InteriaTV - Ewa gotuje

Filmy - Ewa gotuje (271)

  • „Ewa gotuje”: Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

    Fasolę namoczyć. Następnego dnia przelać przez sito, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować do miękkości. Migdały rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 8 minut (200 st. C). Daktyle zmiksować z tabliczką czekolady i płatkami owsianymi. Przesypać do miski. Gorące migdały przełożyć do robota i zmiksować na masło. Wsypać wcześniej rozdrobnione składniki. Posłodzić cukrem kokosowym, uperfumować ekstraktem waniliowym. Dorzucić fasolę wraz z wodą. Wsypać kakao. Wlać roztopiony, lecz nie gorący, olej kokosowy. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Dorzucić pokrojoną tabliczkę czekolady. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 18 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić brownie w środku na 10 minut.Ciasto w środku będzie wilgotne, więc najlepiej kroić je zwilżonym nożem. SKŁADNIKI • 7 łyżek - czerwonej fasoli • 200 g - migdałów • 10 - daktyli suszonych • 2 tabliczki - czekolady gorzkiej • 7 łyżek - płatków owsianych bezglutenowych • 3 łyżki - cukru kokosowego • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego • 3 łyżki - kakao • 6 łyżek - oleju kokosowego • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • "Ewa gotuje": Pierogi z białą kiełbasą

    Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub pierścienia wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi (można zrobić uszka). Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować świeżym majerankiem. SKŁADNIKI • ½ kg - mąki • 100 ml - ciepłej wody • 1 - jajko DO PODANIA • smażona cebula • majeranek świeży FARSZ • 1 kg - białej surowej kiełbasy • 1 łyżka - chrzanu • 1 - jajko • sól • pieprz • majeranek suszony
  • "Ewa gotuje": Kiszonka warzywna

    Wodę zagotować i posolić – 30 g soli na 1 litr wody. Odstawić do przestudzenia. Słoiki wyparzyć. Warzywa umyć. Na dno dużego słoika dać koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu. Warstwami ułożyć warzywa – obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną kapustę, różyczki brokułu, małe papryki (bez ogonków), różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu ponownie dać koper, chrzan i czosnek. Zalać solanką. Przykryć lecz nie dokręcać. Po tygodniu szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki lub spiżarni. SKŁADNIKI • marchewka • kapusta • brokuł • kalafior • małe czerwone papryki • ogórki • koper • korzeń chrzanu • czosnek ZALEWA • 30 g - soli na 1 l wody
  • „Ewa gotuje”: Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

    Do rondelka wsypać ksylitol, wlać mleko, dodać olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, aż ksylitol się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. W misce połączyć mąkę kokosową, skrobię, sodę i nasiona chia. Dodać do wystudzonej masy i dokładnie wymieszać. Dorzucić drobno pokrojoną czekoladę oraz żurawinę i ponownie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Za pomocą łyżki nałożyć ciasto na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, formując ciasteczka. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Odstawić do wystudzenia. SKŁADNIKI • 150 g - ksylitolu • 350 ml - mleka roślinnego, np. ryżowego • 80 g - oleju kokosowego • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego • 200 g - mąki kokosowej • 200 g - dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej • ½ łyżeczki - sody • 2 łyżki - nasion chia • 100 g - czekolady gorzkiej • 100 g - żurawiny suszonej
  • „Ewa gotuje”: Podudzia kurczaka na ryżu z warzywami

    Mięso przełożyć do miski. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Skropić olejem ryżowym. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Marchewki obrać i też pokroić. Naczynie do zapiekania natłuścić masłem klarowanym. Wsypać pokrojone warzywa, cukinie i mini-kukurydze oraz ryż. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane podudzia. Wlać wodę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. SKŁADNIKI • 6 - podudzi z kurczaka • sól • pieprz • 1 łyżeczka - papryki słodkiej • 1 łyżka - oleju ryżowego • różnokolorowa papryka • 2 - marchewki • kilka młodych cukinii • kilka kolb mini-kukurydzy • 1 szklanka - ryżu basmati • 2 szklanki - wody • 1 łyżka - masła klarowanego do natłuszczenia formy
  • „Ewa gotuje”: Orzechowy krem z batatów

    Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory. Wymieszać. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości. Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili. Podawać z grzankami. SKŁADNIKI • 2 - bataty • 1 - marchewka • 2 - cebule • 3 ząbki - czosnku • 1 łyżka - masła klarowanego • kilka suszonych pomidorów w oliwie • 1½ l - wywaru jarzynowego • kawałek świeżego imbiru • 2 łyżki - masła orzechowego • sól • pieprz kolorowy DO PODANIA • świeża kolendra • papryczka chili • grzanki
  • "Ewa gotuje" Tort migdałowy

    Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg). Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić. Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować. Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu. Udekorować prażonymi płatkami migdałów. SKŁADNIKI • 300 g - mąki • 100 g - mąki migdałowej • 100 g - cukru pudru • 4 - żółtka • 250 g - masła • laska wanilii KREM • 4 - białka • 100 g - cukru pudru • 200 g - dżemu morelowego LUKIER MORELOWY • 2 łyżki - dżemu morelowego • sok z ½ cytryny • cukier puder - ile zabierze ZDOBIENIE • prażone płatki migdałów
  • „Ewa gotuje”: Ozorek w sosie chrzanowym

    Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości. Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać. Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem. SKŁADNIKI • ozór cielęcy • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • 1 - cebula • kilka ząbków czosnku • 3 - liście laurowe • kilka ziarenek ziela angielskiego • sól DO PODANIA • purée ziemniaczane • tarte buraczki • koperek SOS • 2 łyżki - mąki • 2 łyżki - masła • 1 szklanka - wywaru jarzynowego • ½ szklanki - śmietany • 1 łyżka - musztardy • 2 łyżki - startego chrzanu
  • „Ewa gotuje”: Barszcz czerwony z pulpetami

    Buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka. Wrzucić całe cebule oraz marchewkę, pietruszkę i połówkę selera – też starte na tarce o dużych oczkach. Dodać kwaśne jabłko i czosnek. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą, przykryć i gotować do miękkości. Dorzucić czarną porzeczkę. Zakwasić octem jabłkowym. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić. Doprawić solą. W razie potrzeby posłodzić miodem. Podawać z pulpetami cielęcymi. Na talerzu udekorować świeżym majerankiem. SKŁADNIKI • 1 kg - buraków ćwikłowych • 2 - cebule • 3 ząbki - czosnku • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • ½ - selera • 1 - kwaśne jabłko • 2 - liście laurowe • kilka ziarenek ziela angielskiego • 2 l - wody • 200 g - czarnych porzeczek (mogą być mrożone) • ½ szklanki - octu jabłkowego • sól • miód do smaku DO PODANIA • pulpety cielęce • świeży majeranek
  • „Ewa gotuje”: Liptauer

    Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podawać jako smarowidło do pieczywa. SKŁADNIKI • 200 g - tłustego twarogu • 100 g - bryndzy • 1 filecik - anchois • ½ łyżeczki - słodkiej papryki • 1 łyżka - kminku • ½ szklanki - śmietany • sól • pieprz DO PODANIA • weka