drób

Artykuły - Drób (186)

  • "DGP": Ptasia grypa blokuje eksport drobiu i jaj

    "DGP": Ptasia grypa blokuje eksport drobiu i jaj

    Sprzedaż polskiego mięsa drobiowego rosła w tempie 12 proc. rocznie, z czego połowa była zasługą dwóch niedawno odzyskanych rynków: chińskiego i południowoafrykańskiego. Znów je tracimy - czytamy we wtorkowym "DGP".
  • Czarne chmury nad rynkiem trzody chlewnej

    Czarne chmury nad rynkiem trzody chlewnej

    Zdaniem analityków Credit Agricole rosprzestrzenianie się wirusa ASF zbliża sie do niebezpiecznego miejsca. Choroba przeniosła się do Polski Zachodniej tj. zagłębia polskiego sektora wieprzowiny. Polsce grozi upadek hodowli trzody chlewnej, której roczna produkcja wynosi 20 mld zł.
  • Ardanowski: Wielki rozwój drobiarstwa może mieć problem

    Ardanowski: Wielki rozwój drobiarstwa może mieć problem

    Wielki rozwój drobiarstwa w Polsce może być problemem ze względu na pojawiające się zagrożenia, jak możliwość wystąpienia chorób i niestabilną sytuację na rynkach międzynarodowych - powiedział w sobotę w Grudziądzu (Kujawsko-Pomorskie) minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Producenci drobiu: Rośnie nieuczciwa konkurencja z Ukrainy

    Producenci drobiu: Rośnie nieuczciwa konkurencja z Ukrainy

    W ostatnich czterech miesiącach br. bardzo istotnie wzrósł przywóz z Ukrainy do UE mięsa kurcząt, tzw. fileta z kością, które jest objęte zerową stawką celną - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Katarzyna Gawrońska.
  • Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

    Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

    Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy wieprzowinie naukowcy proponują więc zamianę.
  • Ceny drobiu na stabilnym poziomie. Eksperci: Realnie można się spodziewać, że będzie jeszcze taniej

    Ceny drobiu na stabilnym poziomie. Eksperci: Realnie można się spodziewać, że będzie jeszcze taniej

    Z analizy Hiper-Com Poland i Instytutu Badawczego ABR SESTA wynika, że średni koszt zakupu kurczaka w promocji podniósł się w tym roku o 1,24 proc., maksymalny - zmniejszył się o 0,62 proc., a minimalny - zwiększył się o 9,43 proc.. Ceny kaczki nieznacznie spadły - przeciętna o 8,05 proc., największa o 0,75 proc., zaś najmniejsza o 3,53 proc. Bardziej wyraźne różnice cenowe występują między artykułami sprzedawanymi na wagę i w opakowaniach. Należy też dodać, że w badanym okresie gęsi były promowane tylko w dyskontach i w hipermarketach.
  • Sporna umowa UE z krajami Mercosur

    Sporna umowa UE z krajami Mercosur

    Unijni ministrowie rolnictwa mają wiele pytań i zastrzeżeń do porozumienia o wolnym handlu między UE, a krajami południowoamerykańskiego Mercosuru; żadne z państw UE nie popiera układu bezwarunkowo - oświadczył minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Prawie połowa sprzedawców twierdzi, że od czasu ostatniej afery z mięsem nic się nie zmieniło w zachowaniu klientów. Ponad 30 proc. nie zauważa, by częściej pytano ich o jakość towaru. Jeśli już konsumenci się dopytują, to głównie interesuje ich drób. Dopiero na drugim miejscu jest wołowina, wokół której wybuchł skandal. Tak wykazało badanie przeprowadzone przez Hiper-Com Poland i Grupę Mobilną Qpony-Blix.
  • Polska żywność w Azji?

    Polska żywność w Azji?

    Branża rolno-spożywcza jest bardzo istotnym sektorem z punktu widzenia polskiego handlu zagranicznego. W 2017 roku krajowi przedsiębiorcy z tej branży wyeksportowali towary o wartości ponad 27 miliardów euro, co stanowiło 20-procentowy udział w polskim eksporcie ogółem.
  • Raport BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa -przekroczony milion ton!

    Raport BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa -przekroczony milion ton!

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 roku Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 roku liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca - wynika z raportu "Rynek mięsa drobiowego", przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG).

Filmy - Drób (63)

  • Jak wybrać dobre mięso? "Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy"

    Pracownik Instytutu Żywienia Człowieka UPP, dietetyk dr hab. Joanna Bajerska oraz kucharz Jan Kuroń rozmawiali na temat dobrego mięsa. Jak wybrać produkt dobrej jakości? – Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy, a taki sam kolor powinien charakteryzować mięso wieprzowe i cielęcinę, ale pochodzące od młodych osobników – powiedziała Bajerska. Czy mięso jest drogie w Polsce? Czy cena przekłada się na jakość? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Pieczony kurczak z cebulą i ziemniakami

    Przepis na kurczaka z cebulą i ziemniakami to szybki i stosunkowo tani przepis na pyszny, ciepły i sycący obiad, który posmakuje każdemu! Zwykłe, delikatne mięso kurczaka idealnie nadaje się do zmieniania jego smaku i wydobywaniu tego, co najlepsze! Pyszne, zwarte ziemniaki, a do tego trochę aromatyczna cebula i inne przyprawy - z tym obiadem poradzi sobie każdy!
  • Przepis na roladki z kurczaka z miętą i mozzarellą

    Roladka z kurczaka z dodatkiem mięty i mozzarelli to świetny przepis na rodzinny obiad. Delikatne mięso z kurczaka doskonale komponuje się ze świeżym smakiem mięty i słodkim serem mozzarella, dzięki czemu roladka ma niezwykły, subtelny smak.
  • Przepis na chrupiącego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

    Chrupiący filet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to doskonały przepis na obiad. Panierka z płatków kukurydzianych jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu i sprawia, że filet z kurczaka staje się pyszny i chrupiący.