Andrzej Kowalski

Artykuły - Andrzej Kowalski (21)

  • Dochody rolników wzrosły w 2017 r. średnio o 30 proc.

    Dochody rolników wzrosły w 2017 r. średnio o 30 proc.

    - Dochody rolników w 2017 r. wobec słabego 2016 r. wzrosły średnio o 30 proc. Stało się tak na skutek m.in. dobrej koniunktury na rynku żywności oraz wzrostu produkcji, przy w miarę stabilnych kosztach - poinformował dyrektor IERiGŻ prof. Andrzej Kowalski.
  • Wyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności

    Wyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności

    - Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić wręcz o zapaści - uważa dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.
  • Rosja potrzebuje importowanej żywności

    Rosja potrzebuje importowanej żywności

    Rosja nie poradzi sobie bez importu żywności, choć można sobie wyobrazić wprowadzenie reglamentacji produktów - uważa szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. W 2012 r. Rosja sprowadziła żywność z UE za 9,9 mld euro.
  • Ekspert: Rosja potrzebuje importowanej żywności

    Rosja nie poradzi sobie bez importu żywności, choć można sobie wyobrazić wprowadzenie reglamentacji produktów - uważa szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. W 2012 r. Rosja sprowadziła żywność z UE za 9,9 mld euro.
  • IERiGŻ: W 2012 r. spadły dochody rolników

    IERiGŻ: W 2012 r. spadły dochody rolników

    - Dochody rolników spadły w 2012 r. o 5 proc. wobec roku poprzedniego. Według wstępnych szacunków, w tym roku dochody ponownie się obniżą, głównie producentów zbóż - poinformował na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa dyrektor IERiGŻ Andrzej Kowalski.
  • Powodzie i podtopienia nie będą miały wpływu na wzrost cen warzyw

    Powodzie i podtopienia nie będą miały wpływu na wzrost cen warzyw

    Opady i podtopienia w poszczególnych regionach kraju nie wpłyną na ceny żywności - uspokaja prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Chociaż rolnicy przez utrzymującą się od kilku dni pogodę narzekają na zniszczone uprawy, to - według eksperta - tegoroczne warunki i tak są lepsze niż przed rokiem. Ceny w porównaniu do poprzedniego roku wzrosły nieznacznie.
  • Wzrost cen żywności może wynieść 2,5 procent

    Wzrost cen żywności może wynieść 2,5 procent

    Wzrost cen żywności w całym 2013 roku może wynieść 2,5 proc. W związku z gorszą koniunkturą na świecie w niektórych grupach żywności można liczyć na spadki, ale nie będą one z całą pewnością dotyczyć mięsa, którego ceny mogą wzrosnąć nawet o 5 proc. - uważa Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Polskie nadal sprzedaje się doskonale

    Polskie nadal sprzedaje się doskonale

    Nadwyżka w handlu zagranicznym Polski produktami rolno-spożywczymi w całym 2012 r. wyniesie ponad 3 mld euro - ocenił Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Ekspert: Żywność na Wielkanoc o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem

    Ekspert: Żywność na Wielkanoc o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem

    - Żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem - powiedział w środę dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.
  • Polska wspiera rolników hojniej niż Niemcy

    Polska wspiera rolników hojniej niż Niemcy

    Podatek dochodowy dla rolników trzeba wprowadzić jak najszybciej. Na świecie jest on coraz bardziej powszechny, płacą go od dawna rolnicy w Niemczech, Francji, Holandii, Włoszech i wielu innych krajach. U nas dziś bardzo dobrze zarabiający rolnicy płacą na rzecz państwa tyle samo, co biedni - mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.