InteriaTV - bakterie coli

Filmy - Bakterie coli (4)

  • Epidemia E-coli jak klasyczny kryminał

    Apeluję do importerów, nie importujcie produktów z północnych Niemiec! Dziś w Polsce jest czysto, ale bakteria E-coli typu O104 jest bardzo tajemnicza - o zakażeniach, które wywołały panikę w Europie, mówił gość Kontrwywiadu RMF FM, Jan Orgelbrand z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
  • Polskie ogórki i pomidory - bezpieczne

    Polskie ogórki, pomidory i sałata są bezpieczne - zapewnia dr Halina Ścieżyńska z Zakładu Badania Żywności. Ryzyko epidemii E.coli w naszym kraju jest niewielkie, ale powinniśmy przestrzegać kilku zasad: warzywa myjemy pod bieżącą wodę, ogórki obieramy, dbamy o czystość desek i noży.
  • Dbajmy o higienę rąk, myjmy warzywa

    Nie może być tak, że w naszej lodówce kurczak sąsiaduje bezpośrednio z sałatą. Brudne ręce i brak higieny w przygotowywaniu posiłków są nośnikami chorób zakaźnych - podkreśla prof. Andrzej Zieliński, Konsultant Krajowy w dziedzinie epidemiologii.
  • Atakuje nas E.coli - co to takiego?

    W wyniku zakażenia bakterią Escherichia coli (EHEC) w Niemczech zmarło już kilkanaście osób. Najgroźniejszym powikłaniem towarzyszącym zakażeniu jest zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) - tłumaczy dr Jolanta Szych, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.