cukinia

Artykuły - Cukinia (55)

  • Szaszłyki z drobiu i cukinii

    Szaszłyki z drobiu i cukinii

    Proste w przygotowaniu, aromatyczne szaszłyki z drobiu i cukinii to doskonałe i sprawdzone danie na grilla. Przepis można łatwo modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa.
  • Cukinia faszerowana ryżem

    Cukinia faszerowana ryżem

    Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowaną cukinię. Jest wyjątkowo smaczna.
  • Cukinia: Już od szóstego miesiąca życia

    Cukinia: Już od szóstego miesiąca życia

    Cukinia – roślina niskokaloryczna i lekkostrawna. Na tyle bezpieczna, że może być włączana do jadłospisu sześciomiesięcznych dzieci. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być serwowana na surowo, zapiekana, gotowana, duszona. W jakie wartości odżywcze obfituje cukinia?
  • Pyszne danie

    Pyszne danie

    Faszerowana cukinia zapieczona z żółtym serem smakuje doskonale.
  • Wybierz cukinię

    Wybierz cukinię

    O tej porze roku trzeba szczególnie zadbać o odporność. Warto wtedy sięgnąć po cukinię.
  • Nadziewana cukinia

    Nadziewana cukinia

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.
  • Dobra cukinia

    Dobra cukinia

    Nie uczula a co najważniejsze - nie kumuluje szkodliwych substancji. Można ja podawać maluszkowi, który skończył sześć miesięcy.
  • Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    Cukinię powinniśmy włączyć do diety całej rodziny, szczególnie na przednówku. Przedwiośnie bowiem to bardzo wymagający czas dla naszego organizmu. Ciało musi się przestawić z zimowego na wiosenny tryb, marzec jest dla niego dużym wyzwaniem.
  • Przysmaki z cukinii

    Przysmaki z cukinii

    Zwana też kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i nie uczula.
  • Delikatne placuszki z cukinii (po 12. miesiącu)

    Delikatne placuszki z cukinii (po 12. miesiącu)

    Zastanawiasz się, co podać dziecku w ramach popołudniowej przekąski? Poznaj proste przepisy na smaczne i odpowiednio zbilansowane posiłki. Niektóre z nich możesz podać już niemowlęciu, inne – dopiero starszakowi.

Filmy - Cukinia (19)

  • Żeby życie miało smaczek, raz cukinia, raz kabaczek

    Mikołaj Rey postanowił odwiedzić piękne gospodarstwo w Kawęczynku, które znajduje się w otoczeniu Parku Narodowego. Ogrodnik farmy ekologicznej Tomasz Kochaniec, opowiedział o różnicach między cukinią, patisonem a kabaczkiem. Dlaczego warzywa z upraw przyjaznych środowisku są smaczniejsze? Jakie przetwory można przygotowywać z cukinii? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Kuchnia Mikołaja Reya i cukinia w roli głównej

    Mikołaj Rey w dzisiejszej kuchni programu przygotował pyszne i proste leczo z dużą ilością warzyw oraz faszerowane cukinie. A jak zrobić prawdziwe ratatouille? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Przepis na ekspresowe leczo

    Co robić, gdy naszła cię ochota na węgierskie leczo, a ty nie masz czasu na gotowanie? Rozwiązaniem jest ekspresowe leczo. Przyrządza się je dosłownie w ciągu kilku minut, po czym można delektować się pysznym paprykowym leczo w ekspresowym tempie. Jeśli przepadasz za węgierską kuchnią ale cierpisz na brak czasu, ekspresowe leczo to potrawa dla ciebie!