dania z ryb

Artykuły - Dania z ryb (9)

  • Nuggetsy rybne z sosem śliwkowym

    Nuggetsy rybne z sosem śliwkowym

    Pyszna i zdrowa odmiana dla klasycznych, drobiowych nuggetsów, które idealnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęcia czy choćby szybkie danie do pracy. Świeże mięso z fileta dorsza w łączeniu z odrobiną płatków jaglanych i kukurydzianych, a do tego przepyszny sos z sokiem z mandarynek, śliwką kalifornijską i odrobiną sosu sojowego. Jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić do tego przepysznego smaku nuggetsów rybnych!
  • Kotlety rybne na pyszny obiad

    Kotlety rybne na pyszny obiad

    Kotlety rybne to wyjście dla tych, którzy jednak chcą zrezygnować z drobiu, wołowiny, czy wieprzowiny. Ryby są zdrowe, mają wiele składników odżywczych, a podane w formie kotleta są miłą odmianą.
  • Kotlet rybny z fasolką szparagową i ziemniakami

    Kotlet rybny z fasolką szparagową i ziemniakami

    Szukasz pomysłu na zdrowy i lekki obiad? Wypróbuj przepis Ewy Zwierzchowskiej, autorki książki "Dieta najedzonych dziewczyn".
  • Filety rybne na sałatce z fetą

    Filety rybne na sałatce z fetą

    Masz dość nudnych potraw z ryb w tłustej panierce? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis! To delikatne danie zachwyci smakiem domowników.
  • Pierożki z tuńczykiem

    Pierożki z tuńczykiem

    Sycące pierożki z wybornym nadzieniem: białym serem, odrobiną tuńczyka, żółtego sera i gotowanymi jajkami. Przygotujesz je dosłownie w parę minut! Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie.
  • Ryba na parze i ziemniaczki

    Ryba na parze i ziemniaczki

    Lekki obiad to nie tylko propozycja dla osób na diecie. Ryba przygotowana w ten sposób jest wyjątkowo smaczna i nie obciąża żołądka. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni!
  • Filety w cieście piwnym

    Filety w cieście piwnym

    Soczysty filet w chrupiącym cieście to prawdziwa gratka dla miłośników dań z ryb. Smaczny obiad przygotujesz błyskawicznie - wystarczy ci pół godziny.
  • Jak przygotować zdrowy bulion i do czego go wykorzystać?

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" trzy rodzaje bulionów i wytłumaczył, do czego można je wykorzystać. Kucharski zdradza także trzy przepisy na przepyszne zup z tych wywarów: Zupę rybną, zupę grzybowo-żurkową i pęczak z jesiennymi warzywami 
  • Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!

    Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!

    Twoje dziecko ma alergię pokarmową? Trudno jest ci wymyślić odpowiednie dla jego potrzeb menu na każdy dzień? Pobierz naszą książkę kucharską z daniami przygotowanymi specjalnie dla niego! Oto Kuchnia Smyka Alergika!

Filmy - Dania z ryb (2)

  • „Ewa gotuje”: Pieczony filet z pstrąga

    Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą. Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C). Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną. SKŁADNIKI • 4 - pstrągi potokowe najlepiej z Ojcowa • sok z cytryny • sól • pieprz • czosnek niedźwiedzi suszony • masło klarowane do pieczenia DO PODANIA • kapusta kiszona • ziemniaki pieczone • cząstki cytryny ZIEMNIAKI Z PIECA • 6 - ziemniaków • 1 - cebula czerwona • 4 ząbki - czosnku • sól • tymianek • oliwa
  • Szukasz dobrego wina? To jest wyjątkowe!

    Białe wino Torrontes – o wyraźnie owocowym aromacie i smaku – to jeden z najciekawszych trunków rodem z Ameryki Południowej. Szczepy uprawia się na dużych wysokościach – nawet 3 tysięcy nad poziomem morza! Od niedawna Torrontes zdobywa podniebienia smakoszy z całego świata. W ciągu 10 lat jego eksport wzrósł dwukrotnie. Torrontes podaje się jako aperitif. Świetnie komponuje się też z potrawami z owoców morza i surowych ryb, jak argentyńskie ceviche.