InteriaTV - dynia

Filmy - Dynia (27)

  • "Ewa Gotuje", odcinek 373

    Jesień to cudna pora roku – cudna, bo pełna niesamowitych kolorów, które zupełnie za darmo funduje nam Matka-Natura. Warto się na chwilę zatrzymać, rozejrzeć dookoła i własnoręcznie stworzyć coś unikalnego, wykorzystując dary jesieni. Tym razem Ewa Wachowicz zacznie od sałatki z pieczoną dynią i kaszą gryczaną. Na danie główne będzie leczo, czyli inspirowany kuchnią węgierską gulasz z różnokolorowej papryki. Po obiedzie ponownie dynia, lecz tym razem na słodko – autorka programu upiecze dyniowe babeczki.
  • Agnieszka Cegielska o zdrowotnych właściwościach dyni. „Naturalnym lekarstwem na pasożyty są jej surowe pestki”

    Jakie zdrowotne właściwości posiada dynia? W studiu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała dlaczego warto ją jeść. - Naturalnym lekarstwem na pasożyty są surowe pestki dyni. Miąższ kiedyś był wykorzystywany do okładania ran, które się ciężko goiły - wyjaśniła. Do czego jeszcze można ją wykorzystać? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Chutney z dyni i przetwory, czyli jesień na talerzu Tomasza Grabskiego

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” poznański kucharz Tomasz Grabski przygotował jesienne dania. Pokazał, jak zrobić pikantny chutney z dyni. Zdradził również, jak poradzić sobie z brakiem przykrywki do garnka. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Krokodyl kontra ogromna dynia. Finał?

    To będzie ciężka dynia do zgryzienia! Krokodyl z zoo w Portland dostał już prezent z okazji zbliżającego się halloween. 33-letni gad o wdzięcznym imieniu Morgn nie okazał dyni litości, ale zapomniał, że ze swoją anatomią dość ciężko będzie mu pokonać warzywo. (STORYFUL/x-news)
  • Rozkoszny jeżozwierz dobiera się do halloweenowej dyni

    Jeżozwierz Rico już obchodzi halloween. Rozkoszny maluch z tej okazji dostał w prezencie dynię, którą ze smakiem zajadał. (STORYFUL/x-news)
  • Kuchnia pełna dyni wg Sebastiana Krauzowicza

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” królowały dania z dyni Sebastiana Krauzowicza. Kucharz przygotował zapiekankę warzywną, wegańską sałatkę z soczewicy i chowder z kurczakiem i bryndzą. – Dynia jest takim warzywem, z którego można piklować i piec, i smażyć, i robić zupy, i jeść też na surowo – powiedział. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Mały corgi wyjątkowo nie przepada za… dynią

    Maluch wyjątkowo nie przepada za… dynią. Poszczekując i skacząc dookoła niej ma prawdopodobnie nadzieję na jakąś reakcję. Co takiego wrogiego widzi w miniaturowym warzywie? (STORYFUL/x-news)
  • Magiczne właściwości dyni

    Dynia jest nieodzownym elementem dekoracyjnym Halloween. Jakie ma magiczne właściwości? Anna Grzywaczewska-Ciuciura opowiedziała o astrologicznym znaczeniu dyń. Dlaczego palimy lampiony z dyni? Jaka wiąże się z tym legenda? Astrolog wyjaśniła również, dlaczego w tak wielu miejscach na świecie obchodzi się Święto Zmarłych. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Królowa jesieni. Dlaczego warto jeść dynię?

    Dynia to niewątpliwie królowa jesiennych dań. Jest tania, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Pestki szczególnie polecane są mężczyznom, bo zapobiegają rozrostowi i zapaleniu prostaty, ale też dzieciom, gdyż działają pasożytniczo i nie można ich przedawkować. Dlaczego jeszcze warto ją jeść? Odpowiedź znajdziecie w tym materiale. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.