ceny żywności

Artykuły - Ceny żywności (266)

  • Ceny żywności będą rosły. Mimo powodów, dla których mogłyby spadać

    Ceny żywności będą rosły. Mimo powodów, dla których mogłyby spadać

    Co może mieć wspólnego afrykański pomór świń w Niemczech z inflacją w Polsce? Okazuje się, że całkiem sporo.
  • Inflacja: Warzywa i owoce będą tanieć!

    Inflacja: Warzywa i owoce będą tanieć!

    Zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS z konca lipca br, tegoroczne zbiory owoców wyniosą prawie 4,2 mln t i będą o ok. 6 proc. wyższe niż w 2019 r., co jest poziomem zbliżonym do średniej za ostatnie 5 lat. Zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane na ponad 3,6 mln t (+5 proc. r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych na ponad 0,5 mln t (+10 proc. r/r). Tegoroczne warunki agrometoeorologiczne były bardzo zmienne. Wiosną obserwowany był deficyt opadów oraz przymrozki, co miało negatywny wpływ na wegetację, podczas gdy w miesiącach letnich warunki agrometoerologiczne poprawiły się.
  • Polski chleb w 2019 roku był jednym z najtańszych w UE

    Polski chleb w 2019 roku był jednym z najtańszych w UE

    Polska w 2019 roku miała jedne z najniższych cen chleba i zboża w Unii Europejskiej - wynika z badań Eurostatu. Niższe wskaźniki do naszego kraju miały jedynie Rumunia i Bułgaria.
  • "Rz": Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym

    "Rz": Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym

    ​Dla sadowników przyszedł czas hossy, po latach cen minimalnych płaconych przez skupy w tym sezonie krajowe jabłka kosztują rekordowo drogo - pisze w środę "Rzeczpospolita".
  • Za kilka miesięcy w sklepach może być drożej

    Za kilka miesięcy w sklepach może być drożej

    Czerwiec przyniósł zwyżki cen skupu podstawowych produktów rolnych. Jeśli trend się utrzyma, podwyżki będą widoczne również w sklepach.
  • Ceny znów poszły w górę. Owoce są droższe o 28 procent

    Ceny znów poszły w górę. Owoce są droższe o 28 procent

    Mamy kolejny wyraźny wzrost cen w sklepach. W czerwcu średnia inflacja wyniosła wprawdzie - jak podał Główny Urząd Statystyczny - jedynie 3,3 procent, ale żywność w niektórych przypadkach podrożała nawet o kilkadziesiąt procent.
  • Unia Owocowa alarmuje: Polska i europejska żywność droższa niż z importu. Wszystko przez przepisy

    Unia Owocowa alarmuje: Polska i europejska żywność droższa niż z importu. Wszystko przez przepisy

    Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie "Od pola do stołu" (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE - informuje portal wiadomoscihandlowe.pl.
  • Minister nie wyklucza wprowadzenia cen maksymalnych

    Minister nie wyklucza wprowadzenia cen maksymalnych

    - Wystąpiłem do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o przeanalizowanie aktualnej struktury cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem rynku drobiu, wieprzowiny i warzyw - poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Rośnie ryzyko wzrostu cen żywności

    Rośnie ryzyko wzrostu cen żywności

    Polsce grozi największa susza w dotychczasowej historii pomiarów. To oznacza większe ryzyko pożarów i dalszy wzrost cen żywności.
  • BNP Paribas: Susza groźna dla cen owoców i warzyw

    BNP Paribas: Susza groźna dla cen owoców i warzyw

    Długotrwały niedobór opadów zagraża rolnictwu; susza najbardziej dotyka upraw owoców i warzyw. Można spodziewać się dalszego wzrostu cen detalicznych - prognozują analitycy BNP Paribas.

Filmy - Ceny żywności (16)

  • Co zdrożało i dlaczego? Paweł Blajer tłumaczy

    Wiosną tego roku w Polsce pojawiła się inflacja, którą spowodowały m.in. czynniki zewnętrzne, np. susza, niski stan wody i wysokie temperatury. Ale nie tylko. Co jeszcze spowodowało tak drastyczny skok cen? O tym opowiedział dziennikarz TVN24 Bis Paweł Blajer. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Czy za zakupy będziemy teraz płacić więcej?

    Ceny żywności wzrosły w czerwcu o 5,7 proc., licząc rok do roku. Polacy wystraszyli się, że inflacja rośnie zbyt szybko. Czy mamy czego się bać? Inflacja według GUS to obecnie 2,6 proc. To powyżej progu wyznaczonego przez Narodowy Bank Polski. Czy jest się czym niepokoić?
  • Ceny cukru spadły najbardziej. Co jeszcze taniało najszybciej?

    Spośród surowców najbardziej w pierwszym półroczu staniał cukier. Europejscy rolnicy mają więc powód do zmartwień. W dalszej kolejności największe spadki dotyczyły aluminium o palladu.
  • Polacy marnują miliony ton żywności. Niewykorzystane jedzenie nie musi trafiać na śmietnik

    W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności.