chleb

Artykuły - Chleb (174)

  • Rolnicy: Żywność może podrożeć o 80 proc.

    Rolnicy: Żywność może podrożeć o 80 proc.

    Bochenek chleba za 8 -10 zł, mięso droższe o 30 - 40 proc.? To nie scenariusz stanu wyjątkowego, tylko prognozy branży. Wszystko przez suszę i ASF.
  • A co jeśli nie chleb?

    A co jeśli nie chleb?

    Żyjemy coraz szybciej i wszystko, również to, czym powinniśmy się delektować, pochłaniamy w biegu. Jak jemy? Jak przyrządzamy posiłki? Zabiegani i przytłoczeni ogromem obowiązków nierzadko idziemy w stronę monotonii. Chleb to węglowodan złożony, który wybieramy najczęściej.
  • Co powinno być w dobrym chlebie?

    Co powinno być w dobrym chlebie?

    Im mniej składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól.
  • Jordania nie będzie dopłacała do zakupów chleba; cios w 3 mln imigrantów

    Jordania nie będzie dopłacała do zakupów chleba; cios w 3 mln imigrantów

    Rząd Jordanii ogłosił w sobotę, że od tego dnia zmuszony jest wskutek sytuacji finansowej państwa wycofać się z dopłat do zakupów chleba; decyzja pogorszy zwłaszcza sytuację 3 mln imigrantów, których przyjęła. Worek mąki podrożeje ponad pięciokrotnie.
  • Stworzono bezglutenowe zboże

    Stworzono bezglutenowe zboże

    Naukowcy z Instytutu Zrównoważonego Rolnictwa w Kordobie stworzyli pszenicę o niskiej zawartości glutenu, z której można wypiec chleb.
  • Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

    Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

    Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafi do sklepów w piątek - podała agencja AP. Będzie go można kupić w największych miastach Finlandii.
  • Chleb wczoraj i dziś

    Chleb wczoraj i dziś

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.
  • Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Pieczywo przegrywa z nabiałem, mięsem, warzywami, owocami. Chleba jemy coraz mniej. Przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg. Mimo to piekarń nie ubywa w takim tempie jak sprzedawanego chleba, większość biznesu jest w dobrej kondycji finansowej, odsetek firm z przeterminowanymi płatnościami wypada niewiele gorzej niż w całej gospodarce, a łączna kwota zaległości wynosi 79 mln zł - wynika z danych BIG InfoMonitor i BIK.
  • Czemu straszą nas chlebem?

    Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?
  • Spada spożycie pieczywa

    Spada spożycie pieczywa

    Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Dużym problemem jest sprzedaż pieczywa produkowanego z głęboko zmrożonego ciasta.

Filmy - Chleb (25)

  • Patrycja Nowak-Pacześniak: Pieczywo z dyskontów jest znacznie niższej jakości

    Coraz więcej osób rezygnuje z chleba, ponieważ powszechnie uważa się, że pieczywo tuczy. Patrycka Nowak-Pacześniak z małej piekarni na warszawskim Ursynowie wyjaśniła, jaka jest relacja między jakością pieczywa a jego ceną. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz: Powinniśmy jeść pieczywo regularnie, ale wszystko w umiarze

    Czy rzeczywiście pieczywo jest odpowiedzialne za nasze nadmierne kilogramy? Jakie wartości odżywcze ma chleb? Dietetyk kliniczna Hanna Stolińska-Fiedorowicz obaliła mity na temat pieczywa. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak przygotować chleb bananowy?

    Marta Szulawiak-Turska to uczestniczka pierwszej edycji programu „Top Model". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała swoje ulubione rodzinne dania, które są idealne na lato. Na stole pojawiły się takie smakołyki jak: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananas pieczony z rumem oraz lody waniliowe. Jak wspomina swój udział w "Top Model"? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Kot z chlebem na głowie nadal hitem Internetu

    Pupile najczęściej nie mają wyjścia i muszą zaakceptować nawet najbardziej ekscentryczne gusta swoich właścicieli. Jednym z nich jest nakrycie głowy w postaci… chleba tostowego. Czy temu kotu z kromką do twarzy? (STORYFUL/x-news)