cukinia

Artykuły - Cukinia (102)

  • Wybierz cukinię

    Wybierz cukinię

    O tej porze roku trzeba szczególnie zadbać o odporność. Warto wtedy sięgnąć po cukinię.
  • Nadziewana cukinia

    Nadziewana cukinia

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.
  • Dobra cukinia

    Dobra cukinia

    Nie uczula a co najważniejsze - nie kumuluje szkodliwych substancji. Można ja podawać maluszkowi, który skończył sześć miesięcy.
  • Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    Cukinię powinniśmy włączyć do diety całej rodziny, szczególnie na przednówku. Przedwiośnie bowiem to bardzo wymagający czas dla naszego organizmu. Ciało musi się przestawić z zimowego na wiosenny tryb, marzec jest dla niego dużym wyzwaniem.
  • Przysmaki z cukinii

    Przysmaki z cukinii

    Zwana też kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i nie uczula.
  • Delikatne placuszki z cukinii (po 12. miesiącu)

    Delikatne placuszki z cukinii (po 12. miesiącu)

    Zastanawiasz się, co podać dziecku w ramach popołudniowej przekąski? Poznaj proste przepisy na smaczne i odpowiednio zbilansowane posiłki. Niektóre z nich możesz podać już niemowlęciu, inne – dopiero starszakowi.
  • Cukinie nadziewane wieprzowiną

    Cukinie nadziewane wieprzowiną

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.
  • Doceńmy cukinię

    Doceńmy cukinię

    Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.
  • Placki z cukinią

    Placki z cukinią

    Nowa wersja przepisu na placki ziemniaczane
  • Zupa cukiniowa z serem

    Zupa cukiniowa z serem

    Sycąca i rozgrzewająca zupa

Filmy - Cukinia (17)

  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Przepis na ekspresowe leczo

    Co robić, gdy naszła cię ochota na węgierskie leczo, a ty nie masz czasu na gotowanie? Rozwiązaniem jest ekspresowe leczo. Przyrządza się je dosłownie w ciągu kilku minut, po czym można delektować się pysznym paprykowym leczo w ekspresowym tempie. Jeśli przepadasz za węgierską kuchnią ale cierpisz na brak czasu, ekspresowe leczo to potrawa dla ciebie!
  • Tofu z cukinią po chińsku - szybki przepis

    Masz ochotę na orientalny obiad? Tofu z cukinią po chińsku jest doskonałym daniem dla wegetarian, ale zasmakuje każdemu smakoszowi kuchni azjatyckiej. Potrawa nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni, wystarczy tofu wcześniej zamarynować, a samo przygotowanie potrawki z cukinią po chińsku zajmuje już tylko kilka chwil. Zabierz swoich gości w podróż po smakach Azji, podając im tofu z cukinią po chińsku.
  • Przepis na zupę imbirową z cukinią

    Zupa imbirowa to jeden z nietypowych przepisów na zupę, której smak zaskoczy każdego, kto spróbuje choć łyżkę! Intensywny, lekko ostry smak imbiru w połączeniu z delikatną cukinią - wspaniały efekt tej zupy to nietypowa mieszanka smaków, do której jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić! Poznajcie nasz przepis na zupę imbirową z cukinią!