browar

Artykuły - Browar (164)

Filmy - Browar (5)

  • W Polsce powstało ponad 200 nowych browarów

    Ponad 200 nowych browarów powstało w Polsce w ostatnich siedmiu latach. W większości są to browary rzemieślnicze. W 2017 r. na rynku pojawiło się ponad 1 600 nowych piw.
  • Polska produkuje więcej piwa na eksport niż Słowacja na własny rynek

    Polskie browary mają mocną pozycję na europejskim rynku. Według danych pochodzących z najnowszego raportu Beer Statistics, Polska jest trzecim - po Wielkiej Brytanii i Niemczech - producentem piwa w Europie. Co dziesiąta butelka kontynentalnego trunku warzona jest nad Wisłą. Mamy też bardzo mocną pozycję jako eksporter.
  • Polacy piją głównie piwa rodzimej produkcji. Krajowy przemysł piwowarski generuje ponad 200 tys. miejsc pracy

    Statystyczny Polak pije 98 litrów piwa rocznie. Przede wszystkim są to krajowe produkty, bo import stanowi zaledwie 2 proc. Krajowe browary do produkcji wykorzystują w dużej mierze surowce z polskich upraw. Tylko w 2015 roku na zakup jęczmienia browarnego i chmielu przeznaczyły one 380 mln zł. Uprawa chmielu i browarnych odmian zbóż daje pracę 40 tys. polskich rolników, a w całym łańcuchu dostaw przemysł piwowarski generuje ponad 200 tys. miejsc pracy.
  • Polska jest czwartym rynkiem na świecie pod względem przyrostu liczby browarów rzemieślniczych

    W Polsce w ostatnich 6 latach bardzo dynamicznie rośnie rynek piw rzemieślniczych. Obecnie to ok. 2 proc. rynku. Według niektórych statystyk jesteśmy pod względem dynamiki czwartym rynkiem na świecie. Każdego miesiąca w Polsce pojawia się 3-4 nowe browary rzemieślnicze. - Nasz rynek jest ciągle na wstępnej fazie rozwoju, porównując go do największego rynku amerykańskiego. Najbliższe 4 - 5 lat zapowiadają się ciągły dynamiczny wzrost tego sektora - mówi Dawid Kulbicki, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.