białko

Artykuły - Białko (105)

Filmy - Białko (6)

  • Jajka, jakich jeszcze nie jadłeś - jajeczne chmurki

    Jajeczne chmurki to sposób na śniadanie z jajek, które odmieni skutecznie wasze menu śniadaniowe! Chmurki z jajek nie tylko doskonale smakują, ale i świetnie wyglądają, przyciągając wzrok nawet największych niejadków. Odrobina boczku, trochę parmezanu i natka szalotki - tyle wystarczy, by stworzyć wyjątkowe śniadanie w kilka chwil! Zobaczcie, jakie to proste!
  • Co kryje w sobie kurze jajko?

    Światowa Organizacja Zdrowia uznaje białko znajdujące się w kurzym jaju za wzorcowe - dostarcza ono organizmowi ludzkiemu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nie jest on w stanie sam wyprodukować. Co jeszcze kryje kurze jajo? Obejrzyjcie materiał, aby się przekonać!
  • Jak szybko oddzielić żółtko od białka? Banalny trik

    Oddzielanie żółtka od białka to zmora każdego początkującego kucharza - dla wielu z nas magią jest oddzielanie, którego z taką łatwością dokonują nasze mamy, babcie czy inni doświadczeni rodzinni kucharze. Zwykle robią to już podczas otwierania skorupki, wyłuskując żółtko do jednej z połówek skorupki... To wcale nie musi być trudną sztuką - wystarczy znać jeden trik, by już zawsze błyskawicznie oddzielać białko od żółtka. Zobaczcie, to naprawdę proste i zawsze działa!
  • Białko wytwarzane z owadów może rozwiązać problem deficytu białka zwierzęcego na świecie

    Na świecie brakuje białka zwierzęcego wykorzystywanego w żywności dla ludzi i zwierząt, a zapotrzebowanie na nie rośnie. Rozwiązaniem tego problemu może być białko pozyskiwane z owadów. W fabryce HiProMine pod Poznaniem prowadzona jest hodowla przemysłowa ponad 30 gatunków owadów, z których tworzone są pełnowartościowe koncentraty białkowe. Dzięki m.in. wsparciu NCBiR w 2016 roku ma powstać pierwszy zakład produkcyjny. – Prowadzimy jedną z nielicznych na świecie i największą obecnie w Europie hodowlę przemysłową owadów, a następnie przetwarzamy je tak, żeby uzyskać z nich wysokobiałkową mączkę odtłuszczoną, tłuszcz i ekstrakt chitynowy – tłumaczy Jakub Urbański, prezes firmy HiProMine. Przyrost ludności na świecie sprawia, że rośnie popyt na białko zwierzęce jako składnik pożywienia dla ludzi i dla zwierząt. Naukowcy oceniają, że do 2050 roku może być większy nawet o 80 proc. Konieczne są więc innowacyjne rozwiązania, które pomogą w poszukiwaniu alternatywnych źródeł białka, przede wszystkim do wzbogacenia paszy dla części zwierząt – kurczaków czy ryb. Jak podkreśla Urbański, dziś białko wykorzystywane nie jest optymalnie. Co trzecia poławiana ryba jest przetwarzana na mączkę rybną do karmienia kolejnych ryb.