Cordon bleu

Artykuły - Cordon bleu (1)

Filmy - Cordon bleu (2)

  • "Ewa gotuje": Rösti z cordon bleu

    Ewa Wachowicz w 323. odcinku programu przygotowuje rösti z kotletami cordon bleu. Poznajcie te dwa smaczne przepisy!Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.SKŁADNIKI • 700 g - ziemniaków • 50 g - masła • sól • pieprz • smalec gęsi do smażenia • pomidorki do podania Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.Na każdym kawałku cielęciny ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser.Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron – na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.SKŁADNIKI • 4 - sznycle cielęce (po ok. 100 g) • sól • pieprz • soku z cytryny • 4 plastry - sera gruyère • 4 plastry - surowej szynki wędzonej, np. szwarcwaldzkiej • 1 - jajko • bułka tarta do panierowania • masło klarowane do smażenia DO PODANIA • kapusta kiszona
  • Kurczak jak cordon bleu - jak go zrobić?

    Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski, to przepyszny panierowany sznycel cielęcy, okrywający ser i szynkę, zaś całość jest panierowana i smażona. Znany na całym świecie, dziś - dzięki Amerykanom - coraz popularniejsza jest wersja z kurczakiem - mięso, choć inne w smaku, jest równie delikatne i znakomicie nadaje się do przygotowywania przepysznych kotletów. Choć wyglądają wykwintnie, cordon bleu z kurczakiem można przygotować w kilka chwil! Zobaczcie, jak prosto go zrobić!