Poznajcie nasz przepis na włoską zupę z fasolą i boczkiem!