banany

Artykuły - Banany (51)

  • Banany – odżywcza moc owoców

    Banany – odżywcza moc owoców

    Należą do wysokoenergetycznych owoców, jednak nie są to puste kalorie. Jakie korzyści przyniesie nam włączenie bananów do jadłospisu?
  • Wyrzucasz skórki banana? To błąd, bo warto je... jeść

    Wyrzucasz skórki banana? To błąd, bo warto je... jeść

    Dietetyczka Susie Burrell dokonała niezwykłego odkrycia: jedzenie skórek banana ma niesamowite właściwości zdrowotne! Co więcej, może nam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.
  • Branża: Banan stał się orężem do walki o klienta. Sieci wymuszają na dostawcach coraz większe upusty

    Branża: Banan stał się orężem do walki o klienta. Sieci wymuszają na dostawcach coraz większe upusty

    Przez ostatnie 2,5 roku maksymalne ceny promocyjne bananów wzrosły o prawie 41 proc. Największe podwyżki wprowadziły sieci cash&carry. Wyniosły one aż blisko 250 proc. Z kolei średni koszt zakupu zmniejszył się o nieco ponad 5 proc. Spadki zanotowano w hipermarketach - o 25 proc., w dyskontach - o 18 proc., a także w supermarketach - o 7 proc. Należy też dodać, że o 0,28 proc. podniosły się minimalne wartości cenowe.
  • Niespodzianka między bananami u Aldiego. Wartość: 25 mln euro

    Niespodzianka między bananami u Aldiego. Wartość: 25 mln euro

    Pracownicy sieci sklepów Aldi odkryli pół tony kokainy w skrzynkach z bananami. To największe odkrycie takiego przemytu w Meklemburgii-Pomorzu Przednim.
  • Dla młodszych i starszych

    Dla młodszych i starszych

    Są doskonałą przekąską ale też smacznym, słodkim deserem. Można podać je na wiele sposobów, z korzyścią dla zdrowia! Mowa oczywiście o bananach.
  • Banan: Słodycz i lekarstwo w jednym

    Banan: Słodycz i lekarstwo w jednym

    Większość z nas nosi w głowie utarte przekonanie, że lek, by był skuteczny, musi być gorzki. Słodyczom zaś przypisujemy negatywny wpływ na nasze zdrowie, a przecież słodycz słodyczy nierówna.
  • Dla każdego?

    Dla każdego?

    Są zdrowe i powinny znaleźć się w diecie i dorosłych i dzieci. Okazuje się jednak, że popularne u nas banany nie są dla każdego dobrym wyborem.
  • Banany nie dla każdego

    Banany nie dla każdego

    Można podawać je dzieciom już po 7.-8. miesiącu, bo są sycące i bogate w potas. Zawierają także wapń, magnez, mangan, żelazo oraz witaminy E i z grupy B.
  • Czy za 10 lat nie będzie już bananów?

    Czy za 10 lat nie będzie już bananów?

    Banany są jednym z pięciu podstawowych produktów żywnościowych na świecie. Rocznie prawie 120 krajów produkuje ponad 100 mln ton bananów. Ale te popularne owoce mają poważny problem - groźne grzyby.
  • Lidl wyjaśnia zanieczyszczenia bananów

    Lidl wyjaśnia zanieczyszczenia bananów

    Poniżej wyjaśnienia Lidla Polska odnośnie do zanieczyszczeń bananów oferowanych przez sieć i obecności w nich pająków.

Filmy - Banany (17)

  • Takich bananów niektórzy z nas powinni unikać

    Banany to popularna przekąska, składnik deserów i ważny owoc w diecie prebiotycznej. Jednak ich kolor ma znaczenie! W zielonych, niedojrzałych w pełni bananach, znajduje się skrobia oporna, która jest pożywką dla niezbędnych dla zdrowia bakterii probiotycznych, a to od nich zależy w dużym stopniu nasza odporność i samopoczucie.
  • Ten nietoperz uwielbia banany

    Nie tylko małpki jedzą banany! Ten malutki nietoperz także uwielbia ten owoc i zajada aż mu się uszy trzęsą. (STORYFUL/x-news)
  • Ten królik to prawdziwy smakosz

    Dla tego królika nie ma lepszego przysmaku niż banan. Właścicielka postanowiła zrobić mu małe święto i poczęstowała przekąską. Zajada aż uszy mu się trzęsą? (STORYFUL/x-news)
  • Jak przygotować chleb bananowy?

    Marta Szulawiak-Turska to uczestniczka pierwszej edycji programu „Top Model". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała swoje ulubione rodzinne dania, które są idealne na lato. Na stole pojawiły się takie smakołyki jak: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananas pieczony z rumem oraz lody waniliowe. Jak wspomina swój udział w "Top Model"? (Dzień Dobry TVN/x-news)