ceny żywności

Artykuły - Ceny żywności (260)

  • Unia Owocowa alarmuje: Polska i europejska żywność droższa niż z importu. Wszystko przez przepisy

    Unia Owocowa alarmuje: Polska i europejska żywność droższa niż z importu. Wszystko przez przepisy

    Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie "Od pola do stołu" (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE - informuje portal wiadomoscihandlowe.pl.
  • Minister nie wyklucza wprowadzenia cen maksymalnych

    Minister nie wyklucza wprowadzenia cen maksymalnych

    - Wystąpiłem do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o przeanalizowanie aktualnej struktury cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem rynku drobiu, wieprzowiny i warzyw - poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Rośnie ryzyko wzrostu cen żywności

    Rośnie ryzyko wzrostu cen żywności

    Polsce grozi największa susza w dotychczasowej historii pomiarów. To oznacza większe ryzyko pożarów i dalszy wzrost cen żywności.
  • BNP Paribas: Susza groźna dla cen owoców i warzyw

    BNP Paribas: Susza groźna dla cen owoców i warzyw

    Długotrwały niedobór opadów zagraża rolnictwu; susza najbardziej dotyka upraw owoców i warzyw. Można spodziewać się dalszego wzrostu cen detalicznych - prognozują analitycy BNP Paribas.
  • Pogoda w maju zadecyduje o cenach żywności w tym roku

    Pogoda w maju zadecyduje o cenach żywności w tym roku

    Susza związana z bezśnieżną zimą i niedostatecznymi opadami deszczu wiosną zwiastuje słabe zbiory zbóż i wczesnych owoców. Zdaniem dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, konsumenci nie mają powodów do paniki, bo wzrost cen produktów zbożowych zwykle idzie w parze ze spadkiem cen mięsa. Decydujący będzie maj - jeśli wyrówna niedobory wilgoci w glebie, sytuacja może się odwrócić.
  • Mazowieckie: Ceny żywności w marcu wyższe niż rok temu; jabłek o 74 proc.

    Mazowieckie: Ceny żywności w marcu wyższe niż rok temu; jabłek o 74 proc.

    Cena mięsa wieprzowego w marcu była o 33 proc. wyższa niż rok wcześniej, o przeszło 24 proc. droższa była kiełbasa, a o ponad 20 proc. polędwica sopocka. Najbardziej podrożały jabłka - aż o 74 proc. Dane te dotyczą woj. mazowieckiego - podał Urząd Statystyczny w Warszawie.
  • Wyższe ceny żywności. Wiemy, jakie produkty podrożały najbardziej!

    Wyższe ceny żywności. Wiemy, jakie produkty podrożały najbardziej!

    W ciągu roku żywność w Polsce podrożała średnio o 8,6 procent. To oficjalne dane Głównego Urzędu Statystycznego. Mięso, warzywa i owoce - te produkty podrożały najbardziej usłyszała od mieszkańców Łodzi reporterka RMF FM. Sprawdziliśmy!
  • Ceny żywności wzrosną bez deszczu

    Ceny żywności wzrosną bez deszczu

    Marzec był ostatnim miesiącem postępującej drożyzny, oceniają ekonomiści. Prognozy utrudnia widmo suszy.
  • Koronakryzys wywoła mocny wzrost cen świeżej żywności i utrwali kilka ważnych trendów

    Koronakryzys wywoła mocny wzrost cen świeżej żywności i utrwali kilka ważnych trendów

    Ceny świeżej żywności będą w najbliższym czasie rosły w związku z problemami wywołanymi przez epidemię koronawirusa. Zwyżka może sięgnąć 5-10 proc. Według ekspertów DNB Bank Polska przyczyną jest kryzys związany z koronawirusem, którego skutkiem jest zerwanie globalnych łańcuchów dostaw, brak dostępu do pracowników sezonowych, rosnące koszty produkcji oraz protekcjonizm gospodarczy. Najbardziej problemy te odczuje branża rolnicza oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego.
  • Owoce i warzywa nie powinny drożeć. Sytuację mogą zmienić sami konsumenci, którzy ulegają panice

    Owoce i warzywa nie powinny drożeć. Sytuację mogą zmienić sami konsumenci, którzy ulegają panice

    Pandemia koronawirusa nie spowoduje znaczących podwyżek cen owoców i warzyw w Polsce. Jednak na rynku już teraz można dostrzec towary, które podrożały. Wpływ na to ma m.in. działalność pośredników, chcących szybko zarobić. Do tego dochodzi panika zakupowa konsumentów. Ponadto eksperci zwracają uwagę na łańcuchy dostaw. Jeśli nie zostaną przerwane, to ceny nie powinny istotnie pójść w górę z powodu COVID-19. Polska jest rynkiem zdecydowanie nadwyżkowym w przypadku owoców i warzyw. Nie powinno więc ich zabraknąć.

Filmy - Ceny żywności (16)

  • Co zdrożało i dlaczego? Paweł Blajer tłumaczy

    Wiosną tego roku w Polsce pojawiła się inflacja, którą spowodowały m.in. czynniki zewnętrzne, np. susza, niski stan wody i wysokie temperatury. Ale nie tylko. Co jeszcze spowodowało tak drastyczny skok cen? O tym opowiedział dziennikarz TVN24 Bis Paweł Blajer. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Czy za zakupy będziemy teraz płacić więcej?

    Ceny żywności wzrosły w czerwcu o 5,7 proc., licząc rok do roku. Polacy wystraszyli się, że inflacja rośnie zbyt szybko. Czy mamy czego się bać? Inflacja według GUS to obecnie 2,6 proc. To powyżej progu wyznaczonego przez Narodowy Bank Polski. Czy jest się czym niepokoić?
  • Ceny cukru spadły najbardziej. Co jeszcze taniało najszybciej?

    Spośród surowców najbardziej w pierwszym półroczu staniał cukier. Europejscy rolnicy mają więc powód do zmartwień. W dalszej kolejności największe spadki dotyczyły aluminium o palladu.
  • Polacy marnują miliony ton żywności. Niewykorzystane jedzenie nie musi trafiać na śmietnik

    W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności.