bakalie

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
bakalie ,

Artykuły - Bakalie (23)

  • Idealny składnik diety

    Idealny składnik diety

    ​Stanowią doskonałą i zdrową przekąskę, skutecznie zastępując sztucznie dosładzane batoniki. Mowa tutaj o suszonych owocach, które mogą znaleźć się w diecie nawet małego dziecka. Najzdrowsze powstają w wyniku naturalnego procesu suszenia pod wpływem promieni słonecznych, choć oczywiście w przemyśle spożywczym stosuje się też suszenie mechaniczne.
  • Bakalie: Bogactwo smaku

    Bakalie: Bogactwo smaku

    Są znakomitym zamiennikiem słodyczy. Jednak ważne jest by przed podaniem, sparzyć je wrzątkiem.
  • W bakaliach mogą być konserwanty

    W bakaliach mogą być konserwanty

    Chcemy dawać naszym dzieciom jak najzdrowsze posiłki. Jednak okazuje się, że te, z pozoru najlepsze, mają szkodliwe substancje.
  • Zdrowe, choć słodkie

    Zdrowe, choć słodkie

    Psujące zęby słodycze zastąp zdrowymi zamiennikami. Niech dziecko od najmłodszych lat wie, co jest dla niego dobre.
  • Bakalie w menu smyka

    Bakalie w menu smyka

    Tą nazwą określa się różne rodzaje orzechów, migdałów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi, daktyle, morele czy śliwki.
  • Żywność ekologiczna

    Żywność ekologiczna

    Czy warto kupować dla dziecka jajka lub warzywa BIO?
  • Co warto wiedzieć o bakaliach?

    Co warto wiedzieć o bakaliach?

    Warto nauczyć nasze dziecko jedzenia zdrowych przekąsek. Bakalie to znakomity zamiennik słodyczy.
  • Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Na wigilijny stół
  • Bakalie nie tylko od święta

    Bakalie nie tylko od święta

    Nazwą „bakalie” określa się różne rodzaje orzechów, migdałów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi, daktyle, morele czy śliwki.
  • Bakaliowa mieszanka

    Bakaliowa mieszanka

    Bakaliową mieszankę możesz kupić gotową w sklepie. Po co jednak przepłacać, kiedy można ją zrobić samemu, w dodatku w takich proporcjach, jakie będą nam odpowiadały. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Filmy - Bakalie (2)

  • Ciasto keks - jak je zrobić?

    Keks to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych ciast, które od dziesięcioleci cieszy się niesłabnącym uznaniem w Niemczech czy Polsce, jednak pierwsze keksy robiono już w starożytnym Rzymie! To proste biszkoptowe ciasto, które wymieszano z wybornymi bakaliami. Świetnie sprawdzają się tu kandyzowane owoce czy skórki - w ten sposób ciasto nabiera charakterystycznego, kolorowego wyglądu! Przepis na keks jest dziecinnie prosty - każdy sobie z nim poradzi!
  • Jak obrać migdały?

    Migdały - przepyszne nasionka, które mają mnóstwo zastosowań w kuchni. Bez nich trudno wyobrazić sobie niektóre ciasta, desery, a nawet mięsne dania główne - ze względu na swoje wartości odżywcze i charakterystyczny posmak i aromat, który zostawiają. Świetnie nadają się i na surowo, i przetworzone - choćby w formie marcepanu. W sklepach zwykle kupujemy migdały w łupinkach, którą koniecznie trzeba zdjąć. Jak szybko i skutecznie obrać migdały? Zobaczcie, jak to zrobić!