dzien dobry tvn

Artykuły - Dzien dobry tvn (23)

Filmy - Dzien dobry tvn (1)

  • Aneta Łańcuchowska: Glutaminian sodu nie jest substancją szkodliwą

    Glutaminian sodu powoduje otyłość, nudności, drętwienie nóg. Niektórzy wręcz twierdzą, że może być przyczyną stwardnienia rozsianego. Czy rzeczywiście jest tak bardzo szkodliwy dla naszego organizmu? - Jest mnóstwo badań naukowych, które nam mówią o tym, że glutaminian sodu sam w sobie nie jest substancją szkodliwą i nie powoduje tak wielu chorób, jak mogłoby się wydawać – podkreśla dietetyk. – Najbardziej szkodliwe są inne dodatki, które znajdują się w żywności mocno zmodyfikowanej. W parówkach, fast foodach, sosach znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników - dodaje specjalistka. Dietetyk Aneta Łańcuchowska zauważa również, że glutaminian sodu jest bardzo często stosowany w kuchni azjatyckiej. Zdarza się, że po wyjściu z restauracji, serwującej taką kuchnię, źle się czujemy, ale to nie musi wynikać z obecności glutaminianu sodu w jedzeniu, a raczej z faktu, że spożywamy potrawy, do których nasz organizm nie jest przyzwyczajony. To oczywiście nie oznacza, że sami powinniśmy używać tego składnika w naszej kuchni, ale nie panikujmy, kiedy zobaczymy go na etykiecie. (Dzień Dobry TVN/x-news)