dynia

Artykuły - Dynia (75)

  • Dynia z pieca

    Dynia z pieca

    Propozycja na jesienny obiad.
  • Potrawka dyniowo-grzybowa

    Potrawka dyniowo-grzybowa

    Jesienna kolacja.
  • Tnij dynię!

    Tnij dynię!

    Wycinanie w dyni szczerbatych uśmiechów jest coraz popularniejsze, ale w kuchni dynia jest rośliną zapomnianą.
  • Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Najpopularniejsze farmy dyniowe w Polsce

    Czym byłaby jesień bez dyni? Te jednoroczne rośliny przywodzą na myśl swoim kolorem spadające z drzew liście, mają wiele zastosowań w kuchni i jak się okazało, świetnie wyglądają na zdjęciach. Gdzie znaleźć najwspanialsze dyniowe okazy? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.
  • Dlaczego warto jeść dynię?

    Dlaczego warto jeść dynię?

    Jesień wielu z nas kojarzy się z dynią. I bardzo dobrze - jest to nie tylko tanie, ale też pyszne warzywo.
  • Jedzmy dynię

    Jedzmy dynię

    Jest w niej żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Dba o nasze zęby i dobry stan kości.
  • Sezonowe - zdrowe

    Sezonowe - zdrowe

    Zawsze warto wybierać owoce i warzywa sezonowe. Skorzystajmy z darów jesieni i włączymy do jadłospisu dynie.
  • Smaki jesieni: Dynia

    Smaki jesieni: Dynia

    Dynia obfituje w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny w męskim jadłospisie cynk. Świeże pestki dyni są szczególnie rekomendowane dla dzieci: korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Pomagają pozbyć się owsików, tasiemca, a także innych pasożytów.
  • Dynia na stół

    Dynia na stół

    Sezon na dynię trwa. Warto włączyć ją do naszego jadłospisu, bo służy zdrowiu całej rodziny.
  • Jedzmy dynię

    Jedzmy dynię

    Wykorzystajmy w kuchni smaczną dynię. Ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Filmy - Dynia (29)

  • Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

    Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Sięgajmy po polskie papryki, marchewki czy ziemniaki. Wśród popularnych owoców o tej porze roku są jabłka, śliwki i maliny, z których zrobisz pyszne ciasto! Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • "Ewa Gotuje", odcinek 373

    Jesień to cudna pora roku – cudna, bo pełna niesamowitych kolorów, które zupełnie za darmo funduje nam Matka-Natura. Warto się na chwilę zatrzymać, rozejrzeć dookoła i własnoręcznie stworzyć coś unikalnego, wykorzystując dary jesieni. Tym razem Ewa Wachowicz zacznie od sałatki z pieczoną dynią i kaszą gryczaną. Na danie główne będzie leczo, czyli inspirowany kuchnią węgierską gulasz z różnokolorowej papryki. Po obiedzie ponownie dynia, lecz tym razem na słodko – autorka programu upiecze dyniowe babeczki.
  • Agnieszka Cegielska o zdrowotnych właściwościach dyni. „Naturalnym lekarstwem na pasożyty są jej surowe pestki”

    Jakie zdrowotne właściwości posiada dynia? W studiu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała dlaczego warto ją jeść. - Naturalnym lekarstwem na pasożyty są surowe pestki dyni. Miąższ kiedyś był wykorzystywany do okładania ran, które się ciężko goiły - wyjaśniła. Do czego jeszcze można ją wykorzystać? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Chutney z dyni i przetwory, czyli jesień na talerzu Tomasza Grabskiego

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” poznański kucharz Tomasz Grabski przygotował jesienne dania. Pokazał, jak zrobić pikantny chutney z dyni. Zdradził również, jak poradzić sobie z brakiem przykrywki do garnka. (Dzień Dobry TVN/x-news)