dynia

Artykuły - Dynia (72)

  • Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Czym byłaby jesień bez dyni? Te jednoroczne rośliny przywodzą na myśl swoim kolorem spadające z drzew liście, mają wiele zastosowań w kuchni i jak się okazało, świetnie wyglądają na zdjęciach. Gdzie znaleźć najwspanialsze dyniowe okazy? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.
  • Dlaczego warto jeść dynię?

    Dlaczego warto jeść dynię?

    Jesień wielu z nas kojarzy się z dynią. I bardzo dobrze - jest to nie tylko tanie, ale też pyszne warzywo.
  • Jedzmy dynię

    Jedzmy dynię

    Jest w niej żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Dba o nasze zęby i dobry stan kości.
  • Sezonowe - zdrowe

    Sezonowe - zdrowe

    Zawsze warto wybierać owoce i warzywa sezonowe. Skorzystajmy z darów jesieni i włączymy do jadłospisu dynie.
  • Smaki jesieni: Dynia

    Smaki jesieni: Dynia

    Dynia obfituje w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny w męskim jadłospisie cynk. Świeże pestki dyni są szczególnie rekomendowane dla dzieci: korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Pomagają pozbyć się owsików, tasiemca, a także innych pasożytów.
  • Dynia na stół

    Dynia na stół

    Sezon na dynię trwa. Warto włączyć ją do naszego jadłospisu, bo służy zdrowiu całej rodziny.
  • Jedzmy dynię

    Jedzmy dynię

    Wykorzystajmy w kuchni smaczną dynię. Ma wiele prozdrowotnych właściwości.
  • Dynia dla zdrowia

    Dynia dla zdrowia

    Warto wprowadzić dynię do jadłospisu dziecka. Dlaczego? Oto kilka powodów.
  • Dynia na stół

    Dynia na stół

    Po dynię powinni sięgnąć i dorośli, i dzieci. Dlaczego? Jej właściwości prozdrowotne nie mają sobie równych.
  • Dynia: Królowa listopada

    Dynia: Królowa listopada

    Lubimy przypisywać mu moc sprawczą wszelkich naszych niepowodzeń i złego samopoczucia. Chodzi oczywiście o listopad. Uznawany powszechnie za najbardziej depresyjny miesiąc, nazywany bywa wręcz wrzodem na dwunastnicy roku. Jeśli z takim nastawieniem go rozpoczniemy, trudno spodziewać się fajerwerków.

Filmy - Dynia (28)

  • "Ewa Gotuje", odcinek 373

    Jesień to cudna pora roku – cudna, bo pełna niesamowitych kolorów, które zupełnie za darmo funduje nam Matka-Natura. Warto się na chwilę zatrzymać, rozejrzeć dookoła i własnoręcznie stworzyć coś unikalnego, wykorzystując dary jesieni. Tym razem Ewa Wachowicz zacznie od sałatki z pieczoną dynią i kaszą gryczaną. Na danie główne będzie leczo, czyli inspirowany kuchnią węgierską gulasz z różnokolorowej papryki. Po obiedzie ponownie dynia, lecz tym razem na słodko – autorka programu upiecze dyniowe babeczki.
  • Agnieszka Cegielska o zdrowotnych właściwościach dyni. „Naturalnym lekarstwem na pasożyty są jej surowe pestki”

    Jakie zdrowotne właściwości posiada dynia? W studiu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała dlaczego warto ją jeść. - Naturalnym lekarstwem na pasożyty są surowe pestki dyni. Miąższ kiedyś był wykorzystywany do okładania ran, które się ciężko goiły - wyjaśniła. Do czego jeszcze można ją wykorzystać? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Chutney z dyni i przetwory, czyli jesień na talerzu Tomasza Grabskiego

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” poznański kucharz Tomasz Grabski przygotował jesienne dania. Pokazał, jak zrobić pikantny chutney z dyni. Zdradził również, jak poradzić sobie z brakiem przykrywki do garnka. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Krokodyl kontra ogromna dynia. Finał?

    To będzie ciężka dynia do zgryzienia! Krokodyl z zoo w Portland dostał już prezent z okazji zbliżającego się halloween. 33-letni gad o wdzięcznym imieniu Morgn nie okazał dyni litości, ale zapomniał, że ze swoją anatomią dość ciężko będzie mu pokonać warzywo. (STORYFUL/x-news)