dorsz

Artykuły - Dorsz (31)

  • Dorsz na ostro w pomidorach

    Dorsz na ostro w pomidorach

    Wersja dla wielbicieli pikantnych potraw. Delikatna ryba i ognisty sos tworzą wyjątkowe połączenie.
  • Jedz ryby, unikniesz groźnej choroby

    Jedz ryby, unikniesz groźnej choroby

    Ryby i olej z wątroby dorsza należy wprowadzać do jadłospisu rocznych dzieci, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy i atopowego zapalenia skóry w wieku kilku lat - przekonują norwescy naukowcy, których wnioski ukazały się w piśmie "Nutrients".
  • Czas na dobrą rybę

    Czas na dobrą rybę

    ​Wbrew krążącym po sieci opiniom, nad polskim morzem można zjeść dobrą, świeżą rybę. Niestety nie wszędzie i nie zawsze, dlatego warto zachować czujność. Ryby są zdrowe i szczególnie polecane dla dzieci. Czego się zatem wystrzegać?
  • Dorsz z pieczarkami

    Dorsz z pieczarkami

    Proste i treściwe danie.
  • KE proponuje ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku

    KE proponuje ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku

    Komisja Europejska przedstawiła we wtorek propozycję zmniejszenia przyszłorocznych limitów połowowych dorsza na Morzu Bałtyckim, dzięki czemu gatunek ten ma mieć szansę na odrodzenie. Zdaniem ekologów projekt nie idzie dostatecznie daleko.
  • Eksperci ostrzegają: Ryby z Morza Bałtyckiego mogą być niebezpieczne

    Eksperci ostrzegają: Ryby z Morza Bałtyckiego mogą być niebezpieczne

    Poziom skażenia toksynami łososia, śledzia i dorsza w Morzu Bałtyckim jest bardzo wysoki. Eksperci ostrzegają, że istnieje niebezpieczeństwo związane z wykorzystaniem bałtyckich ryb w przetwórstwie żywności - donosi łotewski serwis skaties.lv.
  • Dorsz z białą czekoladą - poleca na święta mistrzyni cukiernictwa

    Dorsz z białą czekoladą - poleca na święta mistrzyni cukiernictwa

    Ryba w galarecie, smażona, pieczona - a może by tak zaskoczyć domowników i przygotować rybę w sosie z białej czekolady. Swoim przepisem na dorsza w słodkiej polewie dzieli się mistrzyni cukiernictwa Joanna Klimas-Profus.
  • Rybacy dostali wyższe kwoty połowowe

    Rybacy dostali wyższe kwoty połowowe

    Polscy rybacy będą mogli odłowić więcej śledzi na Zalewie Wiślanym. Masowe połowy śledzi zaczynają się wczesną wiosną. W ubiegłym roku za 1 kg śledzi w hurcie płacono jedynie 1,2 zł.
  • Polacy rozsmakowali się w dorszach

    Polska awansowała na największego odbiorcę ryb i owoców morza z Norwegii - donosi "Puls Biznesu".
  • Okienko anaboliczne - co jeść po treningu?

    Okienko anaboliczne - co jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy jest zwykle niedoceniany, często nawet bywa pomijany. Należy uzmysłowić sobie, że rangą ważności można z powodzeniem przyrównać go do śniadania. Jego pominięcie sprawia, że organizm ma duże trudności z regeneracją, a efekty ćwiczeń mogą być mizerne.

Filmy - Dorsz (6)

  • Dorsz w panierce z surówką z kiszonej kapusty

    Składniki: • 300 g filetu z dorsza • jajko • 50 g bułki tartej • 100 ml oleju • sól, pieprz • 200 g kiszonej kapusty • mała cebula • pół pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • starte jabłko • łyżeczka musztardy • łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę dokładnie siekamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starte jabłko, oliwę, musztardę, cukier i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza dokładnie osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Smacznego!
  • Przepis na pasztet z dorsza

    Znudziły ci się tradycyjne pasztety? W takim razie koniecznie spróbuj pasztetu z dorsza. Robi się go podobnie do innych pasztetów, jednak nieco inaczej należy go doprawić. Pasztetem z dorsza można smarować kanapki lub zjeść go solo z odrobiną cytryny. Dowiedz się, jak przygotować idealny pasztet z dorsza.
  • Przepis na dorsza w szynce z chrzanem

    Doskonały w smaku dorsz otoczony szynką z pysznym dodatkiem chrzanu to przepis, który zachwyci twoich gości. Delikatny dorsz, chrupiąca szynka i ostry chrzan tworzą idealną kompozycję, której nie powstydzi się żaden szef kuchni.
  • Caldeirada z dorsza - szybki przepis

    Caldeirada to przepis na hiszpańską potrawkę z dorsza, która jest znakomitym sposobem na odmianę obiadowego menu i świetnie sprawdzi się na każdą okazję! Mocne, zwarte mięso ryby z dodatkiem warzyw i przede wszystkim aromatycznych ziół i przypraw - kolendry, pietruszki, lauru i czosnku - to wykwintna potrawa, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy! Zobaczcie, jak zrobić caldeiradę z dorsza!