cebula

Artykuły - Cebula (76)

  • Zapach cebuli odstrasza komary

    Zapach cebuli odstrasza komary

    Nierzadko rezygnujemy z dodania cebuli do potraw z obawy o trwały aromat, który zostawia. Nie tylko my nie przepadamy za jej zapachem - komary też. I to jest jej niezaprzeczalnym atutem.
  • Cebula – warzywo o właściwościach dezynfekujących

    Cebula – warzywo o właściwościach dezynfekujących

    Niepozorna z wyglądu, w każdej warstwie skrywa niezwykle cenne wartości odżywcze. Dziś, w skutek rozwoju rynku farmaceutycznego, nie doceniamy tego, co oferuje natura. Medycyna ludowa chętnie wykorzystywała lecznicze właściwości cebuli. Co warto o niej wiedzieć?
  • Cebula na wagę złota. Ceny warzyw problemem nie tylko w Polsce

    Cebula na wagę złota. Ceny warzyw problemem nie tylko w Polsce

    Mieszkańcy Indii cierpią z powodu gigantycznego wzrostu cen cebuli. Za kilogram trzeba zapłacić już nawet 200 rupii, czyli ponad 10 złotych. Cebula jest jednym z głównych warzyw używanych w tradycyjnych indyjskich potrawach, a jej ceny niepokoją obywateli.
  • Cebula: Kolejne warstwy zdrowia

    Cebula: Kolejne warstwy zdrowia

    Przemysł farmaceutyczny chętnie korzysta z jej właściwości bakteriobójczych i przeciwszkorbutowych. W Gruzji i Bułgarii, czyli krajach, w których jada się dużo cebuli, ludzie słyną z długowieczności. Dlaczego warto ją ponownie zaprosić do swojej kuchni?
  • Ceny warzyw znacząco wyższe. Polska ma najdroższą cebulę

    Ceny warzyw znacząco wyższe. Polska ma najdroższą cebulę

    Ceny większości warzyw i owoców na rynku w Broniszach są obecnie znacząco wyższe w porównaniu z 2018 r. - informują Bronisze w komunikacie. Według analityków projektu EastFruit, dynamicznie zmienia się sytuacja na rynku cebuli. Z powodu suszy Polska ma nadal najdroższą cebulę na rynku. Za kilogram na placu trzeba zapłacić 4 zł za kilogram.
  • Niezwykła właściwość cebuli

    Niezwykła właściwość cebuli

    Spożywanie czosnku, porów i cebuli może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – informuje pismo „Asia Pacific Journal of Clinical Oncology”.
  • Cebula: Zdrowie w wielu warstwach

    Cebula: Zdrowie w wielu warstwach

    Warzywo tanie i można rzec pospolite, a jednak jej właściwości zdrowotne dalekie są od przeciętnych. Warto poznać możliwości cebuli zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu niedyspozycji.
  • Cebula dobra na wszystko?

    Cebula dobra na wszystko?

    Prawdopodobnie uprawiano ją już 5 tys. lat przed naszą erą! Od wieków docenia się właściwości lecznicze i odżywcze tego warzywa. Niegdyś marynarze stosowali ją przy leczeniu szkorbutu! Cebula nie tylko podkreśla smak wielu potraw, ale jest cennym elementem diety o każdej porze roku.
  • Cebulą w komara

    Cebulą w komara

    Kryją się w niej niezbędna dla zdrowia substancje, takie jak fosfor, magnez, cynk czy krzem, ale jest także znakomitym antidotum na komary.
  • Antyrakowa czerwona cebula

    Antyrakowa czerwona cebula

    Kanadyjscy naukowcy odkryli w cebuli dwie substancje skutecznie zwalczające komórki rakowe. Obecnie trwają prace nad przygotowanie specjalnych dodatków do jedzenia i suplementów diety. Zanim to jednak nastąpi warto wybrać się na zakupy do warzywniaka.

Filmy - Cebula (23)

  • Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

    Cebula nazywana jest polskim złotem, naszą dumą narodową i hitem eksportowym. Czy Polacy doceniają to niezwykle zdrowe warzywo? Dietetyczka Anna Radowicka opowiedziała, jakie właściwości ma cebula. – Jest polecana dla osób, które mają wysokie ciśnienie – zaznaczyła. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Janusz Piechociński: Polskie warzywnictwo ma czym się pochwalić

    Polskę można nazwać cebulowym królestwem, bo jesteśmy największym eksporterem tego warzywa w Unii Europejskiej. - Polskie warzywnictwo ma czym się pochwalić - zaznaczył Janusz Piechociński, były minister gospodarki. Czy cebula zasługuje na miano polskiego symbolu narodowego? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Anika Ćwiek, Mikołaj Rey i dania z cebulą w roli głównej

    Uczestniczka programu "MasterChef Junior" Anika Ćwiek i kucharz Mikołaj Rey przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z cebulą w roli głównej. Powstały potrawy takie jak: zupa cebulowa, cebula faszerowana gorgonzolą i orzechami oraz tarta cebulowa. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Przepis na naleśniki z grzybami, cebulą i serem pleśniowym

    Naleśniki to doskonałe danie, które przyrządza się w parę chwil! Znakomicie smakują i na słodko, i w wytrawnych wersjach. Tym razem mamy dla was przepis na przepyszne naleśniki z wyjątkowym nadzieniem - farsz z grzybów, cebulą i serem pleśniowym to znakomite połączenie, które zachwyci każdego!