bób

Artykuły - Bób (21)

  • Przepisy na bób, które sprawią, że się od niego uzależnisz

    Przepisy na bób, które sprawią, że się od niego uzależnisz

    Jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik i białko, przyczynia się do poprawy odporności, i co tu dużo mówić - uzależnia. Bób to niewątpliwie król letnich przekąsek, najczęściej pałaszowany tuż po ugotowaniu, jednak z dodatkiem kilku prostych składników, staje się królem letnich potraw.
  • Bób – bogactwo białka i wiele więcej

    Bób – bogactwo białka i wiele więcej

    Lato to nie tylko wysyp rodzimych owoców, ale też dobry czas na dostarczenie wartości odżywczych z warzyw. Bób jest jedną z najlepszych opcji. Czy dla wszystkich będzie korzystny?
  • Dla osób z anemią

    Dla osób z anemią

    Bób powinien być pierwszym wyborem u osób z anemią. Cieszy się wysoką zawartością zarówno żelaza, jak i kwasu foliowego oraz witaminy B12.
  • Dla osób z anemią

    Dla osób z anemią

    Bób powinien być pierwszym wyborem u osób z anemią. Cieszy się wysoką zawartością zarówno żelaza, jak i kwasu foliowego oraz witaminy B12.
  • Dla kogo bób?

    Dla kogo bób?

    Polskie lato rozpieszcza bogatą ofertą warzyw i owoców. Od czerwca stragany i bazary kuszą feerią barw i możliwościami wyboru. Bób to jedna z dostępnych opcji.
  • Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu

    Sezon na bób w pełni. Warto przygotować szybką i zdrową sałatkę.
  • Życiodajne warzywo strączkowe

    Życiodajne warzywo strączkowe

    Na straganach pojawia się już świeży bób. To strączkowe warzywo jest smaczne i oczywiście posiada szereg właściwości zdrowotnych. Ale czy wiecie, jak je najlepiej przyrządzić?
  • ​Właściwość bobu są nie do przecenienia

    ​Właściwość bobu są nie do przecenienia

    To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi, epoki brązu i średniowiecza. Był niezastąpionym pokarmem biedaków- pożywnym i tanim, a łatwym do przechowywania. Może dlatego, a także z powodu swego niezbyt wyszukanego smaku, kaloryczności i powodowania wzdęć uważany był i jest za warzywo dla mało wyrafinowanych smakoszy.
  • Najlepsze dania z bobu!

    Najlepsze dania z bobu!

    Bób jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Już z końcem czerwca można go kupić na niemal każdym straganie. To niezwykle smaczne i sycące warzywo może stanowić znakomitą bazę wielu potraw. Bób świetnie smakuje sam, ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Ale też warto go wykorzystać do past, kremów i wielu innych dań, którym nada wyjątkowy aromat. Oto kilka propozycji!
  • Trzy dania z bobu

    Trzy dania z bobu

    Sezon na ulubione zielone warzywo Polaków już trwa. Nie przegap okazji na wykorzystanie bobu w pysznych daniach dla całej rodziny!

Filmy - Bób (13)

  • Postaw na bób i przygotuj apetyczną pastę

    Trwa sezon na bób! Wykorzystajmy jego cudowne właściwości oraz fakt, że gości na naszych stołach jedynie raz w roku i przygotujmy przepyszny hummus. Zobaczcie prosty przepis na apetyczną, zieloną pastę. (x-news)
  • Dziwna choroba genetyczna. Objawy po zjedzeniu bobu

    Bób niezmiennie kojarzy nam się z latem. Sezon na to warzywo trwa naprawdę krótko – od końca czerwca do końca sierpnia. Bób ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę mięśni. Jest niskokaloryczny i ma mało tłuszczu, dlatego jest polecany w diecie odchudzającej. Bobu nie powinny jeść osoby, które chorują na refluks i zgagę oraz mające problemy z nerkami. 1 osoba na 1000 w Polsce może mieć jednak poważniejsze problemy po zjedzeniu bobu. Dotyczy to ludzi z chorobą bobową (fawizmem, choroba fasolową). Jest to dziedziczna choroba genetyczna, która może ujawnić się nagle po zjedzeniu bobu lub innych warzyw strączkowych. Przyczyną jest niedobór jednego enzymu (dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej, G6PD). Niedobór tego enzymu prowadzi do obumierania czerwonych krwinek. Choroba bobowa jest najczęściej diagnozowana u mężczyzn. Typowymi objawami choroby są: ból głowy, gorączka, wymioty, ból brzucha, żółtaczka, ciemne zabarwienie moczu i uczucie zmęczenia.
  • Proste przepisy Sebastiana Olmy na dania z bobem

    Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Piotr Kucharski i pierwsze strączki w kuchni

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zajął się pierwszymi roślinami strączkowymi. Zdradził przepis na wyśmienitą wołowinę z sałatką z bobu i fasolki. Na stole pojawiły się również takie pyszności jak zielona szakszuka. (Dzień Dobry TVN/x-news)