borówki

Artykuły - Borówki (12)

  • PIE: Borówka amerykańska polskim superowocem eksportowym

    PIE: Borówka amerykańska polskim superowocem eksportowym

    W ostatnich 20 latach uprawa borówki wysokiej, zwanej amerykańską, była najszybciej rozwijającą się produkcją sadowniczą w Polsce; w efekcie staliśmy się jej drugim producentem w UE i 6. w świecie, czyli borówka stała się polskim superowocem eksportowym - poinformował Polski Instytut Ekonomiczny.
  • Niebezpieczne dary lasu

    Niebezpieczne dary lasu

    ​Podczas wakacji chętnie sięgamy po jagody czy borówki. Niestety, spożywanie owoców prosto z krzaka może nieść ze sobą poważne ryzyko. Wszystko przez groźne pasożyty.
  • Sezon na "power fruits" trwa

    Sezon na "power fruits" trwa

    "Power fruits", czyli m.in. owoce jagodowe, do których zalicza się malinę, porzeczkę, truskawkę i borówkę amerykańską, mimo wysokich cen, cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Przeciętne roczne spożycie owoców jagodowych (dane IERiGŻ) w polskich gospodarstwach domowych w 2016 r. wyniosło około 5,16 kg na osobę i utrzymuje się na stabilnym poziomie - wynika z analizy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
  • Polska borówka rośnie w siłę

    Polska borówka rośnie w siłę

    Po kurczakach czy pieczarkach, borówki mają szansę zostać kolejnym hitem eksportowym Polski. Produkcja tych owoców jest bardziej opłacalna, niż w przypadku czarnych porzeczek czy truskawek. Za kilogram borówek w hurtowniach otrzymać można ponad 30 złotych.
  • Naturalny lek i kosmetyk

    Naturalny lek i kosmetyk

    Właściwości lecznicze i profilaktyczne borówek.
  • Sukces polskich borówkarzy

    Sukces polskich borówkarzy

    Przedstawiciele polskich plantatorów borówki zaprezentowali Polskę jako kluczowego dostawcę borówki na najbardziej wymagające rynki na świecie. Polska jest największym producentem borówki w Europie. Pod względem areału to ponad 7000 ha.
  • Polska krajem kwitnącej borówki

    Jak twierdzą producenci, niewielkie amerykańskie owoce to obecnie najatrakcyjniejsza uprawa w Polsce - informuje "Puls Biznesu".
  • Amerykańska borówka rozkwita nad Wisłą

    Amerykańska borówka rozkwita nad Wisłą

    Polska jest numerem trzy na świecie w produkcji borówki amerykańskiej. A hektarów plantacji przybywa - informuje "Puls Biznesu".
  • Owoce sezonowe. Na które warto zwrócić uwagę?

    Owoce sezonowe. Na które warto zwrócić uwagę?

    Lato to czas, kiedy w sklepach pojawiają się niezliczone ilości owoców. Te świeże mają znacznie więcej cennych składników odżywczych, niż przetworzone, dostępne cały rok. Przyjrzyjmy się, jak działają na organizm i na które szczególnie warto zwrócić uwagę.
  • Borówki spowalniają rozwój marskości wątroby

    Borówka amerykańska spowalnia rozwój marskości wątroby oraz związane z nim zmiany w strukturze i pracy tego narządu - wynika z chińskich badań, które publikuje pismo "World Journal of Gastroenterology".

Filmy - Borówki (5)

  • Malutki opos po raz pierwszy próbuje owoców

    Malutki opos z miejscowego parku gadów po raz pierwszy w życiu próbował borówek i truskawek, które były niemalże jego wielkości! Zobaczcie jego zmagania z nowym doświadczeniem. (STORYFUL/x-news)
  • Czy jedzenie borówek może poprawić wzrok?

    Sezon na borówki w pełni! Polacy kochają te owoce i najchętniej dodawaliby je do wszystkiego. Jak się okazuje, oprócz wspaniałego smaku, owoce te mają jeszcze wyjątkowe właściwości. Czy faktycznie ich jedzenie może poprawić wzrok? Opowiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Agnieszka Cegielska. W jakiej formie najlepiej zjadać takie owoce? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Zaczyna się sezon na pyszne i zdrowe borówki. Jakie mają właściwości?

    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy, poprawiają wzrok, opóźniają procesy starzenia. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A. Uwaga! Poddane działaniu wysokich temperatur np. gotowaniu, tracą większość wartości odżywczych. (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
  • Agnieszka Cegielska i właściwości czarnych owoców

    Ciemne owoce, takie jak borówki, aronia, wiśnia, czarna porzeczka, mają wiele właściwości zdrowotnych, bo zwierają wiele antyoksydantów, witamin i minerałów. – Im ciemniej na naszych talerzach, jeśli chodzi o owoce, tym lepiej, tym będziemy silniejsi i zdrowsi – powiedziała Agnieszka Cegielska. (Dzień Dobry TVN/x-news)