embargo na mięso

Artykuły - Embargo na mięso (4)

Filmy - Embargo na mięso (2)

  • Embargo na polskie mięso na razie korzystne dla przetwórni

    Rosyjskie embargo na polską żywność powinno w krótkiej perspektywie poprawić wyniki polskich zakładów przetwórczych. Dzięki niskim cenom mięsa wzrosną ich zyski. – Przetwórcom mięsa, takim jak Tarczyński czy Henryk Kania, rosyjskie embargo poprawia marże – zauważa Michał Krajczewski, analityk z Biura Maklerskiego BGŻ. – Oczywiście, większa jest też konkurencja na naszym rynku. Trzeba przypomnieć, że embargo do Rosji nałożone jest na wszystkie kraje Unii Europejskiej, dlatego podaż mięsa na naszym rynku jest wyższa, co powoduje, że ceny są pod presją.
  • Nadchodzi fala zwolnień w branży mięsnej

    Magazyny w wielu zakładach mięsnych są pełne niesprzedanych produktów, które wcześniej trafiały na rynki wschodnie, powodem tego jest rosyjskie embargo. – Naturalnym sposobem na dalsze funkcjonowanie dotkniętych problemami zakładów mięsnych w Polsce będzie przede wszystkim redukcja zatrudnienia. Potrzebne też będzie ograniczanie wolumenu produkcji, tak by można było przetrwać ten trudny okres. Jaka to będzie skala zwolnień, nie jestem tego w stanie określić, ale już dotyka to wielu osób w bardzo wielu zakładach, a w przypadku utrzymywania ograniczenia możliwości eksportowych liczba zwolnień może rosnąć – ocenia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).