bigos

Artykuły - Bigos (34)

  • Szybki bigos

    Szybki bigos

    Mówi się, że im dłużej gotujemy bigos, tym jest lepszy. Czasami jednak nie mamy na to czasu. Wypróbuj nasz przepis na szybki bigos, który będzie prawie tak smaczny, jak ten trzydniowy. Do dzieła!
  • Sekrety udanego świątecznego bigosu

    Sekrety udanego świątecznego bigosu

    Wielu z nas trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnego bigosu: pachnącego, ciemnego i gęstego. Sztuka jego przygotowania może wydawać się trudna, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny.
  • Tradycyjny bigos

    Tradycyjny bigos

    Taki obiad zrobisz na trzy dni. Będzie smakował wszystkim domownikom.
  • Szybki bigos

    Szybki bigos

    Każdy ma swój sposób na bigos. My zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Smakuje doskonale.
  • Bigos z winem

    Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.
  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.
  • Przepis na pyszny bigos

    Przepis na pyszny bigos

    Najpopularniejsze danie jednogarnkowe
  • Bigos z łopatką i kiełbasą

    Bigos z łopatką i kiełbasą

    Przepis na staropolski bigos
  • Przepis na bigos idealny

    Przepis na bigos idealny

    Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.
  • Bigos z owocami morza

    Bigos z owocami morza

    Mikołaj Rey wraz z Wojciechem Skalskim z jednej z krakowskich restauracji przyrządził bigos z owocami morza. Kapusta kiszona, kilka rodzajów ryb, do tego anyż a sos zagęszczony... startym ziemniakiem. Takiego bigosu jeszcze nie jedliście! 

Filmy - Bigos (10)

  • Bigos i kapusta wigilijna, czyli świąteczne przepisy Katarzyny Bukowskiej. „Kolor musi być ciemny”

    Bigos to jedno z dań, które najczęściej gości na świątecznym stole. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Katarzyna Bukowska pokazała swój przepis na idealny bigos. – Tradycyjnie to danie bardzo mięsne, więc zaczynamy od boczku – wyjaśniła. Jakie przyprawy należy dodać? Blogerka podzieliła się również swoim przepisem na kapustę wigilijną i paszteciki z bigosem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Wysmakowani - Bigos

    Gościem dzisiejszego odcinka jest Tomasz Barański , który wraz z Olgą Kwiecińską weźmie na kuchenny warsztat bigos . W menu znajdą się kapusta, grzyby oraz śliwki.
  • Bigos z cukinii

    Składniki: • cebula czerwona • 2 ząbki czosnku • marchewka • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • 3 ziarna jałowca • 2 cukinie • 500 g świeżych pomidorów • łyżka przecieru pomidorowego • 5 łyżek oliwy • kolendra Sposób przygotowania: Posiekaną w kostkę cebulę i czosnek smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę w plastry oraz cukinię. Całość smażymy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Mieszamy. Dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą. Smacznego!
  • Bigos. Tradycyjny, polski, najlepszy

    Składniki: • 250 g kiełbasy wiejskiej • 200 g boczku wędzonego • cebula • ząbek czosnku • 3 łyżki oleju • łyżka masła • 20 g suszonych namoczonych grzybów • woda z namaczania grzybów • 5 suszonych śliwek • 400 g kiszonej kapusty • łyżka koncentratu pomidorowego • jabłko • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • łyżeczka suszonego tymianku • 2 łyżeczki suszonego majeranku • sól, pieprz Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kiełbasę smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Po 15 minutach dodajemy namoczone grzyby, wodę z namaczania grzybów, suszone śliwki, starte jabłko, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy kolejne 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy bigos podajemy z pieczywem. Smacznego!