dieta śródziemnomorska

Artykuły - Dieta śródziemnomorska (4)

  • Jeśli chcesz schudnąć, wybierz dietę nordycką

    Jeśli chcesz schudnąć, wybierz dietę nordycką

    Choć największą popularnością cieszy się od lat dieta śródziemnomorska, jadłospis mieszkańców północnej części Europy w niczym jej nie ustępuje. Tradycyjne menu Skandynawów może posłużyć za nie lada inspirację – ich model żywienia zapobiega niedoborom witamin i minerałów, wspiera serce, a nawet pomaga w odchudzaniu.
  • Dieta okinawska zdrowsza niż śródziemnomorska?

    Dieta okinawska zdrowsza niż śródziemnomorska?

    W świecie diet niekwestionowaną królową jest dieta śródziemnomorska. Specjaliści od lat wychwalają jej zalety, podkreślając, że jadłospis bazujący na warzywach, owocach i roślinnych tłuszczach to najzdrowszy model żywieniowy. Konkurencję może stanowić tymczasem dieta okinawska. Na czym polega jej fenomen?
  • Dieta śródziemnomorska najlepsza na upały

    Dieta śródziemnomorska najlepsza na upały

    Wprawdzie kalendarzowe lato wciąż jeszcze się nie rozpoczęło, ale temperatury poszybowały już mocno w górę. Tropikalne lato ma swoich zwolenników, ale dla wielu bywa dużym wyzwaniem.
  • Na serce: Dieta śródziemnomorska

    Na serce: Dieta śródziemnomorska

    Pozwala szybciej odzyskać formę po zawale i eliminuje ryzyko kolejnego.

Filmy - Dieta śródziemnomorska (1)

  • Co to jest dieta MIND i jakie płyną z niej korzyści?

    Od lat naukowcy i dietetycy przekonują, że zdrowe odżywianie może opóźnić chorobę Alzheimera. Nie ma co prawda konkretnych dowodów na to, że zła dieta może powodować demencję. Za to ostatnie badania jasno wskazują, że ta odpowiednia, w tym dieta śródziemnomorska, mogą znacząco opóźnić spadek funkcji poznawczych co najmniej o pięć lat. Naukowcy wzięli pod lupę m.in. miejsca, gdzie odsetek ludzi żyjących dłużej niż 90 lat, jest najwyższy. Należą one do tzw. „niebieskiej strefy”. Są tam: grecka Ikaria, włoska Sardynia, japońska Okinawa, kalifornijska Loma Linda i kostarykańska Nicoya. Dieta tam jest prosta, a wyspiarze są w dużym stopniu „żywieniowo” niezależni – jedzą to, co wyhodują i co daje im ziemia. Są też towarzyscy, co – zdaniem lekarzy – także wpływa na dobry stan mózgu.