InteriaTV - arabica

Filmy - Arabica (3)

  • Kawa arabica kontra robusta. Co je wyróżnia?

    Powód, dla którego arabica jest postrzegana jako kawa lepsza, jest prosty. Większość sprzedawanej arabiki jest droższa za kilogram niż większość sprzedawanej robusty. Natomiast większość kawy produkowanej na świecie to robusta. - Kawa arabica nie jest lepszą kawą od kawy robusta, jest kawą inną. Wśród robusty są też takie ziarna, które są lepsze i droższe od najlepszej arabiki – mówi Mariusz Borkowski Lavazza. Jak zatem wybrać najlepszą kawę? Ekspert radzi aby nie sugerować się gatunkiem ziaren tylko tym co nam się podoba w kawie i jakiego smaku szukamy. Głównym powodem, dla którego sięgamy po kawę, jest właśnie jej smak – odpowiedziało tak 60% respondentów. Jest on znacznie ważniejszy niż pobudzenie dzięki kawie (47% odpowiedzi). Jak się okazuje, smak kawy jest dla nas także najważniejszym kryterium przy jej wyborze (72%) – wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie marki Lavazza przez dom badawczy Maison&Partners.
  • Dzika kawa z Etiopii. Napój dla koneserów

    Na południu Etiopii wciąż można znaleźć takie miejsca, gdzie dziko rośnie kawowiec. Tamtejszy tropikalny las, zwany Harenna, jest naturalnym środowiskiem kawy arabiki. Jej owoce dojrzewają na wysokości 1800 m n.p.m. Sama dzika kawa to ważne źródło utrzymania dla miejscowych rolników. Stosują przy tym tradycyjne metody obróbki owoców kawowca: zanim wydobędą z łupin zielone ziarna, przez kilka tygodni suszą owoce na słońcu. Dzika kawa z Etiopii budzi coraz większe zainteresowanie – z dwóch powodów. Po pierwsze, wpisuje się ona w idee etycznego handlu, ponieważ dzięki niej chroni się tropikalny ekosystem lasu Harenna i wspiera małych producentów. Po drugie, smak tej kawy jest wyjątkowy; docenili go już m.in. koneserzy tej używki, czyli Włosi. - To kawa o bardzo dobrej kwasowości, obdarzona kwiatowym aromatem. Smakiem różni się od gatunków uprawianych na wielkich plantacjach – wyjaśnia Serena Milano z fundacji „Slow Food na rzecz Bioróżnorodności”. Znawcy kawy potwierdzają, że naturalne warunki wzrostu kawowca z lasu Harenna sprawiają, że w jego ziarnach koncentruje się wyjątkowo intensywny smak.
  • Tak powstaje najlepsza kawa!

    Włosi mówią, że - aby przygotować najlepszą kawę - trzeba zastosować zasadę "czterech M". Na czym ona polega i jak wprowadzać ją w życie? O tym rozmawialiśmy z włoskimi mistrzami, przed którymi sztuka przyrządzania kawy doskonałej nie ma tajemnic! Zobaczcie - i posłuchajcie...