falafel

Filmy - Falafel (4)

  • Jak przygotować falafel? Spróbuj koniecznie

    12 czerwca przypada Międzynarodowy Dzień Falafela. Z tej okazji Jagna Niedzielska podzieliła się swoimi przepisami w kuchni "Dzień Dobry TVN". Jak zrobić tartę falafel? Na stole pojawiły się również takie pyszności, jak falafel z sałatą masłową. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Tam zjesz najlepszy kebab!

    Jeśli kebab, to tylko w Rzymie! Choć wydaje się to zaskakujące, to właśnie we Włoszech - królestwie pizzy, spaghetti, mozzarelli i pysznych lodów gelato - zjemy autentyczne orientalne specjały, serwowane przez imigrantów z krajów Bliskiego Wschodu. Kebaby, falafele i szałarmy podbiły serca i podniebienia nie tylko turystów odwiedzających wieczne miasto, ale i rodowitych Włochów. - Kebab jest smaczny, ma w sobie dużo warzyw i jest tani. A co miałbym zjeść zamiast tego? Kanapkę? Niedopieczoną pizzę? - pyta Federico, mieszkaniec Rzymu. Podobnie jak on myśli coraz więcej osób, szturmujących orientalne bary. Nie bez znaczenia jest też tutaj fakt, że w czasach kryzysu tanie jedzenie na mieście jest na wagę złota. A syryjskie czy tureckie przysmaki kuszą nie tylko doskonałym smakiem, ale też przystępnymi cenami.
  • To prawdopodobnie najzdrowsze smarowidło do chleba!

    Hummus to tradycyjna bliskowschodnia pasta z ugotowanej i utartej ciecierzycy, z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, sezamowej pasty tahini, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Mieszkańcy krajów arabskich i Izraela spożywają ją z tradycyjnym chlebem pita, ale hummus z powodzeniem może zastąpić masło, margarynę i inne smarowidła, których używamy na co dzień do pieczywa. Tym bardziej, że jego podstawowy składnik, czyli wspomniana ciecierzyca, jest niezwykle zdrowy. Jest bogata w białko, fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik. Obniża też cholesterol i wzmacnia odporność. Znawcy kuchni bliskowschodniej twierdzą, że najlepszy hummus powstaje w niewielkim miasteczku Abu Gosz, oddalonym od Jerozolimy o zaledwie 10 km i zamieszkanym przez społeczność arabską. Hummus z Abu Gosz jest tak pyszny, że Izraelczycy i Arabowie, nie bacząc na dzielące ich historyczne zaszłości, chętnie dzielą się nim przy wspólnym stole. Zobacz więcej przepisów na orientalne przysmaki!
  • Zmysłowe smaki: Falafel

    Falafel to aromatyczne smażone kotleciki z ciecierzycy. Potrawa ta pochodzi z Bliskiego Wschodu. To doskonałe i sycące danie z powodzeniem zastąpi tradycyjny mięsny obiad. Na pewno będziecie chcieli do niego wracać! Falafel – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!