curry

Artykuły - Curry (23)

  • Kokosowe curry z indykiem

    Kokosowe curry z indykiem

    Pyszne i aromatyczne danie na chudym mięsie z indyka zanurzonym w mleku kokosowym z curry to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni indyjskiej.
  • W Bangladeszu do kurkumy dodawany jest ołów

    W Bangladeszu do kurkumy dodawany jest ołów

    Poza niezwykłym smakiem, kurkuma jest postrzegana jako cudowna roślina, którą można stosować w leczeniu wielu schorzeń. Z Bangladeszu docierają jednak alarmujące doniesienia, gdyż okazuje się, że wielu producentów w kraju, gdzie zbierana jest na przyprawa, regularnie faszeruje kurkumę ołowiem w celu zintensyfikowania jej jasnożółtej barwy.
  • Curry – dużo więcej niż smak

    Curry – dużo więcej niż smak

    Curry to zarówno danie, jak i aromatyczna przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Potrawa w różnej postaci obecna jest w całej Azji. Przeważnie kojarzona z pikantnym gulaszem, którego istotnymi składowymi są zioła i przyprawy. Czym jest zatem przyprawa curry? Okazuje się, że obok silnej nuty smakowej, ma nam do zaoferowania szereg właściwości leczniczych.
  • Makaron curry  z kurczakiem

    Makaron curry z kurczakiem

    Łatwy przepis na pyszny obiad
  • Curry po tajsku

    Curry po tajsku

    Polecamy przepis na szybkie i smaczne egzotyczne danie.
  • Curry – poprawia trawienie

    Curry – poprawia trawienie

    Indyjska mieszanka przypraw o charakterystycznym ostrym smaku.
  • Potrawka curry z kurczaka

    Potrawka curry z kurczaka

    Prosty przepis, który łatwo można wzbogacić.
  • Przyprawy, które działają lepiej niż aspiryna!

    Przyprawy, które działają lepiej niż aspiryna!

    Chyba każdy z nas sięgał kiedyś po aspirynę. Ten lek to podstawowe wyposażenie apteczki w wielu domach. Czy wiecie jednak, że aspirynę można zastąpić przyprawami, które mają taką samą skuteczność, a co ważne - pozbawione są negatywnych skutków ubocznych?

Filmy - Curry (9)

  • Wysmakowani - Curry

    Gościem dzisiejszego odcinka jest Jarosław Gugała, który wraz z Olgą Kwiecińską przywoła smaki kuchni hinduskiej. W menu znajdzie się curry z kurczaka z ryżem basmati. Poznacie także przepis na intensywną sól smakową.
  • Jajka faszerowane... curry!

    Faszerowane jajka to klasyka kuchni nie tylko polskiej! Proste w przygotowaniu, pojawiają się na naszych stołach nie tylko w czasie świąt Wielkiej Nocy - to pyszna, wiosenna przekąska, która zawsze smakuje doskonale. Tym razem mamy dla was przepis na faszerowane jajka w nietypowym wydaniu - oto faszerowane jajka... curry! W ten sposób zyskacie wyborne danie w nowej formie! Będziecie zachwyceni tym smakiem!
  • Pav bhaji, czyli przepis na warzywne curry

    Zakochałeś się w indyjskich smakach? Jeśli tęsknisz za zapachem potraw sprzedawanych na ulicach Bombaju, koniecznie musisz samemu przyrządzić warzywne curry (pav bhaji). Potrawka jest niezwykle prosta do zrobienia, a przy tym słodka, tłusta i aromatyczna, dlatego zasmakuje każdemu. Warzywne curry (pav bhaji) spokojnie możesz podać gościom, na pewno wszyscy zachwycą się jego smakiem. Poznaj nasz przepis na idealne warzywne curry (pav bhaji).
  • Wyborna kanapka curry z camembertem

    Szukasz propozycji na proste i jednocześnie oryginalne danie? Kanapka curry z camembertem to połączenie orientalnych smaków z kremowym francuskim serem. To nie tylko sposób na szybką kolację na ciepło. Kanapka curry z camembertem to także rewelacyjna przekąska imprezowa, która zachwyci twoich gości.