chleb

Artykuły - Chleb (174)

  • A co jeśli nie chleb?

    A co jeśli nie chleb?

    Żyjemy coraz szybciej i wszystko, również to, czym powinniśmy się delektować, pochłaniamy w biegu. Jak jemy? Jak przyrządzamy posiłki? Zabiegani i przytłoczeni ogromem obowiązków nierzadko idziemy w stronę monotonii. Chleb to węglowodan złożony, który wybieramy najczęściej.
  • Co powinno być w dobrym chlebie?

    Co powinno być w dobrym chlebie?

    Im mniej składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól.
  • Jordania nie będzie dopłacała do zakupów chleba; cios w 3 mln imigrantów

    Jordania nie będzie dopłacała do zakupów chleba; cios w 3 mln imigrantów

    Rząd Jordanii ogłosił w sobotę, że od tego dnia zmuszony jest wskutek sytuacji finansowej państwa wycofać się z dopłat do zakupów chleba; decyzja pogorszy zwłaszcza sytuację 3 mln imigrantów, których przyjęła. Worek mąki podrożeje ponad pięciokrotnie.
  • Stworzono bezglutenowe zboże

    Stworzono bezglutenowe zboże

    Naukowcy z Instytutu Zrównoważonego Rolnictwa w Kordobie stworzyli pszenicę o niskiej zawartości glutenu, z której można wypiec chleb.
  • Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

    Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

    Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafi do sklepów w piątek - podała agencja AP. Będzie go można kupić w największych miastach Finlandii.
  • Chleb wczoraj i dziś

    Chleb wczoraj i dziś

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.
  • Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Rocznie zjadamy 45 kg chleba

    Pieczywo przegrywa z nabiałem, mięsem, warzywami, owocami. Chleba jemy coraz mniej. Przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg. Mimo to piekarń nie ubywa w takim tempie jak sprzedawanego chleba, większość biznesu jest w dobrej kondycji finansowej, odsetek firm z przeterminowanymi płatnościami wypada niewiele gorzej niż w całej gospodarce, a łączna kwota zaległości wynosi 79 mln zł - wynika z danych BIG InfoMonitor i BIK.
  • Czemu straszą nas chlebem?

    Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?
  • Spada spożycie pieczywa

    Spada spożycie pieczywa

    Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Dużym problemem jest sprzedaż pieczywa produkowanego z głęboko zmrożonego ciasta.
  • Chleby z Lidla bez konserwantów

    Chleby z Lidla bez konserwantów

    47 proc. Polaków nigdy nie sprawdza składu pieczywa, a połowa z nas najbardziej lubi chleb z mąki pszennej - wynika z najnowszych badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie Lidl Polska.

Filmy - Chleb (23)

  • Jak przygotować chleb bananowy?

    Marta Szulawiak-Turska to uczestniczka pierwszej edycji programu „Top Model". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała swoje ulubione rodzinne dania, które są idealne na lato. Na stole pojawiły się takie smakołyki jak: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananas pieczony z rumem oraz lody waniliowe. Jak wspomina swój udział w "Top Model"? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Kot z chlebem na głowie nadal hitem Internetu

    Pupile najczęściej nie mają wyjścia i muszą zaakceptować nawet najbardziej ekscentryczne gusta swoich właścicieli. Jednym z nich jest nakrycie głowy w postaci… chleba tostowego. Czy temu kotu z kromką do twarzy? (STORYFUL/x-news)
  • Prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki

    Chleb jest jednym z najchętniej jedzonych wypieków. Z czego powinien składać się dobry chleb? Jak czytać jego etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? W "Dzień Dobry TVN" dietetyk Aneta Łańcuchowska opowiedziała o różnych rodzajach chleba. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić chlebek mięsny?

    Chlebek mięsny to świetny przepis na obiad, gdy przyjdą goście. Nie tylko świetnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Mięsny chlebek można podawać solo lub z pieczonymi ziemniakami.