cukry

Artykuły - Cukry (20)

  • Rząd w Wielkiej Brytanii wprowadzi podatek od słodyczy?

    Rząd w Wielkiej Brytanii wprowadzi podatek od słodyczy?

    Brytyjski celebryta Jamie Oliver ponownie wzywa londyński rząd do wprowadzenia podatku od słodyczy. Znany z telewizji kucharz od dawna twierdzi, że niewłaściwe odżywianie się jest przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem.
  • Jak omijać cukier w diecie

    Jak omijać cukier w diecie

    O większości zjadanego cukru nawet nie wiesz. Tak dobrze jest ukryty! Dlatego trudno ci schudnąć. Zdradzamy, gdzie możesz go znaleźć.
  • Cukier zaburza podstawowe funkcje mózgu

    Cukier zaburza podstawowe funkcje mózgu

    Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z Los Angeles (UCLA) wykazali, że cukier zaburza procesy pamięciowe i uczenia się. Najwyższa pora zrezygnować z szybkich zastrzyków glukozy w postaci batoników i innych słodkich przekąsek.
  • Producenci żywności: Cukier w Polsce jest za drogi

    Producenci żywności: Cukier w Polsce jest za drogi

    Organizacje producentów słodyczy i soków oraz organizacje konsumenckie uważają, że cukier w Polsce jest za drogi. Ich zdaniem, cena cukru może spaść po zniesieniu limitowania produkcji cukru w Unii, co Komisja Europejska zapowiedziała na 2015 r.
  • Cukier należy opodatkować

    Cukier należy opodatkować

    Spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami podobnie jak alkohol i tytoń - twierdzą eksperci University of California w San Francisco w raporcie opublikowanym na łamach "Nature".
  • Cukier w 2012 roku będzie znacznie tańszy

    Cukier w 2012 roku będzie znacznie tańszy

    - Eksperci uważają, że w sezonie 2011/2012 światowa produkcja cukru będzie wyższa niż spożycie. W 2012 r. cukier powinien być znacznie tańszy niż rok wcześniej - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
  • Gorzki smak cukru

    Gorzki smak cukru

    Warto częściej sięgać po owoce, zamiast po słodycze. Skorzysta na tym nie tylko figura, ale też zdrowie!
  • Zielone światło dla taniego cukru

    KE przydzieliła importerom licencje na sprowadzenie 200 tys. ton bezcłowego cukru. Zainteresowanie zakupem tego surowca z krajów trzecich jest tak duże, że importerzy będą mogli zrealizować tylko nieco ponad 1 proc. zgłaszanych zapotrzebowań.
  • Cukier za ochronę

    Cukier za ochronę

    Od milionów lat niezwykła symbioza łączy dwie odmienne grupy owadów - mrówki i mszyce. Wszystko przez wysokoenergetyczną wydzielinę zawierającą mnóstwo cukrów.