ciasto cytrynowe

Artykuły - Ciasto cytrynowe (4)

Filmy - Ciasto cytrynowe (3)

  • "Ewa gotuje": Ciasto cytrynowe z cukinią

    Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić. Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować. Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka). Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello. SKŁADNIKI • 1 - młoda cukinia • szczypta soli • 2 - jajka • ¾ szklanki - cukru • 2 szklanki - mąki • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia • 120 ml - oleju z pestek winogron • 120 ml - maślanki • skórka otarta z cytryny • 1 łyżka - soku z cytryny DEKORACJA • lukier z kieliszkiem limoncello
  • "Ewa gotuje": Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ewa Wachowicz w 342. odcinku programu piecze ciasto cytrynowe z cukinią. Zobaczcie ten zaskakujący przepis!Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.SKŁADNIKI • 1 - młoda cukinia • szczypta soli • 2 - jajka • ¾ szklanki - cukru • 2 szklanki - mąki • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia • 120 ml - oleju z pestek winogron • 120 ml - maślanki • skórka otarta z cytryny • 1 łyżka - soku z cytryny DEKORACJA • lukier z kieliszkiem limoncello
  • Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynowe

    Słoneczne ciasto cytrynowe rozjaśni szare jesienne dni! Zobaczcie, jak prosto się je przygotowuje - wszystkie składniki wystarczy utrzeć mikserem, a upieczone ciasto polać aromatyczną polewą. Ciasto cytrynowe – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!