dorsz

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
dorsz ,

Artykuły - Dorsz (34)

  • Dorsz pieczony w warzywach

    Dorsz pieczony w warzywach

    Może być dorsz, łosoś, sandacz albo pstrąg, nieważne – ryby są zdrowe i trzeba je jeść; najlepiej bez panierki i niesmażone. Ten prosty przepis na szybkie i zdrowe danie rybne z warzywami, pieczone w papilotach, jest też dobrym pomysłem na czyszczenie lodówki – jeśli został kawałek cebuli, trochę kalafiora, kawałek papryki czy pół pomidora, można je wykorzystać!
  • Dorsz, makrela i łosoś w nowej smakowitej wersji

    Dorsz, makrela i łosoś w nowej smakowitej wersji

    Zajadamy się nimi w czasie wakacji nad morzem. Bez nich letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi także po powrocie do domu. Sprawdź, jakie wspaniałe dania można z nich wyczarować!
  • Delikatne ryby zapieczone pod ziołową skorupką

    Delikatne ryby zapieczone pod ziołową skorupką

    Twoi bliscy chętniej zjadają rybkę, gdy usmażysz ją w panierce? Zamiast tego zaproponuj im wyjątkowo smakowite otoczki i przyrządź danie w piekarniku. Jest to o wiele lepsze i zdrowsze rozwiązanie. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na dorsza, mintaja i morszczuka w zupełnie innej odsłonie.
  • Dorsz na ostro w pomidorach

    Dorsz na ostro w pomidorach

    Wersja dla wielbicieli pikantnych potraw. Delikatna ryba i ognisty sos tworzą wyjątkowe połączenie.
  • Jedz ryby, unikniesz groźnej choroby

    Jedz ryby, unikniesz groźnej choroby

    Ryby i olej z wątroby dorsza należy wprowadzać do jadłospisu rocznych dzieci, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy i atopowego zapalenia skóry w wieku kilku lat - przekonują norwescy naukowcy, których wnioski ukazały się w piśmie "Nutrients".
  • Czas na dobrą rybę

    Czas na dobrą rybę

    ​Wbrew krążącym po sieci opiniom, nad polskim morzem można zjeść dobrą, świeżą rybę. Niestety nie wszędzie i nie zawsze, dlatego warto zachować czujność. Ryby są zdrowe i szczególnie polecane dla dzieci. Czego się zatem wystrzegać?
  • Dorsz z pieczarkami

    Dorsz z pieczarkami

    Proste i treściwe danie.
  • KE proponuje ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku

    KE proponuje ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku

    Komisja Europejska przedstawiła we wtorek propozycję zmniejszenia przyszłorocznych limitów połowowych dorsza na Morzu Bałtyckim, dzięki czemu gatunek ten ma mieć szansę na odrodzenie. Zdaniem ekologów projekt nie idzie dostatecznie daleko.
  • Eksperci ostrzegają: Ryby z Morza Bałtyckiego mogą być niebezpieczne

    Eksperci ostrzegają: Ryby z Morza Bałtyckiego mogą być niebezpieczne

    Poziom skażenia toksynami łososia, śledzia i dorsza w Morzu Bałtyckim jest bardzo wysoki. Eksperci ostrzegają, że istnieje niebezpieczeństwo związane z wykorzystaniem bałtyckich ryb w przetwórstwie żywności - donosi łotewski serwis skaties.lv.
  • Dorsz z białą czekoladą - poleca na święta mistrzyni cukiernictwa

    Dorsz z białą czekoladą - poleca na święta mistrzyni cukiernictwa

    Ryba w galarecie, smażona, pieczona - a może by tak zaskoczyć domowników i przygotować rybę w sosie z białej czekolady. Swoim przepisem na dorsza w słodkiej polewie dzieli się mistrzyni cukiernictwa Joanna Klimas-Profus.

Filmy - Dorsz (8)

  • „Ewa gotuje”: Ryba po kantońsku

    Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny. W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę. Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić. Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia). Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence. Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem. SKŁADNIKI. • 2 - filety z dorsza. • sól. • kawałek świeżego imbiru. DO PODANIA • 2 łyżki - oleju z orzeszków ziemnych. • 2 łyżki - oleju sezamowego. • szczypior. RYŻ CYTRYNOWY. • 200 g - ryżu. • 3 łyżki - oleju ryżowego. • 1 ząbek - czosnku. • 1 łyżeczka - kurkumy. • 1 - cytryna. SAŁATKA. • 2 - ogórki. • 1 - szalotka. • 2 łyżki - octu ryżowego. • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego. • sól do smaku. • papryczka chili. • 1 łyżeczka - oleju sezamowego. • prażony sezam do dekoracji
  • "Wędkowanie od kuchni": Po prostu dorsz

    Olin Gutowski, doświadczony wędkarz i miłośnik ryb, wspólnie z Iplą zaprasza na kulinarną podróż po rybnej Polsce. W tym odcinku Olin przygotuje... po prostu dorsza!
  • Dorsz w panierce z surówką z kiszonej kapusty

    Składniki: • 300 g filetu z dorsza • jajko • 50 g bułki tartej • 100 ml oleju • sól, pieprz • 200 g kiszonej kapusty • mała cebula • pół pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • starte jabłko • łyżeczka musztardy • łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę dokładnie siekamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starte jabłko, oliwę, musztardę, cukier i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza dokładnie osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Smacznego!
  • Przepis na pasztet z dorsza

    Znudziły ci się tradycyjne pasztety? W takim razie koniecznie spróbuj pasztetu z dorsza. Robi się go podobnie do innych pasztetów, jednak nieco inaczej należy go doprawić. Pasztetem z dorsza można smarować kanapki lub zjeść go solo z odrobiną cytryny. Dowiedz się, jak przygotować idealny pasztet z dorsza.