cukrzyca

Artykuły - Cukrzyca (169)

  • Groźny stan przedcukrzycowy

    Groźny stan przedcukrzycowy

    Ma go ok. 5 mln Polaków. Sam w sobie nie jest chorobą. Jednak to nie oznacza, że stan przedcukrzycowy można bagatelizować. To ostatni sygnał alarmowy, by zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Jest odwracalny - da się go opanować i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Jak to zrobić?
  • Cukrzyca nasila się latem

    Cukrzyca nasila się latem

    Kontrolę poziomu cukru może nam utrudniać pogoda, ale także sposób, w jaki spędzamy czas w ciepłej porze roku. Również niektóre sezonowe przysmaki bywają zdradliwe. Lekarze wyjaśniają, jak sobie z tym radzić.
  • Ile owoców i warzyw należy jeść, by uniknąć cukrzycy?

    Ile owoców i warzyw należy jeść, by uniknąć cukrzycy?

    Wśród licznych zalet diety bazującej na roślinach, specjaliści wymieniają obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Autorzy najnowszego badania naukowego donoszą, jak dużo owoców i warzyw powinniśmy spożywać każdego dnia, by uchronić się przed tą chorobą.
  • Koronawirus może powodować cukrzycę

    Koronawirus może powodować cukrzycę

    Najnowsze badania sugerują, że COVID-19 może powodować cukrzycę - także u osób, które nie miały wcześniej problemów z kontrolą poziomu glukozy.
  • Zanieczyszczone leki na cukrzycę. USA i Korea reagują, w Europie nic się nie dzieje

    Zanieczyszczone leki na cukrzycę. USA i Korea reagują, w Europie nic się nie dzieje

    Amerykańskie oraz południowokoreańskie służby lekowe zastanawiają się, czy wycofać z rynku metforminę zanieczyszczoną rakotwórczą substancją. Tylko w Europie nic się nie dzieje w tej sprawie.
  • Catering dietetyczny na różne schorzenia

    Catering dietetyczny na różne schorzenia

    Coraz więcej osób doświadcza chorób, które wymagają stosowania konkretnego jadłospisu. Często zaplanowanie posiłków na cały dzień może być nie lada wyzwaniem nawet dla zdrowych osób, a co dopiero mają powiedzieć ci, którzy muszą trzymać się ostrzejszych wytycznych. Na szczęście sprawę bardzo ułatwia catering dietetyczny, który nie tylko pomaga prowadzić zdrowy styl życia, ale również pozwala zapobiegać wielu chorobom.
  • Koronwirus a cukrzyca - czego powinny obawiać się osoby z cukrzycą?

    Koronwirus a cukrzyca - czego powinny obawiać się osoby z cukrzycą?

    W obliczu zagrożenia związanego z epidemią COVID-19 w przestrzeni społecznej pojawia się wiele sprzecznych informacji, także tych związanych z sytuacją pacjentówz cukrzycą. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opublikowało zalecenia w związku z sytuacją epidemiologiczną.
  • Jak regulować poziom cukru we krwi?

    Jak regulować poziom cukru we krwi?

    Dodajemy je do dań, aby wzbogacić ich smak i aromat. Ale wiele ziół i przypraw ma też właściwości prozdrowotne. Oto lista tych, które mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie.
  • Diagnoza: cukrzyca. I co dalej?

    Diagnoza: cukrzyca. I co dalej?

    Choroba ta najczęściej rozwija się u mających nadwagę osób po 40. roku życia. Kiedy słyszymy diagnozę: cukrzyca, zwykle nie wiemy, co robić. Oto krótki przewodnik.
  • Czym zastąpić cukier?

    Czym zastąpić cukier?

    Lekarze nie mają wątpliwości – by żyć zdrowo w pierwszej kolejności powinniśmy ograniczyć cukier. Zważywszy na to, że dziś sacharozę i jej podobne dodaje się niemal do wszystkich produktów spożywczych, nie jest to zadanie łatwe. Na szczęście z pomocą przychodzą zdrowsze zamienniki.

Filmy - Cukrzyca (27)

  • To nie było zmęczenie, tylko poważna choroba. Wygrała pasja

    Zaczęło się od wypijania kilku litrów wody dziennie, ciągłego uczucia głodu i nadmiernej senności. To, co brałam za zmęczenie, okazało się poważną chorobą. Hasło "koniec z bieganiem" potraktowałam jak wyzwanie. O swojej wielkiej pasji, odpowiedzialnych treningach i podnoszeniu poprzeczki opowiada w ramach akcji "Interia Pasjonaci" Olga Dunikowska z Content Studio. Materiał powstał w ramach akcji "Pasjonaci". Tu zobaczysz więcej: WEJDŹ!
  • Uważaj, cukrzyku! Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

    Indeks czy wskaźnik glikemiczny klasyfikuje żywność na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Wiele osób w dzisiejszych czasach zmaga się z cukrzycą, insulinoopornością czy z ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych. Muszą więc bardzo uważać na to, co jedzą. Których produktów powinni unikać lub spożywać w bardzo małych ilościach? Przedstawiamy produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny. (x-news) Zdjęcia pochodzą z baxy x-bank gallery.
  • 10 sposobów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę

    Cukrzyca jest przewlekłą chorobą i może prowadzić do licznych powikłań. Charakteryzuje się głównie podwyższonym poziomem glukozy we krwi. W Polsce cierpi na nią aż 5 procent populacji! Co zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Cover Video/x-news)
  • Encyklopedia zdrowia - Cukrzyca

    Na cukrzycę choruje około 3 mln ludzi w Polsce. Ponad milion z nich nawet o tym nie wie. Na świecie liczba chorych na cukrzycę wynosi 371 mln. W programie zatem między innymi o tym jakie są objawy tej choroby, gdyż dobrze leczona pozwala na normalną pracę i życie. Nieleczona natomiast powoduje poważne komplikacje dla życia i zdrowia pacjenta.