cukinia

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
cukinia ,

Artykuły - Cukinia (64)

  • Gnocchi z cukinią

    Gnocchi z cukinią

    To włoskie danie pokochali Polacy. Gnocchi nieco przypominają nasze kopytka i cudownie komponują się z sosami, mięsem i warzywami. Te z dodatkiem cukinii są doskonałe.
  • Lekki krem z cukinii

    Lekki krem z cukinii

    Cukinia to niedoceniane w Polsce warzywo, a niesłusznie! Jest bardzo łagodna w smaku i stanowi doskonałe połączenie z wieloma dodatkami. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten, co czyni ją niezwykle zdrową. Zupa z niej to doskonały pomysł na obiad.
  • Słodka tarta z cukinią

    Słodka tarta z cukinią

    Wytrawne warzywo w słodkim wydaniu. Tarta z dodatkiem cukinii to oryginalny pomysł na deser.
  • Pasztet z cukinii i szpinaku

    Pasztet z cukinii i szpinaku

    Zdrowe i ciekawe w smaku. Bezmięsne pasztety cieszą się powodzeniem już nie tylko wśród wegetarian.
  • Pyszny, błyskawiczny makaron z mascarpone

    Pyszny, błyskawiczny makaron z mascarpone

    Makaron jest świetną opcją, gdy brakuje nam czasu na obiad. A ten z serkiem mascarpone i cukinią, jest ekspresowy.
  • Cukinia z kozim serem

    Cukinia z kozim serem

    Połączenie idealne, zwłaszcza gdy dodamy tymianek. Tak przyrządzoną cukinię można również grillować, pamiętając jednak, że ser kozi dodajemy dopiero po obustronnym zgrillowaniu.
  • Wytrawna tarta z cukinią

    Wytrawna tarta z cukinią

    Wytrawna tarta na kruchym spodzie z cukinią i dodatkiem sera feta szybko podbije serca domowników. Pięknie prezentuje się na stole, a do tego smakuje wyśmienicie.
  • Panierowana cukinia

    Panierowana cukinia

    Panierowana cukinia może być smaczną i zdrową alternatywą dla mięsnych kotletów. Podana z pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się z jako danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
  • Szaszłyki z drobiu i cukinii

    Szaszłyki z drobiu i cukinii

    Proste w przygotowaniu, aromatyczne szaszłyki z drobiu i cukinii to doskonałe i sprawdzone danie na grilla. Przepis można łatwo modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa.
  • Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki

    Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki

    Pyszne danie wegetariańskie.

Filmy - Cukinia (22)

  • "Ewa gotuje": Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ewa Wachowicz w 342. odcinku programu piecze ciasto cytrynowe z cukinią. Zobaczcie ten zaskakujący przepis!Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.SKŁADNIKI • 1 - młoda cukinia • szczypta soli • 2 - jajka • ¾ szklanki - cukru • 2 szklanki - mąki • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia • 120 ml - oleju z pestek winogron • 120 ml - maślanki • skórka otarta z cytryny • 1 łyżka - soku z cytryny DEKORACJA • lukier z kieliszkiem limoncello
  • "Ewa gotuje": Naleśnikowy twist z jarzyną

    Ewa Wachowicz w 329. odcinku programu przygotowuje naleśnikowy twist z jarzyną. Zobaczcie ten prosty i smaczny przepis!Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.SKŁADNIKI • kilka naleśników • 2 - cukinie • 4 - papryki czerwone • 400 g - sera żółtego • 100 g - masła • oliwa do pieczenia papryki • sól • oregano suszone • rukola i oliwa do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Frytki z cukinii

    Ewa Wachowicz w 319. odcinku programu przygotowuje frytki z cukinii. Zobaczcie ten nietypowy przepis!Z cukinii odciąć końce. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie podzielić na mniejsze kawałki (2-3, co zależy od wielkości warzyw).Jajko wybić na talerz, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Do bułki tartej zetrzeć parmezan. Wymieszać.Cukinie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, opanierować w bułce z parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Upiec na złoty kolor w temp. 220 st. C.Podawać z sosem. Liście bazylii drobno posiekać. Wrzucić do moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawić solą i rozetrzeć. Wlać oliwę. Wymieszać z majonezem. SKŁADNIKI • 3 - średniej wielkości cukinie • 1 - jajko • sól • pieprz • ½ szklanki - bułki tartej • 2 łyżki - tartego parmezanu • ½ szklanki - mąki SOS BAZYLIOWY • pęczek bazylii • 1 łyżeczka - soku z cytryny • 1 ząbek - czosnku • sól • 3 łyżki - oliwy • kilka łyżek majonezu
  • "Ewa gotuje": Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

    Ewa Wachowicz w 318. odcinku programu przygotowuje tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym. Sprawdź to zaskakujące danie! Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii. SKŁADNIKI • 4 - średniej wielkości cukinie • 400 g - pomidorów z puszki • 4 ząbki - czosnku • 1 - papryczka peperoncino • 1 łyżka - oliwy • 1 łyżeczka - oregano • sól • pieprz DO PODANIA • oliwa • parmezan • listki bazylii