dobra kawa

Filmy - Dobra kawa (2)

  • Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kawy

    Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz także w marketach. Przy zakupie warto jednak wziąć pod uwagę to, że w tym przypadku wyznacznikiem jakości jest zarówno kraj pochodzenia, jak i cena. Kilogram kawy z segmentu „specialty coffee” w palarni kosztuje 70–90 zł. Cena jest znacznie wyższa niż w zwykłym sklepie, ale daje gwarancję, że ziarna były wypalane maksymalnie przed pięcioma dniami. – Jeżeli kilogram kawy w sklepie kosztuje poniżej 35–36 zł to znaczy, że coś z tą kawą jest nie tak. Możemy w niej trafić np. na ziarna fasoli, groch, kamień czy korę drzewa. Jeżeli taką kawę świeżo zmielimy, to może zniszczyć nam młynek. Jeżeli kawa jest zbyt ciemna, czarna wręcz, to znaczy, że poprzez bardzo mocne palenie próbowano ukryć jakieś jej mankamenty. Może być nieświeża, może zbyt długo leżała w palarni lub była palona krótko, ale bardzo intensywnie. Wtedy ma taki bardzo charakterystyczny smak spalenizny, węgla – mówi Wojciech Szelągowski, ekspert sieci sklepów internetowych „Przyjaciele Kawy”.
  • Co trzeba wiedzieć, by zaparzyć dobrą kawę?

    Polacy chętnie kupują ekspresy do kawy, bo chcą mieć ją taką, jak w kawiarni. Kupno ekspresu nie zagwarantuje jednak kawiarnianego smaku kawy. Potrzebny jest nie tylko dobry sprzęt, lecz także odpowiednie ziarna kawy oraz umiejętności obsługiwania ekspresu i samego parzenia kawy. – Ważne, żeby zarówno urządzenie, jak i kawa były dobrej jakości. Musimy mieć także podstawową wiedzę na temat kawy, czyli jak ją mielić, w jakiej temperaturze ją zaparzać, pod jakim ciśnieniem. Wtedy możemy zbliżyć się do tych umiejętności baristy - mówi Joanna Turczyk, marketing manager z firmy Nespresso. Koszt zakupu ekspresu ciśnieniowego dobrej jakości to wydatek od 4 do 40 tys. zł. Należy też wybrać odpowiednie ziarno kawy, w zależności od preferowanego smaku. Dobrze przyrządzoną kawę można poznać po aromacie i smaku. Zaparzona w ekspresie ciśnieniowym charakteryzuje się też cremą, czyli pianką powstałą podczas ekstrakcji kawy. – Ta pianka też powinna być dosyć gęsta i powinna utrzymywać cukier, jak się go wsypie. Przy spienianiu mleka zalecamy mleko odtłuszczone dwuprocentowe, schłodzone wcześniej w lodówce. Nie każde mleko bowiem dobrze się spienia. Z takiego mleka najłatwiej jest przygotować cappuccino czy latte – mówi Joanna Turczyk. Zobacz też: Najlepsza kawa na upały