antyoksydanty

Artykuły - Antyoksydanty (1)

Filmy - Antyoksydanty (3)

  • Owoce młodości. Zawierają najcenniejsze antyoksydanty

    Ciemnoczerwone oraz niemal czarne owoce są źródłem najcenniejszych antyoksydantów, jakie daje nam natura – antocyjanów, barwników roślinnych. Najlepszym ich źródłem są między innymi czarne borówki, czereśnie, czarne porzeczki, czarne maliny i jeżyny. Teraz jest sezon na te owoce, trzeba korzystać, ile się da!Ale dlaczego antyoksydanty są takie ważne?
  • Antyoksydanty bronią w walce z wolnymi rodnikami

    Stres, papierosy, opalanie się i spaliny - to w dużej mierze przyspiesza powstawanie wolnych rodników. W niewielkiej ilości są one potrzebne naszemu systemowi odpornościowemu. Jednak ich nadmiar jest groźny dla organizmu. Wolne rodniki nie tylko szkodzą naszej skórze, lecz także zwiększają ryzyko groźnych chorób. Bronią w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty. Substancje te odpowiadają za hamowanie reakcji utleniania. W związku z tym pomagają zapobiegać chorobom i opóźniają proces starzenia się. Antyoksydanty można obecnie znaleźć w wielu kosmetykach. Jednak najlepiej dostarczać je wraz z pożywieniem. Naukowcy opracowali skalę ORAC, która mierzy ich poziom w danych produktach. Gdzie jest ich szczególnie dużo? Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki

    Nadmiar wolnych rodników, czyli szkodliwych produktów przemiany materii, skutkuje przyspieszeniem procesów starzenia i pogorszeniem stanu skóry. W efekcie wytwarza ona mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki. Silnym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami są dla organizmu antyoksydanty. Bogata w nie dieta jest więc najlepszą dietą odmładzającą. Korzystny wpływ na wygląd ma również odpowiednia porcja relaksu i pozytywne myślenie. Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty naturalnie występują w organizmie, ponieważ są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Kiedy zachodzi między nimi równowaga, organizm działa prawidłowo. Gdy dojdzie do wzrostu produkcji wolnych rodników lub spadku aktywności antyoksydantów, występuje tzw. stres antyoksydacyjny. Narażone są na niego m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub źle się odżywiają. – Stres oksydacyjny ma ogromne znaczenie dla wyglądu, dlatego że w momencie, kiedy wolne rodniki są już w nadmiarze i nie są niczym zneutralizowane, atakują kolagen i elastynę. W związku z tym silniej zaczyna działać na naszą skórę grawitacja – tracimy owal, dochodzą kolejne zmarszczki – mówi Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia. Antyoksydanty występują w takich produktach jak: pomidory, marchew, kakao, wiśnie, sok z aronii, jabłka czy szpinak.