dynia

Artykuły - Dynia (86)

  • Gigantyczna dynia! Rekordzistka ważyła 867 kilogramów

    Gigantyczna dynia! Rekordzistka ważyła 867 kilogramów

    Podczas "Giant Pumpkin and Watermelon Festival 2021" pewien Australijczyk zaprezentował wyhodowaną przez siebie dynię ważąca aż 867 kilogramów. Nikogo zapewne nie dziwi fakt, że owoc przyciągał swoimi rozmiarami tłumy osób, a dodatkowo został ogłoszony najcięższą dynią na półkuli południowej w historii.
  • Chleb dyniowy

    Chleb dyniowy

    Domowy chleb dyniowy, potrafi powalić na kolana swoim smakiem. Wiele osób jeszcze obawia się pieczenia chleba w domu, bojąc się, że przepis będzie zbyt skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Chleb dyniowy możesz upiec w kilka chwil.
  • Dynia z pieca

    Dynia z pieca

    Propozycja na jesienny obiad.
  • Potrawka dyniowo-grzybowa

    Potrawka dyniowo-grzybowa

    Pyszna, jesienna kolacja.
  • Tnij dynię!

    Tnij dynię!

    Wycinanie w dyni szczerbatych uśmiechów jest coraz popularniejsze, ale w kuchni dynia jest rośliną zapomnianą.
  • Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Czym byłaby jesień bez dyni? Te jednoroczne rośliny przywodzą na myśl swoim kolorem spadające z drzew liście, mają wiele zastosowań w kuchni i jak się okazało, świetnie wyglądają na zdjęciach. Gdzie znaleźć najwspanialsze dyniowe okazy? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.
  • Dlaczego warto jeść dynię?

    Dlaczego warto jeść dynię?

    Jesień wielu z nas kojarzy się z dynią. I bardzo dobrze - jest to nie tylko tanie, ale też pyszne warzywo.
  • Jedzmy dynię

    Jedzmy dynię

    Jest w niej żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Dba o nasze zęby i dobry stan kości.

Filmy - Dynia (20)

  • "Rolnicy": Święto dyni

    Nieco na północ od Białegostoku, w Wólce Ratowieckiej, na polach pozostały do zebrania dynie. Wyprawę po nie organizuje Leszek Horosz, a w zbiorach pomagają mu córki i wnuczęta.
  • "Ewa gotuje": Ciasto miodowe z dynią

    Ewa Wachowicz w 314. odcinku programu przygotowuje ciasto miodowe z dynią. Zobaczcie ten słodki przepis i również go spróbujcie zrobić! Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponoczować wodą z miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować. Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki. Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami. SKŁADNIKI • 4 - jajka • ½ szklanki - cukru • ¾ szklanki - oleju • ¾ szklanki - miodu • 2¾ szklanki - mąki • 2½ łyżeczki - proszku do pieczenia • ¾ szklanki - purée z dyni DEKORACJA • cukier • garść orzechów włoskich • garsć zmielonych orzechów włoskich KREM ŚMIETANKOWY • 1 l - śmietany 36% • ½ szklanki - cukru pudru • skórka otarta z cytryny • 3 łyżeczki - żelatyny • 1 łyżka - soku z cytryny PONCZ • 1 szklanka - przegotowanej, letniej wody • 1 łyżka - miodu • 1 łyżka - soku z cytryny
  • Niedoceniane warzywo. Dużo rodzajów, wiele właściwości

    Dynia coraz częściej kojarzy nam się ze zdrową i pomysłową kuchnią. To wciąż niedoceniane warzywo, a przecież dynia ma cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Można wykorzystać jej miąższ, pestki i olej. Są różne rodzaje dyni jadalnej. Wybraliśmy kilka z nich i podpowiemy, do czego najlepiej się nadają.
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.