domowe pierogi

Artykuły - Domowe pierogi (4)

  • Pierogi z serem i owocami

    Pierogi z serem i owocami

    Kto nie kocha pierogów? Można je jeść na wytrawnie lub słodko. Wypróbuj drugi wariant i przygotuj pierogi serem z jagodami.
  • Pierogi z lubczykiem

    Pierogi z lubczykiem

    Polacy uwielbiają pierogi. Najczęściej jemy je z klasycznym nadzieniem, ale warto czasami urozmaicić swoje menu. Oto przepis na pierogi z aromatycznym lubczykiem. Palce lizać!
  • Szpinakowe pierogi

    Szpinakowe pierogi

    Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami - chyba każdy z nas uwielbia pierogi! Czasami warto jednak urozmaicić sobie to danie i nadziać je inaczej niż zwykle. Co powiecie na pierogi ze szpinakiem i kaszą bulgur?
  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. W programie Beata Śniechowska zaproponowała nieco inne wersje tego tradycyjnego przysmaku.

Filmy - Domowe pierogi (1)

  • Perfekcyjne ciasto pierogowe!

    Składniki: • 500 g mąki pszennej typ 450 • łyżeczka soli • łyżeczka oleju • 290 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą. Delikatnie wlewamy olej oraz gorącą wodą. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gdy składniki się połączą, ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wyrabiamy około 7 minut, do uzyskania elastycznej konsystencji. Po tym czasie ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia. Nic, tylko lepić pierogi!