dziczyzna

Artykuły - Dziczyzna (23)

Filmy - Dziczyzna (6)

  • "Ewa gotuje": Szynka z dzika w cieście

    Ewa Wachowicz w 341. odcinku programu prezentuje potrawy zainspirowane… kuchnią magnacką. Czosnek przecisnąć do moździerza. Dorzucić jałowiec, dodać świeżo zmielony pieprz oraz sól, igiełki rozmarynu i listki tymianku. Wlać koniak. Utrzeć. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Natrzeć marynatą, skropić olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Zrobić ciasto chlebowe. Drożdże rozkruszyć do miseczki. Posłodzić. Wlać trochę ciepłej wody, rozetrzeć i odstawić. Mąkę wsypać do robota. Dolać wodę. Wybić jajko, dodać żółtko. Posolić. Wlać roztopione masło. Dodać zaczyn, przykryć i zmiksować. Zamarynowaną szynkę obsmażyć na oleju. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować. Na cieście ułożyć szynkę, zawinąć w ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można zrobić z niego wałki i przykleić do szynki w cieście. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez godzinę. Wyjąć, posmarować jajkiem i piec przez 15-20 minut. SKŁADNIKI • 1 kg - szynki z dzika • 4 ząbki - czosnku • kilka ziaren jałowca • pieprz • sól • gałązka rozmarynu • gałązka tymianku • kieliszek koniaku • 1 łyżka oleju • olej do smażenia CIASTO • ½ kg - mąki pszennej razowej • 1½ szklanki - ciepłej wody • 1 - jajko • 1 - żółtko • 1 łyżeczka - soli • 4 łyżki - masła • jajko do posmarowania ZACZYN • 20 g - świeżych drożdży • 1 łyżeczka - cukru • ciepła woda
  • "Ewa gotuje": Policzki z dzika

    Ewa Wachowicz w 324. odcinku programu gotuje policzki z dzika. Sprawdźcie przepis na tą wykwintną potrawę!Dziczyznę przełożyć do zamykanego naczynia, oprószyć solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.Zamarynowane policzki obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu (najlepiej od razu w dużym rondlu, by mięsa już nie przekładać). Zalać winem – mięso powinno być zanurzone. Wrzucić czosnek i śliwki. Przykryć i dusić do miękkości przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu podlać wywarem jarzynowym. Pod koniec dorzucić świeży rozmaryn.Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie, ale uwaga – ta odmiana bardzo brudzi dłonie). Przesmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym maśle. Podlać octem winnym i odparować. Dodać powidła i sok śliwkowy, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Policzki podawać z sosem, który powstał podczas duszenia (należy przetrzeć go przez sito) oraz marchewką i opiekanymi ziemniakami.SKŁADNIKI • 1 kg - policzków z dzika • sól • pieprz • 1 łyżka - tymianku • mąka do obtoczenia • smalec wieprzowy do smażenia • 1 l - czerwonego wina wytrawnego • 2 garście - śliwek suszonych w dymie • 6 ząbków - czosnku • 1 szklanka - bulionu jarzynowego do podlania • 3 gałązki - rozmarynu DEKORACJA • rozmaryn • liście młodego buraka DO PODANIA • ziemniaki opiekane z rozmarynem MARCHEWKA Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ • ½ kg - czarnej (fioletowej) marchewki • masło do smażenia • 100 ml - octu z czerwonego wina • 2 łyżki - powideł z węgierek • 250 ml - soku śliwkowego • sól • pieprz
  • Przepis na przepyszną pieczeń z dzika

    Dziczyzna cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Kiedyś przysmak myśliwych, dziś dziczyznę można bez problemu kupić. To mocno zwarte, aromatyczne mięso, które świetnie nadaje się do przyrządzania wykwintnej, obiadowej pieczeni! Przygotowaliśmy dla was przepis na wyborną pieczeń z szynki z dzika, którą wcześniej delikatnie nasączyliśmy czerwonym winem - zrobiona w ten sposób nabierze niesamowitego smaku! Pamiętajcie, by kupować dziczyznę jedynie w pewnych, sprawdzonych miejscach, a samo mięso powinno zostać przebadane przez weterynarza!
  • Dziczyzna wraca na świąteczne stoły. Czy tradycyjny bigos odejdzie do lamusa?

    Bigos z kiełbasą, schab ze śliwką, pieczony boczek – jeśli chodzi o mięso, które jemy w święta, jesteśmy tradycjonalistami. A może by w tym roku spróbować jednak czegoś nowego. W polskiej kuchni coraz częściej zaczyna pojawiać się dziczyzna. Jak ją przyrządzać i wykorzystywać przy przygotowywaniu świątecznych potraw? - Święta to taki tradycyjny czas, w którym raczej nie powinniśmy eksperymentować za bardzo w domach. Dziczyzna jest jednak zakorzeniona mocno w staropolskiej kuchni. Myślę więc, że w pierwszy czy drugi dzień świąt możemy sobie pozwolić na bigos z mięsem dzika, bardzo popularny w polskich domach, ale również sięgnąć po pierogi np. z mięsem z udźca sarny – mówi Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana i członek rady programu „Szef dla Młodych Talentów”.