białko

Artykuły - Białko (102)

  • Odkryto pierwsze białko powstałe poza Ziemią

    Odkryto pierwsze białko powstałe poza Ziemią

    ​Naukowcy znaleźli białko zamknięte wewnątrz meteorytu, który spadł na Ziemię 30 lat temu.
  • Dieta wysokobiałkowa może zwiększać ryzyko zawału

    Dieta wysokobiałkowa może zwiększać ryzyko zawału

    Jadłospis bazujący na proteinach cieszy się obecnie dużą popularnością. Zwłaszcza wśród osób pragnących schudnąć i zbudować masę mięśniową. Okazuje się jednak, że chwalona przez trenerów personalnych dieta wysokobiałkowa może być groźna dla zdrowia. Uczeni dowiedli, że zwiększa ryzyko zawału serca.
  • Gotowanie dla smyka alergika

    Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.
  • Które białko szkodzi sercu?

    Które białko szkodzi sercu?

    W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu, osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.
  • Białko pamięci, które zachowuje się jak wirus

    Białko pamięci, które zachowuje się jak wirus

    Naukowcy odkryli białko niezbędne do konsolidacji pamięci, które zachowuje się podobnie do wirusa.
  • Odkryto białko, które bierze udział w tworzeniu wspomnień

    Odkryto białko, które bierze udział w tworzeniu wspomnień

    Naukowcy odkryli białko łączące się z RNA, które odgrywa istotną rolę w procesie formowania się wspomnień.
  • "Puls Biznesu": Innowatorzy wycisną złoto z rzepaku

    Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok: budowa testowej biorafinerii - pisze "Puls Biznesu".
  • Polskie białko z rzepaku będzie hitem

    Polskie białko z rzepaku będzie hitem

    Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowana żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku, a konkretnie z biomasy rzepakowej pozostałej po wytłoczeniu oleju.
  • Znaczenie białka w rozwoju i żywieniu niemowląt

    Znaczenie białka w rozwoju i żywieniu niemowląt

    My ‒ Mamy i Tatusiowie XXI wieku, chcemy wszystkiego, co pozwala zdrowo rosnąć naszym dzieciom. To przejaw wyjątkowej czułości i troski. Miłości, która wpisuje się w proces dbania o zdrowy start w przyszłość tych maleńkich istot, które na zawsze odmieniły świat wokół nas. Sprawiły, że nasze myśli zaczęły krążyć wokół tego, co dla nich oznacza ‒ najlepsze, najbezpieczniejsze, spełniające potrzeby organizmu na danym etapie rodzącej się ciekawości życia. Przyglądania się mu małymi, ciekawymi oczkami, odkrywania go nóżkami skorymi robić pierwsze istotne kroki ku przyszłości.
  • Przełom w walce z białaczką - wkrótce powstanie skuteczny lek?

    Przełom w walce z białaczką - wkrótce powstanie skuteczny lek?

    ​Australijscy naukowcy odkryli białko, dzięki któremu już wkrótce możemy pokonać ostrą białaczkę szpikową.

Filmy - Białko (7)

  • Czym uzupełnić białko w diecie, kiedy nie przepadamy za mięsem?

    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina. Innym jego doskonałym źródłem są jajka, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Gdy produkty pochodzenia zwierzęcego nie wystarczą, warto sięgnąć po strączki. Do alternatywnych źródeł białka należą także sery, twarogi, jogurty, mleko. Dobra dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana. (Agencja TVN/x-news) Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery.
  • Jajka, jakich jeszcze nie jadłeś - jajeczne chmurki

    Jajeczne chmurki to sposób na śniadanie z jajek, które odmieni skutecznie wasze menu śniadaniowe! Chmurki z jajek nie tylko doskonale smakują, ale i świetnie wyglądają, przyciągając wzrok nawet największych niejadków. Odrobina boczku, trochę parmezanu i natka szalotki - tyle wystarczy, by stworzyć wyjątkowe śniadanie w kilka chwil! Zobaczcie, jakie to proste!
  • Co kryje w sobie kurze jajko?

    Światowa Organizacja Zdrowia uznaje białko znajdujące się w kurzym jaju za wzorcowe - dostarcza ono organizmowi ludzkiemu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nie jest on w stanie sam wyprodukować. Co jeszcze kryje kurze jajo? Obejrzyjcie materiał, aby się przekonać!
  • Jak szybko oddzielić żółtko od białka? Banalny trik

    Oddzielanie żółtka od białka to zmora każdego początkującego kucharza - dla wielu z nas magią jest oddzielanie, którego z taką łatwością dokonują nasze mamy, babcie czy inni doświadczeni rodzinni kucharze. Zwykle robią to już podczas otwierania skorupki, wyłuskując żółtko do jednej z połówek skorupki... To wcale nie musi być trudną sztuką - wystarczy znać jeden trik, by już zawsze błyskawicznie oddzielać białko od żółtka. Zobaczcie, to naprawdę proste i zawsze działa!