embargo na mięso

Artykuły - Embargo na mięso (44)

  • Czechy pracują nad zniesieniem restrykcyjnych kontroli polskiego mięsa

    Czechy pracują nad zniesieniem restrykcyjnych kontroli polskiego mięsa

    Polska przekazała wczoraj listę podjętych działań dotyczących sektora produkcji mięsa. Czechy pracują nad zniesieniem jeszcze we wtorek restrykcyjnych kontroli mięsa sprowadzanego z Polski - poinformowało PAP źródło w Komisji Europejskiej. Czechy o północy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny, co oznacza, że od środy importerzy nie będą musieli sprawdzać mięsa na obecność salmonelli - poinformowało czeskie ministerstwo rolnictwa.
  • Czesi stracili apetyt na polską żywność?

    Czesi stracili apetyt na polską żywność?

    Zgodnie z danymi Eurostatu polski eksport żywności do Czech w ostatnich latach rośnie wyraźnie wolniej niż do pozostałych krajów unijnych. Jednocześnie niepełne dane za 2018 r. wskazują, że Czechy wypadły z pierwszej piątki największych importerów polskiej żywności, podczas gdy jeszcze w 2016 r. zajmowały trzecie miejsce.
  • Ukraina wprowadziła embargo na wieprzowinę z dwóch województw w Polsce

    Ukraina wprowadziła embargo na wieprzowinę z dwóch województw w Polsce

    Ukraina wprowadziła embargo na wieprzowinę z Mazowsza i Lubelszczyzny. To efekt rozprzestrzeniającego się w Polsce wirusa ASF. Embargo objęło żywe zwierzęta, mięso, a także przetwory niepoddane obróbce termicznej - informuje dziennikarz RMF FM Krzysztof Zasada.
  • Rosja rozważa częściowe zniesienia embarga spożywczego

    Rosja rozważa częściowe zniesienia embarga spożywczego

    Rosja rozważa częściowe zniesienie embarga na produkty spożywcze. Jak informuje "Rossijskaja Gazieta", projekt rozporządzenia w tej sprawie przygotowało Ministerstwo Rolnictwa.
  • Stany Zjednoczone i Unia Europejska nie będą mogły sprzedawać mięsa do Rosji w 2016 roku

    Stany Zjednoczone i Unia Europejska nie będą mogły sprzedawać mięsa do Rosji w 2016 roku

    Moskiewskie media, powołując się na projekt rozporządzenia rosyjskiego rządu, poinformowały, że Stany Zjednoczone i Unia Europejska nie będą mogły sprzedawać mięsa do Rosji w 2016 roku nawet po zniesieniu rosyjskiego embarga.
  • Konfiskata 40 letniego mięsa z przemytu!

    Konfiskata 40 letniego mięsa z przemytu!

    Ponad 100 tys. ton niezdatnego do jedzenia mięsa z przemytu przejęła policja w Chinach w ramach ogólnokrajowej akcji - poinformowały w środę państwowe media. Część skonfiskowanego mięsa, miała ponad 40 lat.
  • Kłopoty finansowe branży mięsnej

    Kłopoty finansowe branży mięsnej

    Embargo ze strony Rosji oraz ograniczenia w eksporcie do krajów azjatyckich są coraz bardziej odczuwane przez producentów mięsa. O blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się w stosunku do 2013 roku.
  • Rosną szanse, że polska wieprzowina wróci na azjatyckie rynki

    Agencja weterynaryjna w Singapurze zadecydowała o zniesieniu embarga na polską wieprzowinę. Polska branża mięsna liczy na to, że kolejne azjatyckie kraje pójdą w ślad za Singapurem. Minister rolnictwa zapewnia, że trwają intensywne uzgodnienia z Chinami i Japonią. Straty branży wynikające z trwającego od lutego 2014 roku zakazu eksportu wieprzowiny do krajów azjatyckich liczone są co najmniej w setkach milionów złotych.
  • Rosjanie chcą zwiększyć areał uprawy ziemniaków

    Rosjanie chcą zwiększyć areał uprawy ziemniaków

    Rosjanie chcą znacząco zwiększyć, w sezonie 2015/2016, areał uprawy ziemniaków - informuje portal fruit-inform.com.
  • Rosyjskie embargo nie takie straszne, jak je malują

    Rosyjskie embargo nie takie straszne, jak je malują

    Znacznie większym partnerem handlowym dla Polski są Czechy (10,3 mln mieszkańców), niż czternastokrotnie liczebniejsza od nich Rosja - wynika z Raportu Związku Przedsiębiorców i Pracodawców "Skutki rosyjskiego embarga na polskie produkty".

Filmy - Embargo na mięso (2)

  • Embargo na polskie mięso na razie korzystne dla przetwórni

    Rosyjskie embargo na polską żywność powinno w krótkiej perspektywie poprawić wyniki polskich zakładów przetwórczych. Dzięki niskim cenom mięsa wzrosną ich zyski. – Przetwórcom mięsa, takim jak Tarczyński czy Henryk Kania, rosyjskie embargo poprawia marże – zauważa Michał Krajczewski, analityk z Biura Maklerskiego BGŻ. – Oczywiście, większa jest też konkurencja na naszym rynku. Trzeba przypomnieć, że embargo do Rosji nałożone jest na wszystkie kraje Unii Europejskiej, dlatego podaż mięsa na naszym rynku jest wyższa, co powoduje, że ceny są pod presją.
  • Nadchodzi fala zwolnień w branży mięsnej

    Magazyny w wielu zakładach mięsnych są pełne niesprzedanych produktów, które wcześniej trafiały na rynki wschodnie, powodem tego jest rosyjskie embargo. – Naturalnym sposobem na dalsze funkcjonowanie dotkniętych problemami zakładów mięsnych w Polsce będzie przede wszystkim redukcja zatrudnienia. Potrzebne też będzie ograniczanie wolumenu produkcji, tak by można było przetrwać ten trudny okres. Jaka to będzie skala zwolnień, nie jestem tego w stanie określić, ale już dotyka to wielu osób w bardzo wielu zakładach, a w przypadku utrzymywania ograniczenia możliwości eksportowych liczba zwolnień może rosnąć – ocenia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).