bazylia

Artykuły - Bazylia (7)

Filmy - Bazylia (4)

  • Wysmakowani - Bazylia

    Gościem dzisiejszego odcinka jest Klaudyna Hebda, która wraz z Olgą Kwiecińską weźmie na kuchenny warsztat bazylię. W menu znajdzie się czekoladowy deser z bazylią i chilli oraz makaron z sosem bazyliowym. Dodatkowo Klaudyna opowie o cennych właściwościach bazylii i nie tylko...
  • Sandwich z tuńczykiem i zieloną pastą

    Składniki: • pół szklanki liści bazylii • pół szklanki liści pietruszki • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki śmietany • łyżeczka skórki z cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki oliwy • 200 g tuńczyka w sosie własnym • łodyga selera • szalotka • ząbek czosnku • sól, pieprz • pół szklanki grubo posiekanych mieszanych ziół (liście selera, bazylia, pietruszka, koper) • bułka Sposób przygotowania: Majonez, śmietanę, skórkę i sok z cytryny, 2 łyżeczki oleju oraz listki bazylii i pietruszki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do dressingu dodajemy tuńczyka, następnie rozgniatamy go widelcem. Seler, czosnek i szalotkę kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone warzywa dokładamy do ryby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz grubo siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy. Podajemy z chrupkim pieczywem i posiekanym selerem naciowym. Smacznego!
  • Lemoniada ogórkowo-bazyliowa

    Lemoniady to może najlepszy sposób na gaszenie ciągle pojawiającego się pragnienia podczas letnich, upalnych dni! Nie tylko zaspokajają pragnienie, ale też świetnie nawadniają organizm. Doskonałym połączeniem jest lemoniada ogórkowo-bazyliowa, która nie tylko świetnie smakuje dzięki dodatkowi tego znakomitego zioła, ale też świetnie chłodzi organizm - dzięki zawartych w ogórku składnikom. Zobaczcie, jak zrobić tę wyjątkową lemoniadę!
  • Rewolucja w uprawie warzyw! Ten eksperyment może przynieść ogromną zmianę

    W ojczyźnie pesto, grupa miłośników nurkowania wymyśliła sposób na uprawę bazylii, który może zrewolucjonizować produkcję roślinną w suchych obszarach przybrzeżnych na całym świecie.